ZEVS Forum

Nočno dogajanje nad Trstom, 20.8.2014

Začel/a matic19, 21. Avgust 2014, 19:04:38

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matic19

V sredo, 20.8. se je našim krajem bližala hladna fronta od severozahoda, skupaj z njo pa so bili boljši tudi pogoji za nastanek močnejših neviht. Že zjutraj so napovedovalci na Estofex.org izdali level 2 opozorilo za severni Jadran, ostali modeli z visoko ločljivostjo pa za ta konec niso kazali omembe vrednega proženja. Vseeno se z Dejanom slišiva okoli 12.30, ko se v zalivu že prožijo posamezne plohe in nevihte. Hitro se odločiva za odhod v upanju, da se bo katera od neviht okrepila in približala naši obali. Celica, ki se je sprožila v okolici Benetk je dajala potencial, da bi lahko prišla dokaj blizu. Iz Ljubljane štartava čez dobro uro, okoli 15.00 sva na Socerbu. Med potjo se izkaže, da jo bova zamudila, pa tudi razpadla je takoj, ko je prišla do obale Savudrije.

Za to nevihto se je radar spraznil, nad morjem se je že videla jasnina, nad nama pa je bilo še nekaj oblakov. Kmalu zatem se tudi v zaledju zjasni, tako da nekaj časa presediva na klopi in se kratkočasiva s slikanjem raznih oblakov, ki kipijo za nama. Vsake toliko časa se pojavi tudi kakšen pileus, druače pa nič posebnega.

Nato se odločiva da skočiva do Kopra v picerijo, ker ni kazalo na razvoj resnega dogajanja. Po tem greva pogledat še par točk iz katerih bi se eventuelno dalo priti bližje obali za slikanje, vendar ne najdeva nič posebno primernega, zato se vrneva nazaj na Socerb. Pogled na radar pokaže osamljeno supercelico, ki ima dokaj ugodno smer za naju. Pokaže se, da bo šla na kopno nekje pri Gradežu.

Oba sva v dilemi, kaj storiti, naj greva v Italijo in jo poskušava prestreči nekje pri Gradežu, ali naj ostaneva na Socerbu. Po posvetovanju z Robijem se odločiva ostati, kar se izkaže za pametno potezo, saj malo pred obalo povsem oslabi in skoraj razpade, potem pa se nad kopnim sicer ponovno okrepi, vendar pa je verjetno ne bi mogla ujeti pravočasno, pa tudi terena ne poznava tam okoli. Od daleč spremljava lepo razvit wall in občasno zamolklo bobnenje iz tiste smeri.

Na zgornji sliki se wall zelo slabo vidi, zadeva je predaleč, pa tudi kontrasti niso dobri. Verjetno ima Dejan kakšno boljšo fotko wall-a. Nevihto nato odnese proti Novi Gorici, v tem času pa se nama pridruži še Robi, ki je prispel iz Ljubljane. Nato malo debatiramo z lokalnim fotografom, hkrati pa z enim očesom spremljamo plono, ki se je sprožila sredi morja. Nekaj minut zatem se zadeva samo še krepi in kmalu ima že rdeče odboje. Smer: direktno proti nam oz. malenkost mimo nas. Do takrat se že dovolj stemni, zato je čas za premik na drugo stran gradu, od koder imamo pogled proti tej nevihti. Začne se prava akcija, na katero smo čakali. Nekje od devetih zvečer pa vse do pol četrte ure zjutraj smo imeli pred sabo skoraj neprekinjen light show, supercelice pa so pokale vse okoli nas.

Ujamem ti dve streli, vendar mi grmovje zastira pogled, zato se premaknem malo naprej, od koder imam boljši pogled, kar pa ni enostavno, saj si nočemo stati en drugemu pred objektivom, manevrskega prostora nad pečinami pa ni veliko.

Ponoven pogled na radar razkrije, da bo šla nevihta ravno prav daleč od nas, del Trsta je že v dežni zavesi, pred njo pa pokajo strele kot za stavo, še več pa jih je v oblaku. Bliska in bobni neprestano.

