ZEVS Forum

Napoved vremena [ 17.10 - 31.10.2007]

Začel/a Ciklon, 16. Oktober 2007, 13:29:39

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 2 Gosti gledajo to temo.

tesovnik

TWISTER

Citat od: cumulonibus dne 26. Oktober 2007, 20:05:26
Citat od: tesovnik dne 26. Oktober 2007, 19:53:58
čeprov se ne spoznam kej preveč na vreme a me vseeno zanima ali lahko pričakujemo sneg 2. novembra in kako kaže naprej? :icon_biggrin: :icon_biggrin:hčem seeeeeeeeeeeg!
Trenutno nič ne kaže za sneg 2. novembra. Vse bolj kaže na suho vreme z možno inverzjo (megla po nižinah zgoraj pa sončno). Za nakaj dni naprej pa se kaže možnost prodora hladnega zraka. Ampak za 10 dni naprej je kaj takega težko  napovedati. :shrug:

katere karte pa ti gledaš... sončno z inverzijo :icon_question: inverzija nastene ko se vreme ustali, trenutno pa ne kaže vsaj 10 dni kakega ustaljenega vremena,vsake dva dni kaka fronta ali ciklon, koliko bo hladno pa bomo še videli. Mislim pa da nas ohladitev sigurno čaka v naslednji 14ih dneh, odvisno od AC na Z kdaj se dokončno okrepi in poveže z Islandskim AC.
Za 2.11.07 pa trenutno kaže na dež :icon_arrow:

walter76

Jaz ,če bi že kaj hotel o snegu govorit ne bi pred 3.11...
Potem pa morda..

Rekel bi tako do vključno 2.11 ,NE !
Med 3.11 in 5.11, DOBRE MOŽNOSTI..
Govorim o nižinah seveda.
Sem pa mnenja ,da lahko dobimo en dan snežnih padavin kmalu(prvi teden Novembra)
Koliko ??????????

Hm mogoče pa bi komu te tri številke prinesle srečo pri lotu..za to jih bom "izdal"
4,11,15...Kaj pomenijo pa ugibajte sami ...(pomoč :15 je max cm snega ponekod)

No to je bilo malo za šalo malo za res...

Prijatelj vremena !

tesovnik

jaz pa rečem da iz vsega skupaj ne bo nič.

kajti na dosedanje izkušnje in napovedi vremenarjev je bilo le 50% diagnoz
pravilnih.

Seveda če pa že bo sneg pol pa kul ane!

(pa upam da ga bo čim več)

no no to so bile sanje:)   IMAMO ŠE ČAS! saj še ni zima.
:icon_wink: :icon_haha:

Ciklon

Citat od: TWISTER dne 26. Oktober 2007, 20:28:49
Citat od: cumulonibus dne 26. Oktober 2007, 20:05:26
Citat od: tesovnik dne 26. Oktober 2007, 19:53:58
čeprov se ne spoznam kej preveč na vreme a me vseeno zanima ali lahko pričakujemo sneg 2. novembra in kako kaže naprej? :icon_biggrin: :icon_biggrin:hčem seeeeeeeeeeeg!
Trenutno nič ne kaže za sneg 2. novembra. Vse bolj kaže na suho vreme z možno inverzjo (megla po nižinah zgoraj pa sončno). Za nakaj dni naprej pa se kaže možnost prodora hladnega zraka. Ampak za 10 dni naprej je kaj takega težko  napovedati. :shrug:

katere karte pa ti gledaš... sončno z inverzijo :icon_question: inverzija nastene ko se vreme ustali, trenutno pa ne kaže vsaj 10 dni kakega ustaljenega vremena,vsake dva dni kaka fronta ali ciklon, koliko bo hladno pa bomo še videli. Mislim pa da nas ohladitev sigurno čaka v naslednji 14ih dneh, odvisno od AC na Z kdaj se dokončno okrepi in poveže z Islandskim AC.
Za 2.11.07 pa trenutno kaže na dež :icon_arrow:

GFS 12Z sem gledal.  :icon_arrow:

Oblačnost v višjih plasteh:

Oblačnost v nižjih plasteh:

T na približno 1500m n.v.:

T na 2m:

T rosišča na 2m:

Veter: Skoraj brez vetra.

Res je, iz juga se kažejo za petek padavine. Južno plitev ciklon, severno pa približevanje hladne fronte. Tisti prehodni AC pa že zdavnaj izgine. Potem očitno ne gre za inverzijo, ampak pooblačitev v nižjih plasteh.

Me je zmedla tista oblačnost. :shrug:
Oprostite za kiks.  :icon_redface: :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

paradolf

Glede na temperaturo na 2m in na 1500m vseeno gre za neko inverzno past a tokrat res ne ob situaciji ustaljenega vremena, ampak za inverzijo ki nastane ob dotoku toplejšega zraka pred fronto.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

paradolf

Malo sem tale GFS 12Z gledal in je lepo narisal stacionarni ciklon nad srednjim jadranom od 3.novembra dalje. Tam vztraja skoraj 48 ur, nato pa se pomakne nad Balkan in ima še vedno vpliv na nas. Tam je tudi odcepljeno jedro... :icon_wink:  Meja med hladnim in toplim zrakom pa poteka ravno nekako nad SLO. Vsekakor zanimiva situacija ki bi ob morebitni taki postavitvi pomenila snežen SZ del države, medtem ko bi na JV imeli pretežno dež. Niti ni narisano malo padavin. Seveda pa je le eden od lepih zagonov :shrug:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

