ZEVS Forum

Shelf cloud, roll cloud, strele in možna supercelica, Šibenik 2014

Začel/a kripelj, 18. Avgust 2014, 13:48:33

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kripelj

Prilagam nekoliko daljšo vremensko reportažo iz letošnjega,nevihtno precej aktivnega dopusta pri Šibeniku (cca 4km zračne linije stran). Kljub zelo pestremu vremenu smo se glavnim padavinam izognili, od nevuht pa dobili predvsem nekaj struktur in vetra, tako, da je bil zares deževen samo en dan oz. pol dneva.

Začel bom z nočno nevihto, 21.7., ki je dala sicer ogromno razelektritev (bliski na 2s), a so bile le te tipa CC, CG-jevke pa so bile redke. Padavin je od te nevihte bilo le za vzorec, je pa ob mimohodu zapihal močan severozahodni veter.

Že naslednji dan, 22.7. nas je obšla močna nevihta, ki mi je precej dišala po supercelici (mnenja dobrodošla). V samem mestu Šibenik je pustila ogromno vode in nekaj malega toče. Na nekaterih mestih je bilo po poročanju domačinov vode čez kolena. Nevihta se je pomikala počasi in imela izjemno dežno zaveso.

30.7. smo se prebudili v zelo vetrovno jutro. Pihal je namreč močan jugo. Napoved za nevihte je bila odlična in sem potihem pričakoval kaj močnejšega ali celo kakšno pijavico. Na koncu nas je vse obšlo, na otoku Čiovo pri Trogirju sta bili zabeleženi dve pijavici, Zadar je bil pod vodo, podobno tudi Istra in Kvarner, pri nas pa ni bilo nič posebnega, le oddaljen shelf cloud in, še bolj oddaljena, nočna nevihta. V njej so bile pogoste CC razelektritve, je pa bilo precej lepo za videti, saj je bil lep kontrast med nakovalom in zvezdami nad nami.
Slike prve nevihte so zelo slabe kvalitete, saj je bila svetloba precej neugodna za slikanje, vse skupaj je bilo precej daleč, piko na i pa doda še slab fotoaparat. Zaradi tega so na nekaterih naviti kontrasti, da se vsaj malo vidi strukture.

In pa še omenjena nočna nevihta s precej lepim nakovalom.

Dan kasneje sem se z gumenjakom zapeljal do solarisa na pijačo, tam pa se je ponujal lep razgled na shelf cloud v okolici Brodarice, a sem imel samo telefon in so slike tako katastrofalne, da jih raje ne bom lepil.

Še zadnja in pri nas tudi najmočnejša nevihta nas je prešla 3.8., Na slikah je viden lep roll cloud, od nevihte pa smo takrat dobili močan naliv in veter, ter tudi nekaj udarov strel v neposredni bližini.

To bo to iz letošnjega dopusta, kasneje, ko sem šel na Lošinj je bilo sicer spet nekaj lepih nočnihneviht, a fotoaparata žal nisem imel s sabo.

LP, Jernej   :wavey:

Amadej13

Lepo  :clap:  :icon_wink:
dežna zavesa na 5,6 in 7 fotki  :icon_eek:
tiste slike ki si jih s telefonom slikal pa kar objavi, sj tok grozne pa tudi niso ;D
Lp, Amadej

paradolf

Lepa in zanimiva reportaža :clap:
Za tisto morebitno sup ne morem reči iz strulture, je pa imela res močno dežno zaveso.
Roll pa itak klasika za morske predele  :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

Thor

zevs.si[move]