Nato mi uspe ena izmed mojih lepših fotk tega večera, "venček strel" ki so udarile ena za drugo.

Nad Koprom nato prične nastajati več ploh, ki imajo smer direktno na nas, zato je čas za prvi premik v avto v tem večeru. Teh premikov je bilo v nadaljevanju kar precej, saj so malo naprej od nas nastajale nove in nove plohe in nevihte. Nekaj minut kasneje dež poneha, ploha odhiti v notranjost. Naslednje fotke so slikane pri parkirišču. Tukaj se je pokazalo moje pomanjkanje izkušenj, saj je večina strel predaleč, zato so tudi slabše vidne. Boljše fotke bosta zagotovo imela Robi in Dejan, zato bom naložil samo nekaj boljših.

Spodnja slika pa prikazuje prednost fotoaparatov z velikim številom pikslov senzorja, ker omogočajo obrezovanje in povečavo slik brez vidnih posledic na kvaliteto slike. Levo od strele se prikaže ogromen wall.

Imel sem tudi nekaj težav z ostrenjem, kot na tej sliki, pa vendar se lepo vidi struktura supercelice, ki se bliža Gradežu.

Ponovno selitev v avte za nekaj minut zaradi dežja, nato pa premik na prvotno lokacijo, malo stran od gradu. Wall je še vedno tam, kjer smo ga pustili :)

Kmalu nas spet ujame konkreten dež, zato tečemo skozi gozd nazaj v avte. Ko poneha, se nad morjem prične delati ogromen shelf, ki naznanja prihod fronte. Od daleč se ga vidi na spodnji sliki.

Shelf leti nad nas z veliko hitrostjo in kmalu je nad Koprom, osvetljen od zadaj:

Čez minuto ali dve je bil povsem nad nami. Pred njegovim prihodom je pihal močan jugo, ki se je nato ob prehodu shelfa obrnil v orkanski JV-V veter. Postalo je povsem temno, zajela nas je gosta megla. Kmalu se je tudi ulilo, zatem je pričela padati drobna toča, zato se z avti prestavimo pod bližnja drevesa. Nekaj časa potem vedrimo, nato gremo še zadnjič pogledat nevihto v odhajanju. Bliska se še vedno brez prestanka. Sklenemo, da je čas za odhod, ura je malo čez pol četrto zjutraj. Na poti proti Ljubljani se z Dejanom ustaviva še pri Postojni, kjer imava razgled na bliskanje v oblakih iz neviht nad Reko in Kvarnerjem. Meni kmalu zmanjka baterij, zato ne ujamem veliko dogajanja.

Ker sva oba pokonci že skoraj 24 ur, se odpraviva proti domu. Dejan me odloži v Šiški ob 5h zjutraj. Vsi skupaj pa smo še vedno pod vtisom minule noči, saj je prinesla mnogo več akcije od pričakovanj. Hvala obema za družbo in Dejanu za prevoz. Sedaj pa bomo počasi gledali že proti naslednjim priložnostim za lov.

wannabe

Amadej13

Lp, Amadej

Thor

zevs.si[move]

Mraz

paradolf

Tole pa je pošten začetek z novim fotkičem. Takoj v polni akciji  :clap:
Fotke imaš super!
Res je bilo zanimiva izkušnja. Letos tale Socerb daje še za nazaj  :icon_biggrin:
Ponavadi je na sporedu ena ali dve nevihti, tokrat pa praktično celonočno dogajanje. Če bi ostal doma, bi mi bilo zelo žal  :smash:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

kripelj

stog

Meni je 9. od zadnje radarske dol najlepša.

Fotke so pa res za vikat.  :zaba: :drool:

Aquatic

Odlična reportaža nevihtne noči in idealen krst novega fotoaparata. Še par poučnih nasvetov na terenu pa boš glavni na vasi, ups mestu.  :praise:
Davis Vantage Pro2