TWISTER

svaka čast cumulonibus... mi je ful všeč da ljudje ki nekaj govorijo to podprejo z dokazi, pa sej ni važn ali imajo prav ali narobe, dejstvo je da razmišljajo...nekateri na tem forumu pa razmišlanje vedno prepuščajo drugim :icon_wink:
ja sam po ecmwf-ju pa nas čaka stabilizacija, čeprav mislim da je malo mimo vseku, ker do zdaj še ni bilo podobnega laufa...no imeli pa bi suho izrazito ohladitev. PO ecmwf-ju je pa 2.11 res sončen :icon_lol: :icon_wink:

ThompsonPass

Kašno deževno jesen mamo. Že cel teden dežuje, pa še za dni po prvem novembru nas čaka dež. Mogoče bomo pa imeli namesto 50cm snega 50cm vode v stanovanjih :icon_lol:
the sky is the limit

Ciklon

:icon_wink:
Citat od: TWISTER dne 26. Oktober 2007, 23:01:52
svaka čast cumulonibus... mi je ful všeč da ljudje ki nekaj govorijo to podprejo z dokazi, pa sej ni važn ali imajo prav ali narobe, dejstvo je da razmišljajo...nekateri na tem forumu pa razmišlanje vedno prepuščajo drugim :icon_wink:
ja sam po ecmwf-ju pa nas čaka stabilizacija, čeprav mislim da je malo mimo vseku, ker do zdaj še ni bilo podobnega laufa...no imeli pa bi suho izrazito ohladitev. PO ecmwf-ju je pa 2.11 res sončen :icon_lol: :icon_wink:

Sem vidu ECMWF ja. Pa še JMA se mu  pridružuje. :icon_lol: :icon_haha: Bomo vidl kaj bo iz tega.

TgT

cumulonibus

Kolikor vem inverzijo oz temperaturni obrat in s tem posledično temačnost v dolinah in pravljičnost v gorah, računski modeli še ne znajo predvidet.
Vsaj do sedaj karte nizke oblačnosti, ki si jih prikazal, sredi zime ob inverziji niso pokazale niti 5% oblačnosti ampak povsem jasno nebo. 

Nekaj bolje bi naj bilo z almo2 produkti 2008.  :icon_wink:

Drugače pa zime v nizinah še ne potrebujemo, nekateri moramo še 1x pokositi travo :)

Ciklon

Citat od: TgT dne 26. Oktober 2007, 23:38:25
cumulonibus

Kolikor vem inverzijo oz temperaturni obrat in s tem posledično temačnost v dolinah in pravljičnost v gorah, računski modeli še ne znajo predvidet.
Vsaj do sedaj karte nizke oblačnosti, ki si jih prikazal, sredi zime ob inverziji niso pokazale niti 5% oblačnosti ampak povsem jasno nebo. 

Nekaj bolje bi naj bilo z almo2 produkti 2008.  :icon_wink:

Drugače pa zime v nizinah še ne potrebujemo, nekateri moramo še 1x pokositi travo :)

Meni se pa zdi, da se s temi orodji da. Če upoštevaš tiste podatke, ki so zgoraj navedeni v kartah se da. Posebej če stabilizacija (AC) pride od JZ ali Z (azorski AC).
Sicer sem pa preveril to že lansko "zimo", in se je kar izšlo z realizacijo, še posebej če je šlo za nizko oblačnost.
:icon_wink:

Astra

27.10.2007 - NAPOVED - PRETEŽNO OBLAČNO VREME IN NEKOLIKO TOPLEJE BO: Nad Britanijo in Islandijo bodo vztrajala ciklonska območja, ravno tako šibko ciklonsko območje v zahodnem Sredozemlju. Visok zračni pritisk bo kraljeval nad območjem vhodne Evrope in nad Atlantikom zahodno od Španije in Portugalske. Slovenijo bodo v prihodnjih dneh prešle številne oslabljene vremenske motnje, najbolj očitna vremenska motnja pa nas bo dosegla v torek in sredo, ko se bo ciklonsko območje približalo našim krajem. V prihodnjih dneh bo nad Slovenijo pretežno oblačno vreme, vmes lahko presenetijo tudi rahle padavine in krajša sončna obdobja. V torek in sredo bo nad našimi kraji plitvo ciklonsko območje, ki bo vplivalo na poslabšanje vremena. Takrat bomo prejeli največ padavin. Občasno bo pihal SV veter, ki se bo okrepil predvsem v torek in sredo. Takrat bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja. Jutranje temperature bodo med 2 in 7°C, dnevne pa med 9 in 14°C. Ob morju bo še za stopinjo ali dve topleje.

Pa lep vikend.  :icon_wink:

Aja, o snegu jest ne bom preveč razpravljal, ampak ga po moje še ne bo ...  :shrug:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

tesovnik

kot vidim na satelitskih slikah me je zdaj prepričalo.

Po mojem sneg bo, saj kaže ohladitve 3.11, vendar vreme se kar naprej spreminja.

Bomo videli!

snowman

06 GFS je dobesedno izbrisal skoraj vse ohladitve tja do daljnega 12.Nov.