ZEVS Forum

Supercelična nevihta severozahodno od Ljubljane 13.06.2014

Začel/a paradolf, 14. Junij 2014, 00:40:23

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Včeraj malo ogrevanja, danes pa je šlo malo bolj zares. Pogoji kot sem že v včerajšnji reportaži omenil nekoliko boljši. Prisotno je bilo tudi nekaj striga, poleg tega pa tudi še vedno dovolj potencialne energije na voljo.

Po prvem prehodu ploh in neviht zgodaj popoldan, se je nato deloma zjasnilo, na območju Karavank in naprej proti sz pa je začela kipeti nova konvekcija. Kmalu so začele nastajati manjše plohe in nevihte, ki so se pomikale proti jugovzhodu in se postopno krepile.
Med košnjo trave okoli hiše sem opazil nakovalo v smeri Kamniških alp, nato pa me je poklical še Dejan da se nekaj pelje proti meni.

Delo je moralo počakati. Hitro se odpravim razgledat na območje vasi Križ. Takoj uzrem supercelično strukturo z že razvitim wall cloudom. Ker je bila zadeva precej daleč, sem se odpravil malo bližje na območje Vodic, kjer so nastale tudi naslednje fotografije. Če bi se odločil iti še bližje bi morda vmes zamudil  marsikaj.

Še prej pa radarska animacija dogajanja.

Tule tudi že nekaj striacij  ki so meni osebno zelo zanimive in jih zelo rad vidim.

Kompakten wall z nekaj fraktusi naokrog. Zadaj konkretna dežna zavesa.

Sicer sam težko klasificiram zaradi pomankanja izkušenj a menim da je šlo tule za hp supercelico.

Tudi v smeri Preddvora je bilo moč opaziti znižano bazo

Sprednji rob z shelfom.

Celotna struktura. Človek bi kar gledal.

Še malo sprednjega roba. Shelf je sedaj bolj izrazit. Verjetno tudi najbolje formiran, nato se je zadeva počasi začela transformirati in izgubljati na obliki.

Tudi za mojim hrbtom se je formiral kratkotrajni shelf. Tam je bilo tudi precej padavin. Bila pa je bolj linija.

V smeri Krvavca. Adrijino letalo CR900 ravno pristaja. Potniki so bili morda malo »trdi« zaradi verjetne turbulence in pogleda skozi okno.

Severno od mene se je nato formirala nova celica, ki je preusmerila pozornost od prejšnje ki se je pomikala proti Ljubljani.

Takole je izgledala ko je bila nekako najbolj fotogenična struktura. Nato me je kmalu zajel dež.

Sledil je pomik proti jugu da morda ujamem še kaj, če bi zadeva uspela živeti še nekaj časa. Tule sem ob Ižanski cesti.
Struktura izginja a dežna zavesa je zelo lepa. Zadaj se že svetlika. Vmes sekajo cg-jevke da je veselje.

Trudim se da bi kakšno ujel. Časi na zaslonki še ne dovoljujejo daljšega odprtja zato je težavno. No, ena mi vendarle uspe.

Za njo udari le še dvakrat, nato se vlije. Spakiram in se odpravim domov. Vmes se ustavim še na Mengeškem polju in ujamem malo tihožitja...dobesedno.

Današnje popoldan je prijetno presenetilo.

Dodajam še time lapse te nevihte. Žal je kamero izdala baterija ker sem že prejšnji dan preveč preizkušal  :shrug:

https://www.youtube.com/watch?v=eG3m3Ue5Uow

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Stormchaser

Amadej13

Lp, Amadej

Aquatic

Odlično kot vedno.:praise: Sam jo imam poslikano od Kranja pa vse do Ljubljanskega barja. Gre definitivno za HP supercelico, zelo očitna rotacija na posnetkih, ki sem jih naredil s kamero. Zaradi okvare računalnika bo moja reportaža narejena v naslednjih dneh.
Davis Vantage Pro2

mat89

snowfrick

Včeraj je pa res bilo vsepovsod zanimih struktur.Sicer pa kot vedno super pofotkano. :icon_wink:

kripelj

paradolf

V prispevku zgoraj je dodan še time lapse te nevihte.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

SiriusB