ZEVS Forum

Večer na Socerbu 21.9.2014

Začel/a matic19, 22. September 2014, 16:11:08

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matic19

Najprej naj povem, da sem kar precej razmišljal, če naj reportažo sploh naredim, saj fotke niso nič kaj dobre, potem pa sem vseeno spravil skupaj nekakšen kratek pregled dogajanja. Za noč iz nedelje 21.9. na 22.9. se je v Tržaškem zalivu obetalo močnejše proženje neviht, zato sem zadevo čez dan malo spremljal kako naj bi se vse skupaj odvilo. Proti večeru se slišimo z Robijem in Dejanom, če bi bilo smiselno it malo v akcijo. Malo nas je zmotilo, da naj bi se vse skupaj dogajalo precej pozno. Dejan se mi opraviči zaradi službe zjutraj, zato se z Robijem zmeniva, da se okoli 22. ure odpravivia proti Socerbu. Okoli 23. ure prispeva tja. Pričaka naju nič kaj prijeten razgled na Trst in zaliv:

Nad morjem je skoraj 100% vlaga, malo višje pa neka megla oz. nizka oblačnost. Vidljivost je zaradi tega izjemno slaba, komaj da se vidi do konca Trsta. Na radarju je videti nevihtni sistem v Furlaniji in enega pred obalo Istre. Sodeč po karti razelektritev bi se moralo kaj videti, vendar pa ne vidiva čisto nič. Zaradi tega nisva preveč optimistična glede slikanja strel. Nad Trstom potem opazujeva neko nižanje baze, zato se odločim, da naredim več slik tega, nato pa jih zložim v time-lapse. Slika kako se je začelo:

in pa video time-lapse dogajanja. Moral sem precej obdelati slike, da se vsaj nekaj vidi:

https://www.youtube.com/watch?v=rXUwGOni5Qs

Potem pa vidiva neke zametke shelfa ali celo wall-a v smeri Kopra:

Še vedno je vidljivost zelo slaba, kot tudi kontrasti, saj ni nobene strele, ki bi osvetlila strukturo, da bi se malo bolje videlo za kaj gre. Tukaj je že skoraj nad nama:

In pa še hiter pogled proti Trstu, ki je že v dežni zavesi:

Premakneva se v avto in prevedriva močan naliv, ki je sledil kmalu zatem, vmes pa sekajo strele precej blizu. Ko dež poneha, greva nazaj na prosto, da poskusiva poslikati še kakšen anvil crawler v odhajajočem sistemu. Nekaj mi sicer uspe poslikati, vendar se frekvenca razelektritev hitro zmanjšuje.

Dobra stvar naliva je ta, da se je vidljivost krepko izboljšala, vendar je to malo prepozno :)

Na radarju ni videti več nič za tem sistemom, zato se odpraviva proti domu. Potihem sva upala na veliki finale za zaključek nevihtne sezone, vendar se tokrat žal ni izšlo.

krispy123

Res lepa reportaža, Matic svaka čast za trud.  :buttrock:

HardGain

zanimivo videt kako je to izgledalo s Socerba. Nekje okoli polnoči sem peljal po avtocesti iz Gorice proti Škofijam. Nekaj časa je zlivalo kot zmešano, potem je ponehalo. Sem pa na polno kasiral naliv v Kopru nekje ob 1.00 zjutraj. Ulice so bile kmalu pod vodo

Thor

zevs.si[move]

paradolf

Matic priden :icon_wink:
Res je bilo kar precej moreče ko vidiš koliko razelektritev precej blizu a ne vidiš nobene strele  :icon_rolleyes:
Ha, time lapse pa razkriva rotacijo  :D
Jaz svojih fotk še nisem pogledal. Bom jutri dodal kakšno kar tule če se bo izplačalo kaj. Sem precej v minusu s spanjem in moram danes nadoknaditi. V službi sem bil kot zombi  :icon_razz:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Oblak69

Verjetno bi imela danes več za vidit, pa še dosti prej se dogaja kot sinočnji prehod hladne fronte  :angel:

Tudi popoldanski aladin kar dobro zadel

Amadej13

Lepo sej saj shelf sta pofotkala  :clap: če že strel ni bilo na vidiku  :)
Se pa res lepo vidi kak rotira shelf  :icon_wink: :drool:
Lp, Amadej

matic19

Citat od: Oblak69 dne 22. September 2014, 19:29:00
Verjetno bi imela danes več za vidit, pa še dosti prej se dogaja kot sinočnji prehod hladne fronte  :angel:

Zna biti, vsaj iz tiste nevihte nad Koprom bi verjetno poslikala par strel. Je pa bila nevihta mogoče malo prezgodnja za strele, je bilo še kar malo presvetlo v času nastanka. Sedaj ko to pišem pa je spet šlo v nek cluster s padavinami vsepovprek, tako da se je zadeva hitro zaključila.

paradolf

Citat od: Amadej13 dne 22. September 2014, 20:32:04
Lepo sej saj shelf sta pofotkala  :clap: če že strel ni bilo na vidiku  :)
Se pa res lepo vidi kak rotira shelf  :icon_wink: :drool:

Meni bolj ne da miru da tole rotira wall  :icon_question: :)
Davis Vantage PRO2

Aquatic

Vse pohvale fanta za trud in potrpežljivost.  :icon_wink: Tokrat se mi zaradi službe žal ni izšlo. Matičev time lapse pa razkriva očitno rotacijo mezociklona. Škoda, ker ni bilo pogojev za fotografiranje strel, kar je bil poglaviten cilj. Socerb se je ponovno izkazal kot izredno nepredvidljiva lokacija.
Davis Vantage Pro2

kuncci

VREMENSKO OBČUTLJIV

paradolf

No še par mojih, čeprav tudi niso kaj dosti drugačne.

Davis Vantage PRO2