ZEVS Forum

Poplava-Planinsko polje, posledice žleda

Začel/a Lluka, 15. Februar 2014, 22:16:17

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Lluka

Takole.... 1 porcija svežih slik mi je uspelo jo skup sestavit... ampak prosim, da gledate slike OD ZADNJE PROTI PRVI ....... kajti edino tako je oz bo pravilno zaporedje gledanja poteka dogodkov....

http://lluka.shrani.si/?Poplave-%C5%BEled+feb+14

in še to... po neuradnih informacijah ARSA, se je začelo Planinsko jezero zaradi velike površine obnašati kot morje...torej... ni v 2levelu" ampak  v zibajočem stanju oz vzvalovanem stanju.. če me prav zastop'ste.

gregach

Pa to je neverjetno...kaj je naredilo  zgozdom-huje kot tornado. :zaba: :icon_cry:

Glede vode si pa sploh ne znam predstavljati, kako je to, ko jezero nastane tam, kjer so prej bili travniki, polja, dvorišča.....
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

max

:icon_exclaim: Huh, grozno.
Zanima me......... na eni sliki si dopisal kako visok je bil vodostaj leta '29....a je že bilo kdaj višje, ali je to zdaj spet izredno izredno?
Tako visoka voda verjetno ni velikokrat in za katera obdobja(mesece) je značilno takšno poplavljanje?

stog

A vodostaj še narašča?
Koliko je sedaj oz. koliko je najvišji v teh dneh?
Pri koliko cm poplavi cesto Planina-Laze in Planina-Unec?
Kje stojijo tista ta nova vodomerna lata na zidu?

Oprosti zaradi veliko vprašanj? :icon_surprised: :icon_redface:

Še dobro da se očitno misli frontica jutri ustaviti v osrednji Sloveniji in morda ne boste dobili toliko dežja kot bi ga sicer in kot ga bolj severni del države, kjer tale dežek ne bo nedolžen. :icon_arrow:  Tudi za vas ne bo in max vodostaja še niste dosegli.

Lluka

max...........(leto 2000 smo že presegli za 1 meter in trenutni vodostaj je presegel leto 1969/70, lovimo leto 1947 do katerega manjka še cca 50 cm, potem se pa že kmalu približujemo letu 1904 oz 1926, jezero poplavlja cca 1x na leto ampak v manjšem obsegu.....

stog.........vodostaj je šel v zadnjih 24h za 4 cm gor ( vedeti je potrebno, da se jezero širi in zato se kljub enakemu dotoku, počasneje vzdiguje kot pa pred 4 dnevi)

trenutno je na vodostaju Malni most 650cm

če si imel v mislih vodomerno lato.... na tisti kjer je uradni zaznamek rekordne vode iz leta 2000 je pri izviru  Malenščice

Večjo težavo pa povzročajo posledice žledoloma, kateri je polomil drevje tudi pri požiralnikih in jih tako tudi zamašil.......

najed

Sem se danes peljal tam mimo, katastrofa.... drevesa oz. kar gozdovi zgledajo, kot da bi jih prečkal tornado, vse, kar je na ravnem, pa je pod vodo,

hrošč

Jaz pa v petek skozi Planino, pa je že takrat izgledalo noro!

Mimogrede, Luka, smo vidli da so se eni vozili z nekim malim čolnom in tomosom gor..je to praksa, da se domačini kdaj zapeljete tudi z motornim čolnom in ali je to kje sploh eksplicitno prepovedano?

Lluka

huh...danes imel športni dan..ampak ob nepravem času. Šel s kajakom po Planinskem polju.....

modra = valovi
rdeča = smer plovbe
rumena = smer vetra
zelena = mirna voda - šajba

in 530m pred Lazami moral obrniti nazaj proti domu. Nekje do mosta pri Lazah in še mal naprej (do konca grmovja ob cesti) je še šlo, ko pa izšel izza grmovja, se pa začela bitka z bočnimi valovi) 3x poiskusil, ampak ni šlo. zato 530m pred Lazami opustil namen in se vrnil domov. Nazaj grede imel valove v čelo.... in se boril s 30-50 cm valovi. (me voda cel cajt zalivala). he he....Ampak bolje imeti veter v čelo kot iz boka. Tako...prišel do pokopališča in cel čas poti do doma veslal ob obali, kajti lučaj od obale... že bril veter........ Napravil še nekaj posnetkov..... zavil nato preko Maln'škega mostu v Malne..... (to pa je šajba od gladine), brezveterje... mirno... milina veslati. Šel še do grada, poslikal izvir/jamo Škratovke, zaveslal do Grajskega mostu, pofotkal in se po isti poti vrnil domov.  skupni čas....... 3h veslanja in pa 13,5 prevoženih kilometrov.  Slike nalimam drugi dan....

