ZEVS Forum

Nevihtno dogajanje 23.06.2014 Štajerska in domači logi

Začel/a paradolf, 25. Junij 2014, 15:23:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Ta dan bo imel še nekaj časa grenak priokus, čeprav je bil po drugi strani zanimiv, ker smo bili na več lokacijah.
Pogoji tega dne so dopuščali možnost razvoja posameznih superceličnih neviht.

Z Dejanom sva bila v navezi že dopoldan. Plan je bil Štajerska po službi če bo dogajanje po planu. Spotoma bo Dejan pobral še Matica in nato bi šli skupaj naprej.

Že sredi dneva je severno od Celovca nastala močnejša nevihta, ki je prerasla v supercelično mrcino. Smer je imela proti Celju.

Malo čez četrto uro se dobimo v Domžalah in nato skupaj gremo naprej proti Celju. Vmes celica začne zavijati v desno (right mover) in nam skrajša pot. Računamo da jo prestrežemo pri Šentrupertu. Tam smo sicer pravočasno a nam sama nevihta pokvari veselje, saj nam razpade pred nosom še predenj uspemo fotografirati kaj zanimivega.

Malo se razgledamo po radarju in opazimo še eno potencialno zanimivo zadevo v bližini Gradca kako se bliža Mariboru. Tukaj se čutim odgovornega da jo nismo ujeli kot je treba, ker sem bil sam mnenja, da bo ta prva nevihta s svojimi razpadajočimi nakovali zadušila to drugo in bo druga padla v senco.
Ocenimo tudi da ima smer bolj nekako proti Sv. Juriju ob Ščavnici. Do tja bi uspeli priti morda le komajda. Tako ne storimo ničesar in izgubljamo dragoceni čas. Ko pa vidimo da nevihta prerase v supercelico in se začne tudi ta pomikati v desno v smer Ptuja, oddrvimo proti njej.
Pri Slovenski Bistrici zavijemo za Ptuj. Smo v navezi z Matejem. Malo pred Ptujem jo zagledamo v daljavi ko je dosegla Maribor.

Še malo vožnje do primerne lokacije kjer jo bomo počakali. Med vožnjo naredimo par posnetkov. Ujamemo še wall cloud pod mezociklonom in izgleda res obetavno.
Tule wall že počasi izginja.

Ko se ustavimo wall izgine. Ostane le še mezociklon. Zgoraj mogočen steber.

V roku približno desetih minut tudi mezo začne razpadati in ostane le še ogromno nakovalo z nekaj malega kipenja.

Tule smo zaključili, zato se z Matejem dobimo na pijači. Hvala Matej !
Na radarju ni nič obetavnega, zato se odpravimo domov. Že kmalu pa vidimo da se nevihte na severozahodu krepijo in pomikajo proti Štajerski. Še pred Celjem opazimo prve bliske saj se že temni.
Odločimo se da kar tam počakamo in poskušamo ujeti kakšno strelo.
Prične se foto seansa, čeprav je zadeva vseeno malce daleč a smo vsaj na suhem. Pade le nekaj kapelj, v smeri nevihte pa je lepo zlivalo.
Napoto so nam hribi. Za njimi je veselo pokalo a strel ne vidimo. Končno tu in tam kakšna že pogleda čez in dobimo vsaj nekaj od tega.

Nato nas zajame dež od zahoda in v temi ne najdemo novega zaklona . Odločimo se zaključiti in se odpravimo nazaj proti domu.
Spotoma se ustavim na mengeškem polju in ujamem še dve streli predenj me zajame nova nevihta z močnim nalivom od zahoda.

Sledi še nekaj fotografiranja z domačega balkona, čeprav mi oči že lezejo skupaj.
Večinoma se pojavljajo razelektritve v oblakih.

In kakšna oddaljena CG.

Kar zanimiv dan in končno tudi nekaj nočnega fotografiranja, ki je malo ugasnilo rdečo lučko ki mi je že svetila.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

mat89

Robi kot vedno odlične fotke :beerchug:.Res škoda da je tako hitro ugasnila supercelica,ampak bo še letos nekaj priložnosti :icon_wink: In hvala vam(Dejan,Matic) da ste si vzelo čas za obisk na Ptuju. Vsekakor moram enkrat z vami na čejs,saj imate veliko znanja,ki bi mi koristilo pri lovu za nevihtami :icon_wink:

kripelj

Ja res je hitro razpadla, sam sem po tem ko me je prehitela oddrvel proti ptuju da bi jo prehitel nazaj a je ze na poti izgubila vse strukture tako da sem se odpravil domov.
So pa strele fantasticne  :beerchug:  :praise:

krispy123

Citat od: kripelj dne 25. Junij 2014, 16:37:22
Ja res je hitro razpadla, sam sem po tem ko me je prehitela oddrvel proti ptuju da bi jo prehitel nazaj a je ze na poti izgubila vse strukture tako da sem se odpravil domov.
So pa strele fantasticne  :beerchug:  :praise:
Jp res škoda, kripelj ker še sam nimam izpita, bi te morda enkrat prosil, če bi me zraven vzel na čejs. Drugače pa je tole supercelica razpadla zaradi same ravnine.

Aquatic

Robi ne sekiraj se zaradi tega, ker nismo ujeli druge supercelice. Pač nam je bilo tako namenjeno. Vsekakor pa pohvale za fotografije strel strel, saj so ti uspele bolj kot meni.  :icon_wink:

Citat od: krispy123 dne 25. Junij 2014, 17:46:32
Drugače pa je tole supercelica razpadla zaradi same ravnine.
Ravno ravnina je odličen poligon za supercelice. V tem primeru ni bilo izpolnjenih dovolj dobrih pogojev, ki bi celico ohranjali pri življenju (energija, strig, veter pri tleh, itd...)
Davis Vantage Pro2

Amadej13

Lp, Amadej