ZEVS Forum

Ob Iški po močnem deževju 11.11.2013

Začel/a stog, 11. November 2013, 21:31:13

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

stog

Jesen se je že zdavnaj začela.

Sezona poplav pa tudi.

Po nepričakovanem razpletu opoldneva sem se odločil, da grem na kratek ogled Iške po precej velikem pretoku 54m3/s. S seboj sem imel le mobitel zato slabe slike.

Med vožnjo proti Igu brez posebnosti. Sčasoma sem na daljni levi opazil poplavljena polja. Sicer brez posebnosti. Seveda, padavin tod ni bilo veliko.
V Iškem Vintgarju je voda ob višku segla na začetnem kolovoza steze ravno tako daleč, da ga je poplavila:

Malo višje na brvi:

Nobene fotografije nisem naredil na mestih, kjer so ob reki hiše. Razen ene mislim, da bi lahko prenesle pretok 65m3/s. Vsaj te v najbolj skrajnem zgornjem toku.
Na merilnem mestu v Iški vasi je struga več kot prevelika:

Iška pri Iškem morostu (bila je le par cm nižje od ceste):

Povsem do vrha mostu:

Prvo razlivanje:

Sledi vode praktično vse do ceste vso pot do Črne vasi:

Nekaj vode je teklo tudi vzporedno ob nasipu:

Še kratek skok do opazovalnice Iškega morosta:

Nekdanja trasa Iške:

Naprej po cesti proti Iški vasi. Struga vse bolj ozka, razlivanje čez cesto vse pogostejše:

Teh 12m3/s vse bližje vrha struge:

Prihod v Iško vas:

Za centimeter še pod most:

Voda, ki ji je uspela priti skozi most po strugi:

Sotočje Ljubljanice in Iške:

Če je vodostaj Ljubljanice še večji pa sploh Iška nima iti kam kot na Barje.
Voda v jarkih Črne vasi medtem sploh ni velika.

mat89

snowfrick

Po slikah sodeč bi človek rekel, nič posebnega,ampak ker ti poznaš te konce,za razliko od nas veš kako to drugače izgleda.
Itak pa slike velikokrat sploh ne prikažejo dejanskega stanja.

Lepa reportaža :icon_wink:

stog

Saj tudi nisem rekel da je kaj blazno posebnega. (No za včerajšnji dogodek je že bila velika) (3 letna povratna doba)  Ob višku, ko je bila 5krat večja je izgledalo sicer malo drugače pa vseeno imaš prav.
No ob višku je bilo na ravnicah pred Črno vasjo res vse pod vodo, saj Iška nima kam teči, v zgornjem toku pa pri tem pretoku niti poplav še ni, saj je večinoma še v strugi.
Kot rečeno, nisem šel sem z namenom, da slikam poplave ali posledice poplav (za katere sem pričakoval da jih več ali manj ni) ampak da vidim, kakšne so "posledice" takšnega pretoka oziroma do kod pride voda.
Pa do Iške sem šel ker je blizu.

paradolf

Zanimivo predvsem kakšna razlika je v strugi med zgornjim in spodnjim tokom. Zgoraj še brez težav in lepo v strugi, spodaj pa konkretna razlivanja.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2