nazaj grede ko prispel v Malne izvedel novico od enega izmed vaščanov , ki mu je edino prevozno sredstvo čoln (sva se srečala med Planino in Lazami, ko se jaz vračal nazaj) in mi povedal da sem imel srečo, ko mu rekel da ne grem v laze (me hotel potegniti do Laz), kajti nazaj grede imel velike težave s čolnom in pa borbo proti valovom. V mojem času so bili valovi med 30-50 cm, ko se pa on vračal uro kasneje pa jih imel do 1 metra. Prav tako so v Lazah valovi uničili doberšnji del nasipa, zato imeli danes akcijo in napravili valobrane ob nasipu (zvezali in privezali lesene hlode), ampak so jim jih močni valovi potrgali vezi in valobran je odneslo. Da bi danes ponovno ga napravili je bilo prepozno (tema). Nadaljujejo jutri.

In še vest iz "črne kronike".

Včerajšnji dan bi se lahko končal tragično za enega izmed kanuistov. Imeli sosedje reševalno akcijo in pa oživljanje človeka. Da je šlo za las.......... Vzrok ... (govorijo da je profesjonalec) v tem... oz ni turistični amater)... in je bil brez zaščitne opreme. Nato se mu je kanu prevrnil in ga potegnilo v grmovje, kjer je skoraj končal svoje življenje.
Kaj hočem reči.... Včeraj in danes videl veliko veliko Lj turistov s kanuji in kajaki, in to vse brez kakršne koli zaščitne opreme..čelada, rešilni jopič... (ok,, če si oblečen v neopren je toliko boljše) in na Kanujih tudi otroci...... in ti ljudje se vozijo po jezeru kot da je to ne vem.... kakšno manjše jezerce brez pasti pod površjem.... c c c  c. Že tako tukaj domačini vozimo samo po "cestah" oz kjer poznamo da je teren pod nami čist, drugače lahko kaj hitro  pride do kaosa. huh... ja... Uglavnem slike pridejo v torek..........ko uspem spravit kartico na kompjuter :D

p.s. vodostaj 16.2.2014 ob 17h... je 656cm in se še ne umirja. In je tako... uradno... še 30-50 cm manjka do rekorda v letu 1926 in naslednji rekord bi bil pa 1.5-2m višje.

Lluka

Citat od: hrošč dne 16. Februar 2014, 22:43:11
Jaz pa v petek skozi Planino, pa je že takrat izgledalo noro!

Mimogrede, Luka, smo vidli da so se eni vozili z nekim malim čolnom in tomosom gor..je to praksa, da se domačini kdaj zapeljete tudi z motornim čolnom in ali je to kje sploh eksplicitno prepovedano?

za nekatere je to edino prevozno sredstvo.......... :D

ŠTROMAR

Citat od: Lluka dne 16. Februar 2014, 22:50:22

p.s. vodostaj 16.2.2014 ob 17h... je 656cm in se še ne umirja. In je tako... uradno... še 30-50 cm manjka do rekorda v letu 1926 in naslednji rekord bi bil pa 1.5-2m višje.

Po  dosegljivih podatkih naj bi bili dosedanji maksimalni vodostaji naslednji:

Hasberg-Unica        846 cm    11.12.1923
Malni-Malenščica     876 cm    23.04.1970
Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

Lluka

Citat od: ŠTROMAR dne 16. Februar 2014, 23:04:21

Po  dosegljivih podatkih naj bi bili dosedanji maksimalni vodostaji naslednji:

Hasberg-Unica        846 cm    11.12.1923
Malni-Malenščica     876 cm   23.04.1970

Hasberg - Unica pa je imela danes 896cm
Malni - Malenščica (ta vodomer je pri izviru) ima danes 894cm

in še slika nivoja vode pred 4 dnevi in pa danes (rdeča črta)....

in zato pravim... novinarske race...... ljudje pa tudi (priseljenci) jamrajo itd... kakšna škoda je.... pa so jih ljudje OPOZORILI (dejte vse v zgornje štuke)..ampak kaj... dejmo raje pol jamrat o škodi.

