ZEVS Forum

Shelf cloud na gust fronti, 18.5.2014

Začel/a krispy123, 18. Maj 2014, 18:57:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Torej danes se je dan pričel dokaj dolgočasno, po kratkem pregledu kart sem ugotovil, da lahko danes popoldan, zvečer nastane kakšna nevihta. Tam okoli 15 ure se odpravim s kolesom na teren, ustavim se na lokaciji kjer se mi je zdelo, da imam takrat najboljši razgled proti Avstriji ter čakam. Ob prehodu nevihte je padlo 5 mm dežja, zapihal pa je tudi močan veter.
Radar, max odboji po Hrvaškem radarju so bili okoli 55 dBZ-jev:

Sprva ni bilo videti nič kaj posebnega proti Avstriji(severu):

V naslednjih minutah pa je začelo nekaj nastajati, a so mi glavno zadevo sprva hribi skrivali, a hvala bogu ne za dolgo:

Nad Kozjakom sem začel opažati vse bolj izraziti shelf cloud, ki pa je sprva še božal vrh hriba:

Kaj takega pa res nisem pričakoval, zadeva se je točno v tem trenutku, ko je prešla hribe še malenkost okrepila in postala bolj fotogenična:

Malo bolj približan del nevihte, da se boljše vidijo strukture:

Človek bi lahko takšne strukture gledal večno:

V tem trenutku sem se odločil, da se počasi odpravim proti domu, linija s razelektritvami, močnim nalivom je bila že zelo blizu. Žal pa sem bil brez stativa in nisem ujel nobene strele, ampak vseeno sem več kot zadovoljen z današnjim dogajanjem.

Lani celo leto ni bilo niti ene takšne fotogenične nevihte, kot nas je danes prešla. Letošnja nevihtna sezona se je vsaj v mojem kraju začela odlično.  :)

Upam da vam je bila všeč moja reportaža. Če pa kdo hoče pa lahko v to reportažo prilepi tudi svoje slike današnje nevihte v severovzhodni Sloveniji.

Amadej13

Uvau :drool:
odličen ulov.
Tudi jaz sem na radarju zagledal to nevihto in se mi je zdelo da mora imeti shelf cloud zato sem pogledal kamero letališča maribor ampak sem bil že malce prepozen
tako da je bila nevihta že skoraj tam.
Videlo pa se je takole :)

Lp, Amadej

pohorc

Bravo sosed  dober chase na kolesu in čestitam za report  :icon_wink:
Upam na čim več fotogeničnih neviht to sezono  ;D

Thor

zevs.si[move]

kripelj

Najprej sosed, čestitke za odličen ulov in reportažo, res upajmo na čimveč takih letos, lepe strukture brez škode, boljše ne more biti  :beerchug:
Zdaj pa bi prilepil še nekaj svojih slik, slikano sicer s telefonom in za tem ko je shelf že izginil, sem pa vseeno opazil nekatere zanimive strukture, pa tudi miksalo je pošteno zgoraj.

To bi bilo z moje strani vse
lp do naslednjega dogajanja  :wavey:

mat89

Zelo lep shelf cloud,bravo za odlično reportažo.

snowfrick

Odlično! Zelo lepa fotogenična nevihta. :icon_wink:

Citat od: Amadej13 dne 18. Maj 2014, 19:18:23
Tudi jaz sem na radarju zagledal to nevihto in se mi je zdelo da mora imeti shelf cloud zato sem pogledal kamero letališča maribor ampak sem bil že malce prepozen
tako da je bila nevihta že skoraj tam.

Vse ARSO kamere se lahko vidijo za 12 ur nazaj,zato prilagam še te slike.

paradolf

Danes sploh nisem pričakoval da se bo lahko kaj takega razvilo glede na povsem siv začetek dneva.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

krispy123

Hvala vsem, upajmo na še veliko podobnih ali še bolj fotogeničnih neviht v letošnji nevihtni sezoni. Samo bo treba tudi z avtom iti kam na teren, ne samo s kolesom...

gregach

Čestitke za ulov!  :clap: Res precej nepričakovano.... Sicer pa tako kot si rekel: takšne strukture bi lahko gledal v nedogled. :drool: :drool:
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

krispy123

Po pregledu posnetkov sem ugotovil, da sem ujel tudi eno strelo. Kvaliteta te strele je bolj slaba, ker je ta slika izrezana iz posnetka. Brez stativa pa je tako težko poslikat kakšno kvalitetno strelo. Bom drugič bolj pripravljen.

Pa lp