ZEVS Forum

Nevihtno dogajanje 23.6.2014 - Stirpnik

Začel/a Amadej13, 24. Junij 2014, 11:51:40

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Amadej13

Včeraj je bilo dopoldne delno oblačno popoldne pa se je pretežno zjasnilo, tako da sem mislil da spet ne bo nič od neviht.
Okoli 19:30 ure pa so se vse pogosteje pričele pojavljati nevihte. do 1 ure danes zjutraj so se neprestano obnavljale.
potem je sledila manjša pauza, in nekje ob 04:30 uri me prebudi močno grmenje :surprised: ki je bilo z vsakim gromom bližje, dvakrat je počilo čisto blizu :icon_eek:

Jutranja nevihta na radarju  ???

Sem pa posneu kar veliko razelektritev, nažalost še vedno z navadnim digitalnim fotoaparatom :(

Razelektritve prve nevihte katere glavnina je šla mimo nas

Na žalost sem zamudil prihod te nevihte.
prisotno je bilo tudi nekaj rotacije,

Razelektritve nočnih neviht

V nevihtah je skupno padlo 67 mm dežja
Lp, Amadej

paradolf

Joj, tole res kliče po boljšem fotoaparatu. Uporabljaš tudi digitalni zoom?
Ko si nabaviš novega, bodo tele fotke res čudovite. Komaj čakam  ;) :bouncy:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

kripelj

Ta linija je bila res impresivna, vse pohvale za zgodnje vstajanje in porocanje, bi bilo skoda ce nihce ne bi tega dokumentiral :praise:
Skoda, da ni prisla nekaj ur kasneje, ko je bilo ze svetlo, saj dam roko v ogenj, da je imela zelo lepo razvit shelf cloud, pa tudi tisti sliaki kjer si prikazal rotacijo mi je zelo sumljivo, da bi lahko slo za kratkotrajni vrtinec, oblika je ze prava pa tudi zaobljen je lepo kar daje vtis da je bilo prisotno konkretno vrtincenje :icon_question:

Amadej13

Digitalnega zuma ne uporabljam :) fotoaparat bo pa zaenkrat verjetno še malo počakal :(

Ja tudi jaz sem siguren da je tale jutranja nevihta imela shelf cloud, res škoda da ni bilo že svetlo, bi se ga pa verjetno ob bliskih videlo, če nebi spal :icon_haha:

Tisti vrtinec pa je trajal kakšni dve minuti, imam tudi krajši video, samo se slabo vidi pa še ne vem kako naj ga objavim na forum :shrug:
Lahko da je bil funnel cloud :)
Lp, Amadej

snowfrick

Meni je bolj od same opreme važno,kako se kdo trudi,da spremlja vreme v svojih koncih in to deli z nami.Pač nimajo vsi dovolj financ,da bi si kupili kaj boljšega. Sem tudi sam tako začel,da sem s fotoparatom za 50 evrov snemal dogajanja in potem rezal ven strele.Drugače pač ni šlo.Seveda so bile slike temu primerne,ampak bolje to,kot pa sedeti na kavču in se delati statista.
Zato kar tako naprej Amadej  :icon_wink:

Smučar

Citat od: Amadej13 dne 24. Junij 2014, 12:16:44
Digitalnega zuma ne uporabljam :) fotoaparat bo pa zaenkrat verjetno še malo počakal :(
Tudi s poceni digitalcem se da narediti veliko lepše slike, če le imaš možnost M-načina slikanja. Najprej vsaj ISO nastavi na najnižjo vrednost in nastavi največjo velikost slike + najmanjšo kompresijo.
Z mojim prastarim 4MP Canonom A85 se da posneti zelo čiste fotografije strel brez večjega šuma, seveda s pravimi nastavitvami.
Primer:
Citat od: Smučar dne 24. September 2013, 22:27:35

Seveda jasno, da je enako važno, da te stvar zanima in si pripravljen sredi noči po terenu hodit in slikat.  :icon_wink:

Amadej13

Če je močna nevihta ni važno koliko je ura ;D
Bom pogledal nastavitve :)  uff čist lepa slika

Tole pa je slikano s telefonom

Lp, Amadej

Smučar

Citat od: Amadej13 dne 24. Junij 2014, 12:57:02
Če je močna nevihta ni važno koliko je ura ;D
Bom pogledal nastavitve :) 
Mislim, da je tvoja največja težava ISO občutljivost, ki jo imaš ali na neki visoki vrednosti ali na AUTO.
Pa tak občutek imam, kot bi imel vklopljene kakšne efekte na fotkiču.

Torej: ISO na 50 ali 100 (najmanj kar imaš), izklopi vse efekte, največja kakovost slike, zaslonka čimbolj zaprta, čas največji (oz. dokler ne useka strela).
In pa jasno fotkič na stojalo ali vsaj na polico ter 2 sek timerja.

paradolf

Verjetno bo tudi možno kaj z nastavitvami, sem pa sam omenil digitalni zoom zato ker vem kakšne fotke sem sam delal na mojem prvem digitalnem fotoaparatu. Če si približal z optičnim zoom-om je bila fotka za zmogljivost fotoaparata še kar dobra, če pa si dodal še digitalni zoom pa je bila podobno grahasta in debelozrnata kot tvoje nočne.
Sam prav nič ne kritiziram fotk saj vem da verjetno občutno bolje pač ne gre glede na fotoaparat, ampak sem hotel le reči da se že veselim dneva ko bodo s tvoje lokacije fotke še boljše  :icon_wink:
Dejan naj te enkrat še vzame s seboj ko gre ali gremo na lov ker vidim da si navdušenec  :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Amadej13

Ja tudi jaz se veselim tistega dneva ko bom lahko delal boljše slike ;D

Ja če je plac z veseljem grem zraven :)
Lp, Amadej

Smučar

Če se ne motim, si lahko glihkar spet vadil slikanje strel. Tale zverina pred ŠK je imela max odboje na velikem področju.

Amadej13

Ja probal sem ampak mi ni ratalo nič ujeti, ker je švigalo povsod samo tam kjer sem se spravil snemat ne
Lp, Amadej

Amadej13

Je pa v teh dneh, verjetno v ponedeljek strela treščila v jelko v ojstrem vrhu. drevo pa je dobesedno prežagala na polovico :icon_eek:
iz tiste polovice sta dobesedno nastala dva kake 10 cm debela ploha dolga okoli 10 metrov :icon_eek:  :praise:

Takole izgleda drevo

in pa eden izmed "plohov" :)

tale kos, ki ga jaz komaj dvignem je vrglo več kot 5 metrov proč od drevesa :praise: trske in lubje pa je zmetalo več kot 20 metrov okoli drevesa :praise:
Lp, Amadej

Amadej13

24.6.2014 je iz italijanske strani nad neše kraje prineslo zelo močno supercelično nevihto,
ki je nad del Davče, Martinj vrha, Mladega vrha, koprivnika, Blegoša, Itd. prinesla ogromno količino toče, debeline do 3 cm posamezna zrna še malo več.
Ponekod so tudi plužili cesto saj naj bi je padlo tudi na 10 cm debelo, zraven streh pa menda na 1 meter debelo toče.  :icon_eek:
Še danes 4 dni po nevihti sem našel dva velika kupa toče med blegošom in koprivnikom :icon_eek:

Če ima še kdo kakšne slike od te nevihte jih lahko prilepi sem :)

Nevihta na radarju

še danes je tako velik kup, kakšen je moral biti šele po nevihti ??? :icon_eek:

In pa še en malo naprej od prvega

Lp, Amadej