ZEVS Forum

Nevihte 3.8.2014 in 4.8.2014

Začel/a gorenjskaKR, 06. Avgust 2014, 15:09:51

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

gorenjskaKR

Malo z zamudo pa vendar le;

V nedeljo 3.8.2014 se je v popoldanskih urah nad dolenjsko razbesnela huda nevihta z ogromno razelektritvam in močnim nalivom. Sam sem bil takrat na vikednu na Straškem hribu (nad Dolenjskimi Toplicami) kjer imam lep razgled nad pokrajino. Pa pojdimo malo na slikovni material:

Okoli 14.30h se je pričelo kuhanje nad okoliškimi hribi v smeri Kočevja (sedaj se je tudi že slišalo oddaljeno grmenje)

Kmalu zatem se je že nebo popolnoma zastrlo in grmenje je vedno močnejše

10 minut zatem pa se iz smeri Žužemberka pripelje...

Od tu naprej pa so slike le "frami" video posnetka, ker je bilo slikanje strel med samo nevihto prenevarno in zaradi močnega naliva skoraj nemogoče (zato tudi slabša kvaliteta slik);

Sedaj pa se je pričelo tisto glavno dogajanje. Močan veter, močan naliv in predvsem res neverjetno število udarov strel. Slik strel sem iz videa dobil okoli 50, tukaj pa bom priložil le nekaj primerkov.

Tale je usekala cca 200m zračne linije stran (sem se skor usral  :icon_lol: )

Pogled proti dolini razkriva močan naliv tam spodaj, v tem trenutko pri meni še ne dežuje tako močno

Glavi del nevihte se je že pomaknil proti Hrvaški v smeri Karlovca en del pa nad Novo Mesto;

Nevitha je počasi odhajala naprej jaz pa sem bil zadvoljen iz dveh razlogov: Ni bilo toče (vsaj na tem koncu ne) da bi poškodovala že tako slabo letino grozdja in pa prvič letos sem zares užival v pokanju strelc  :clap:

Da pa po vsakem dežju posije tudi sonce, pa se je izkazalo kmalu zatem in nastala je tale slikca;

Da ne odpiram nove teme pa prilagam še nekaj slik dogajanja v noči iz ponedeljka na torek, ko je bila na našem koncu prava fešta strel, grmenja in na žalost tudi naraslih hudournikov;

Ko sem sedel na balkonu in opazoval bliskanje v smeri Škofje Loke, se mi ni niti sanjalo da je to šele uvod v večerno in nočno veselico. Po dobre pol ure oddaljenega bliskanja sem se odločil da grem malo na polje poslikati če se bo kaj videlo. Zapeljem se do Voklega in iz roke ujamem spodnji dve sliki;

Takoj zatem je začelo deževati, zato se odpeljem do Lahovč in upam na premik nevihte nad notranjost države, ujamem pa le razpadajočo prvo nevihto tega večera;

Pogled na radar mi razkrije obnavljanje in pomikanje neviht proti SZ se pravi se selijo nad zgornjo Gorenjsko, "v redu" si rečem in pičim do Kranja na polje po nove slikce;

Kmalu mi tudi ta nevihta uide nekam nad hribe in počasi tudi meni zmanjkuje moči za nadaljevanje lova, zato se odločim da se pospravim v posteljo.
Lej ga vraga, okoli 1,30 me zbudi grmenje nakar sledi pravi šov strel vse do cca 4h zjutraj. Po pravici povedano se mi ni ljubilo vstati in ponovno leteti na polje, zato sem fotoaparat prislonil na okensko poličko in ujelo se je precej svetlobnih efektov, priložil pa bom samo nekaj njih;

To naj bo to za danes. V glavnem v dveh dneh sem dobil vse kar se dobiti da. Hudo nevihto podnevi in megalomansko bliskanje ponoči. Upam da nisem bil predolg z reportažo in da ste lahko začutili nekaj adrenalina po žilicah.

Thor

zevs.si[move]

chris93

ko po dežju posije sonce je res nekaj najlepšega  :love:

paradolf

Izčrpno poročilo in zanimive fotke :icon_wink:
Bil si pa bolj priden ponoči kot jaz  :)
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Amadej13

Lp, Amadej

Gorazd

Super reportaža.  :icon_wink:

Kaj imajo sosedi podkovane cokle, da se strele lepijo na hišo?  :icon_mrgreen:
Meni je zadnja fotka najlepša, kar za v koledar.

Mejte se radi

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."