ZEVS Forum

Vzpona na Viševnik 9.1 in 16.1.2014

Začel/a andrejv, 17. Januar 2014, 12:56:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

andrejv

Za vse tiste, ki v plundri stokate o slabi zimi, zima je in to ne daleč. Samo do Pokljuke je potrebno stopiti in že se boste znašli v pravem zimskem ambientu. Ta in pretekli četrtek sem se odpravil na Viševnik s turnimi smučmi. Pretekli četrtek je bila to prava poznopomladanska smuka, včeraj pa čisto prava zimska, s precej svežega snega in močnim vetrom. No pa pojdimo po vrsti..

Četrtek 9.1.

Zjutraj sem še v službi in šele relativno pozno lahko grem. Na poti že vidim, da bo dan res lep. V Julijskih alpah je lep, sončen dan:

Na Pokljuki sem tako šele ob 12ih. Toplo je. Nataknem smuči in se odpravim proti Viševniku. Vlečnici samujeta, sicer je smučišče poteptano, a vendar se vidi, da snega ni dovolj.

Po dobre pol ure pridem do Zlatih vod. Tu se odpre razgled na vrh, kjer opazim že nekaj planincev:

Snega sicer ni zelo veliko, kar se vidi tudi po tem koliko table gleda ven, a vendar dovolj. Do vrha je tu še slabo uro.

Na grebenu je toplo in brez vetra.

Med hojo zaslišim helikopter, ki leti iz doline proti Kredarici. Menjava vremenske posadke? Na sliki ga boste morda našli...

Nadaljujem pot proti vrhu....

Pokljuka je že daleč spodaj..

Spremljajo me lepi razgledi...proti Karavankam in Stolu..

Še malo, pa smo na vrhu. Pobočje je precej presmučano:

Na tej sliki pa morate najti vsiljivca...kdo ga prvi najde?

In na vrhu, sledi pogled proti Debeli peči in Krmi...

Pa seveda obvezni "selfie":

In Triglav....(na tej sliki vidite helikopter ki se vrača nazaj s Kredarice)

Helikopter odda posadko na Kredarici, nakar poleti proti Velikemu Draškemu vrhu, kjer vadi pristajanje na vrhu gore.

(Foto Franci Pogačar, http://www.turni-klub-gora.si/~frances/razmere/)

Sledi še spust. Smuka je odlična, sneg je ravno prav spustil in zavoji tečejo kot po maslu. Najde se še kakšen del pobočja, ki še ni zvožen.
Vmes naletim na tale zanimiv "plaz"..

Nekaj po pol štirih sem v dolini. Smuka je bila zgoraj odlična, spodaj pa precej težka.

Teden dni kasneje turo ponovim. V torek je zapadlo kar nekaj novega snega, tako da so razmere precej drugačne:

Četrtek 16.1.2014:

Že na poti na Pokljuko se vidi sprememba v količini snega. Snežna oddeja se začne nekje pri 1100 metrih:

Bližje ko sem Rudnemu polju, več je snega.

Tudi temperatura je tokrat bolj zimska:

Tokrat uspem priti iz službe celo pol ure prej, tako da začnem s hojo ob 11:30. Spodnja vlečnica obratuje in nekaj jih celo smuča:

Pod Zlatimi vodami je že precej zvoženo.

Pogled na vrh:

Zimska idila:

Ko pa pridem na greben, naenkrat stopim na močen veter, ki se postopoma krepi. Tu se vidi, kako piha na vrhu.

Veter postaja z višino vedno močnejši, zato se odločim, da ne grem do vrha, saj ni pravega užitka. Na vrhnem pobočju tudi spust ni prijeten, saj se izmenjuje kloža in pa napihan sneg.

Še pogled v dolino:

Tule sem prismučal:

Ta pršič pa me še čaka:

Kljub temu da nisem prišel do vrha, je bil lep vzpon in spust.Nekoliko sem zamudil najboljše razmere, saj če bi prišel prej, še ni tako močno pihalo. Ko sem se vrnil na pokljuko je tudi tam že zavijal veter.

Gorazd

Super in hvala za reportažo.

Še bolj cenim tiste, ki se obrnejo pred ciljem, ko ni pravih razmer.

Mejte se radi

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2