ZEVS Forum

S snegom zalit Trdinov vrh (1178m), 27.10.2007

Začel/a blazek, 28. Oktober 2007, 11:38:34

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

blazek

Bi se lahko reklo, da je bil ta teden zgodovinski za Gorjance. Seveda po količini snega. Mnogo ljudi bi mislilo, da tako veliko ni možno napadati v oktobru. Pa se je zgodilo, hvala bogu. :wink:  Po katastrofalni lanski zimi, je že letošnja jesen poskrbela za zelo razburljivo vreme.

No pa lepo povrsti.  :D

Majhne kepice spluženega snega se pričnejo pojavljati že na okrog 600m. Nato pa se z nadmorsko višino le počasi veča višina snežne odeje. Nekje na 700 metrih se v grapah že pojavi bolj strnjena snežna odeja. V gozdu je precej polomljenih vej, pa tudi par dreves je bilo podrtih na cesto. Prava zima se začne šele na 900metrih, ko je snega že 15-20cm. Pa je že več kot 4 dni po sneženju. Poleg tega so bile tudi kar visoke temperature v zadnjih dveh sneg. Zato me je višina snega kar presenetila. Se pravi, da ga je moglo takoj po sneženju bit okrog 35-40cm. Ker je ta sneg že kar močno preobražen in pa južen. Avto sem parkiral in odšel peš na Trdinov vrh. Z Vsako serpentino, ki sem jo prehodil, je bilo več snega. NA okrog 1000 metrov sem nameril že 25-30cm snega. Naprej proti vrhu, so se pojavljali tudi posamezni sloji smrekovega gozda. NA bolj prevetrenih legah je kar precej polomljenih vrhov smrek. Malo je pridodal še obilen sneg, ki pa večje škode na višinah nad 1000 metri ni povzročil, ker je padal suh sneg. Na 1178m je snega še mnogo več. Tako sem bil močno presenečen, ko sem na privetrni legi nameril kar 62cm snega. Na vrhu ga je nekaj manj, 43cm  ( Sljeme je ob 14.00 uri meril samo še 30m). Sicer pa je cesta do vrha, kot bob steza. Bi se upal trditi, da je bilo na vrhu za časa sneženja med 65 in 70cm snega  . ZA primerjavo pa vzemimo Sljeme s 61cm snega.

Sklenjena površina snežne odeje se začne na okrog 800m. Tam je snega okoli 5cm. Zelo zanimivo je bila plast megle nad snegom.  :ok:

Na poti se je pojavljalo precej polomljenih vej in dreves, ki so ležala obžagana ob cesti. :shock:

Ob cesti so bili kar visoki zidovi napluženega snega. Kar je pomenilo samo eno. visok sneg. :sbava:

Na hitro sem se odpeljal do Miklavža, 962m. Uvidel, da ni nikjer parkirnega prostora, zaradi obilice snega seveda. Se obrnil in šel nazaj. Avto sem nato parkiral pri križišču, katere poti vodijo do Trdinovega vrha, doma na Gospodični in pa seveda nazaj k Miklavžu.

Ob postanku je sledila meritev snežne odeje, na bližnji jasi. Nameril sem še 18cm snega. Nadmorska višina 930m.

jesen-zima

manjši zamet

Na poti proti vrhu se je še naprej pojavljalo veliko odlomljenih vrhov smrek in vej listavcev.

v dolini megla

Merjenje snega na višini 1020m in 31cm.

Na tleh oz snegu je bilo polna žira.

Počasi sem se bližal vrhu, snega vse več.

Lahko bi se reklo, da sem meril v bolj zatišni legi. Nameril sem osupljivih 62cm snega. :amen:

Smrekov gozd, ki je utrpel največ škode zaradi vetroloma, malo manj zaradi snegoloma. Kajti na tej višini je večinoma padal suh sneg.

Cesta že tik pod vrhom

Radio televizijski stolp

Gori imajo radioamaterji WS2300, ki pa žal ni v stanju delovanja.

Ljubitelji snega, v izdelavi sneženega moža. ZAdnje meritev je pokazala, da je na vrhu še 43cm snega.

Še par detajlev z vrha.

Eno višjih košarkarskih igrišč pri nas. :mrgreen:

Vojašnica.

Presenetil me je tudi tale avtobus, ki je moral priti gor pred sneženjem, nazaj pa še nekaj časa ne bo mogel. :roll:

Zaradi toplega vremena se sneg dobro tali. Posledica so majhni potočki, ki tečejo po cesti

Našli so se še eni norci, ki so rinili skos do vrha. Cesta pa v zelo bogem stanju.

še en pohodnik

še malo megle

polomljenih vej

to, bi bilo, to, z moje strani. :D

lp Blaž

Pihe

Lepa reportaža iz krajev, ki si jih želim ogledati od blizu.Bravo Blaž! :clap:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Ciklon

Raj je v naravi :buttrock:

Dejan

Davis Vantage Pro 2 Aktiv Plus Spezial

http://ravenskavas.zevs.si

ablak

Prelepo blazek oz.Blaž.Tvoje fotke so me privzdignile izpred compa, grem v naravo, podobno tej na tvojih fotkah.  :clap: :icon_bird:

gradiščan

Odlična reportaža... zanimivo, koliko polomljenega vejevja..moker težek jesenski sneg....

Bravo.. :clap:

Mr.Bear

markokorosec.net

Super report :icon_wink: Res zanimivo koliko polomljenega drevja. Drugače pa me je bolj kot sneg navdušila kombinacija jesenskih barv in snega...ter tista tanka meglica nad snegom na prvih fotkah :drool:

blazek

V nižjih predelih je mnogo vej polomil težak sneg. Višje gori pa zelo močan severni veter.

Ko smo bili prejšnjo nedeljo s Polotom in Zimozakon na Gospodični, je močno tulilo tam gori. Seveda zaradi močnega vetra. Snežilo je pa tudi nebeško. :clap:

hvala za komentarje

alan

tesovnik

Vremenko

Bravo  :clap: :clap:
Bi bilo kar pestro če bi ga po vsej slo. tolk namedl.(sanje snjegoljuba pač :icon_haha: )

paradolf

Odlična reportaža z kopico lepih in zanimivih fotk :icon_wink:
Tista meglica nad snežno odejo je tudi meni padla v oči.
Tale sneg je pa jesen zelo presenetil. Obilo listja na snežni odeji ne vidiš velikokrat  :icon_eek:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

matejček

polo

Takole je bilo pa pred 7.dnevi na Gorjancih,blazek upam,da ne boš jezen k pišem v tvoji reportaži:)
Prvi sneg se prične na 700m
Pa še par slikc

Planinski dom

g

Zimazakon in blazek