ZEVS Forum

Lov na "orkan Burja" - sunki prek 200km/h!

Začel/a markokorosec.net, 23. Oktober 2007, 23:20:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

markokorosec.net

Pozdrav,

Včeraj zgodaj zjutraj sva se frendom odpravila na Volovjo reber nad Ilirsko Bistrico, saj smo glede na modelske napovedi pričakovali sunke krepko čez 150km/h na grebenih. A iz izkušenj z burjo sem vedel, da bo šlo višje, saj je bila smer ugodna. Seveda pa tudi osebni rekord je čakal, da ga malce popravimo, 14.11.2004 zvečer smo na Čebulovici pri Senožečah namerili 173km/h. Že takrat je bilo pestro, saj smo prišli domov s precej modricami od prisilnih odletov :D

Ko sva se odpravljala proti glavnemu grebenu je burja na vznožju vlekla okoli 80km/h v sunkih, nato je šlo le še navzgor. Ko sva se bližala vrhu, so sunki dosegali že blizu 120km/h in se je bilo že težje obvladovati pri hoji. Zavila sva ob robu grebena za njega, saj direkt gor na skale na vrhu grebena niti pod razno ni bilo mogoče. Ko se iz kontra smeri vzpenjava proti vrhu, naju na trenutke kot za šalo zabija k tlom. Ko doseževa nekajmetrsko skalo tik pod vrhom, se upreva na skale in anemometre čez rob. Sprva kar šok, skoraj mi je roko odtrgalo! :o Grem potem previdneje in poslušam kako na drugi strani skale dobesedno grmi, kot bi bila nevihta v bližini! Poskušava meriti dalje in jasno je bilo, da tule ni heca. Niti pol minute nisva merila, pa so bili ze sunki na merilcih 160-170km/h! Maksimalne vrednosti na merilcih se postavijo na 172km/h oz. na 174km/h (uradno nov osebni rekord v izmerjeni hitrosti vetra, hehe)! Poskušava še in žal nam sreča ni naklonjena...po niti minuti merjenja orkanskih sunkov najprej frendu odnese vetrnico na koncu merilca, nato pa mi še mojo polomi in meritev je bilo konec. Kako zlahka so bili tam sunki tako izjemni, 10s povprečje je kazalo kar na 140-160km/h. Glede na to, da sva bila le tik nad tlemi in precej verjetno tudi že v rahlem zavetrju od glavnega stržena, ki je zadeval to skalovje, bi si upal trditi, da so bili sunki tudi tja do 220km/h! Ker kasneje, v naslednje pol ure, se je grmenje in bobnenje bučanja ob skalovje le še okrepilo.

Najbolj adrenalinsko pa je bilo premikanje proti robu grebena, saj je bilo to možno le s plazenjem po tleh. Poskušal sem nekajkrat, da bi se dvignil vsaj v počep, kaj šele da bi vstal...skoraj mi glavo odtrgalo! :o Da bi se dvignil pokonci oz. raje rečem, če bi se mi uspelo dvignit, ma ne mine par sekund, da bi odletel iz grebena!  :icon_biggrin: Enostavno ni bilo varjante, da bi se lahko dvignil, veter ni pustil niti do zraka. Takoj dobiš rešpekt do narave in vetra!

Vsekakor pa, če mogoče komu še ni jasno, je tako početje seveda smrtno nevarno in ne bi ga ravno priporočal neizkušenim, saj te lahko le manjša napaka stane tudi življenja. Še predobro pomnim naše začetke na Čebulovici, Vremščici in Nanosu, ko smo domov prihajali v modricah in raztrgani. Če nisi navajen, te res enostavno pomete kot škatlico vžigalic iz grebena! :icon_mrgreen:

Tule je video kompilacija celotnega dogajanja od adrenalinske vožnje proti Volovji rebri do bitke z burjo. Video sem poimenoval ... lov na "orkan Burja" ... saj taki sunki burje ustrezajo hitrostim, ki jih v Atlantiku dosegajo orkani 3. stopnje! Seveda pa ni primerjave, saj je z burjo povezan tud mraz. Bilo je namreč okoli -2°C, kar daje občutek pod -15°C.

http://www.youtube.com/watch?v=FDmltR_-77s

Še dve sliki...max sunek izmerjen na enem od anemometrov...

Ter fenska jasnina nad Vremščico, tipičen pojav ob močni burji, ko se oblaki za glavnim grebenom Dinaridov pretrgajo...