Škoda nastane edino takrat ko ti iznenada od kdo ve kje pridrvi hudourniik..... ali pa plaz, ki ti odnese kakšno poslopje. Vsa ostala natolcevanja o škodi zaradi  (DOBROZNANEGA) naraščanja JEZERA je brezpredmetna.

z elektriko je pa tako........... do pozne pomladi bomo na agregatih pri trafo postajah......

hrošč

Luka, imaš tudi kaj slik s tvojega veslanja in valov? No, če boš imel še kak material, kar objavi, ker je izredno zanimivo!

Lluka

No..pa se vreme malce umirilo... in so ljudje bolj zadihali..... čeprav so delovne akcije v hišah , katerim se približuje oz jih je že zalila voda.
Kmet kateri ima vodo pred hlevom, bo jutri navsezgodaj imel selitev živine v nadomestno prazno poslopje (te dni imeli tam priprave...čiščenje prostora, voda... itd), tako da... bo jutri delavno.
Eden  drugi je danes zvečer odklopil centralno in jo izselil iz prostorov (v kurilnici ima že 10 cm vode),Ostalo so pa tako ali tako že vse prej izselili. nekateri so se izselili iz hiš...(eden šel nazaj v Nemčijo, drugi šel nazaj v Ljubljano..... ostali pa tako ali drugače živijo v zgornih nadstropjih.) Edemu bodo predvidoma jutri popoldan odklopili elektriko (ker bo zalilo el. omarico), tako da...edino tem bo težje...).  Takle imamo no... :D
Zanimivo pa je to, da Cerkniško jezero sploh še nima nobenih visokih vodostajev...... Šušlja se marsikaj čemu je tak vzrok vodostaja...ampak dejstvo je.... pred žledom je bil spodnji del Planinskega polja že dodobra zalit in pa da je za večino tega kriv žled, (kateri je še vedno prisoten po tleh-sploh pod podrtimi drevesi)., kateri se topil ob visokih temperaturah in pa naslednje obilne padavine. Iz vseh strani pa se zliva voda na Planinsko polje -jezero.

Vodostaj Malni most je bil

15.2  ob 20h = 650 cm  ( +7 cm)

16.2  ob 10h  = 655 cm  (+5cm)
16.2  ob 13h  = 655cm  ( +0 cm)
16.2  ob 17h  = 656 cm  (  + 1 cm)

17.2  ob 11h  = 668 cm   ( + 12cm)
17.2  ob 22h = 684 cm    ( + 16cm)

zadnjič pisal o tem da naj bi bili lahko tudi požiralniki zamašeni.  No... evo popravek..... Rešetke naj bi bile čiste, vzrok pa tiči drugje. Namreč.. ves sistem do Vrhnike naj bi bil popolnoma zalit in zato naj bi voda udarila skozi požiralnike nazaj in s tem tudi "spucala rešetke". Dejstvo je tudi to, da so rešetke sedaj na globini 15m in ni nobene sile oz pritista več na požiralnike. Kaj več o tem bi lahko vedel kdo od jamarjev, kateri so se včeraj celo potopili do požiralnikov in preverili stanje.

in še situacija v Lazah.... za boljše razumevanje... nasip je edina povezava Jakovce in nekaj hiš iz Laz s svetom

rdeče - nasip
svetlo zelena  - cesta Logatec-Rakek
rjava - cesta iz glavne ceste skozi Laze v Jakovco
vijola oz temno zelena pa so (ne vem kje gre točno gozdna pot in pa tudi preko dvorišč in vrtov čez hrib) edina povezava Jakovce z Lazami in naprej
modra pa razumljivo...VODA

Pa naj me Trocki popravi, ki je na uni strani doma :D

Trocki

Trocki je še vedno brez elektrike (rešuje nas privat agregat) ter SIOL storitev ,tako da pišem na gsm. Drugače pa nasip ni več aktualen. Sedaj se prebijajo čez vrtove ter sadovnjake malo višje od nasipa. To je bila moja ideja že od začetka, vendar imamo na vasi nekaj "pametnih" vodilnih mož, katere je težko v kaj prepričati. Sedaj pa nastaja nova težava v poplavljanju ceste pod osnovno šolo, nimam pa pojma kako bodo to rešili. Kmalu bo odrazanih od sveta skoraj tretjina hiš v vasi. V glavnem, letošnje leto se je začelo katastrofalno.

LP
Vreme bo! :)

računalnik