Tule je pa še nekaj zanimivih slik današnjega jutranjega dogajanja, ko se je pojavilo precej lečastih oblakov (Ac lenticularis):

Ob tem pa tudi t.i. pojav anti-crepuscular rays, ko se pojavi žarki, ki so usmerjeni proti soncu in ne od njega navzven, kot je to običajno...

Marko

Smučar

_Roba_

Huh hudo  :icon_eek: Bi mogli kako postajo postavit tja :)

gradiščan

paradolf

O , tole pa je dogodivščina.
Če bo kdo hotel početi podobno naj prej pokliče izkušenega chase-rja da ne bo poškodb.
To bi si tudi sam želel enkrat doživet, pa tut če bi se skoz gor plazil po trebuhu  :icon_biggrin: :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

blazek

Noro, noro, kaj to dela burja. Predvidene vetrne elektrarne bi raztrgalo na Volovlji rebri. :surprised: :drool:

Gorazd

Diwje, diwje. Saj je težko verjeti, da je to sploh mogoče.  :clap: :clap: :clap:

Kolegu je tudi polomilo windyja, sedaj pa se ozira za tem: http://www.davisnet.com/weather/products/weather_product.asp?pnum=00276
A je to uporabna zadeva ali ne?
Lep dan,
Gorazd

Mejte se radi

Mr.Bear

robi14

andrej

Res ne vem če so na Elektro primorske računali z hitrostmi preko 200 km/h. Ne bom presenečen če jih bo vnema, ko bodo pregledali svoje meritve minila.
Kaj pa anti-crepuscular rays, kako si to razložiti. Zdi se, da so žarki usmerjeni proti soncu.

Za reportažo pa ocena 1A z zlato nitko.

Lp
andrej

Pihe

Citat od: blazek dne 24. Oktober 2007, 08:10:05
Noro, noro, kaj to dela burja. Predvidene vetrne elektrarne bi raztrgalo na Volovlji rebri. :surprised: :drool:

Mislim, da štromarji res niso predvideli takih šusov vetra.Tudi jaz sem prepričan, da bi vetrne stolpe ta sila preprosto polomila. :icon_arrow:
Drugače pa enkratna reportaža! Bolj, kot sam veter, so name naredili vtis lentikularisi! :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Ledeni

Hudo, hudo.   :icon_eek: :icon_eek: :icon_eek: Saj sem že bil na Počku in v Vipavski dolini, ko je vlekla burja 150 km/h (novembra 2001), ampak tole je pa še krat dva. In pa smrtno nevarne razmere.

markokorosec.net

Gorazd, tisti merilec je že kul, a je precej neroden, ker bi ga moral vedno usmeriti točno v smeri vetra, kar pa pri ekstremnih sunkih ni ravno enostavno, verjemi :icon_lol: Ortu pa le povej, naj me drugič pokliče, da bova skupaj lažje ocenila max sunke :icon_biggrin: Resnično iščem kakšen spodoben merilec za hitrosti nad 150km/h, saj je treba priznati, da je natančnost pri takih hitrostih že vprašljiva, celo pri profi opremi. A dobro, meritve so bile take kot sem napisal, kakorkoli že. A iz izkušenj vem, da je bilo tole najhuje do sedaj. Seveda hočem še več...saj je želja obiskati Mt. Washington v ZDA nekoč pozimi :clap:

Kar se tiče teh vetrnih elektrarn mi je kratkomalo vseeno ali bodo ali ne bodo postavljene. Meni so lepe za videt, več me pa niti ne zanima...zaradi mene naj mi jo postavi na vrt, plača pošteno najemnino, sam da mi vremena ne spremeni :icon_haha: V ZDA sem jih občudoval kako se lepo vrtijo v enakomernem vetru, bogve kolk je tole vzdržjlivo ko gre za močne vetrove. Elektro ima tam postavljenih ogromno merilcev za veter, tistih pravih profesionalnih, a podatki žal niso dostopni.

Mogoče ima kdo veze pri teh štromarjih, da bi prišli do kakšnih podatkov?

Andrej, tule lahko malce več dobiš o teh žarkih in ja, usmerjeni so tako, da imajo žarišče na nasprotni strani sonca. http://en.wikipedia.org/wiki/Anticrepuscular_rays

Pa hvala za komentarje! :icon_wink:

Ciklon

Lepa, in adrenalinska reportaža. Bravo.  :icon_wink: :clap:
Raj je v naravi :buttrock: