ZEVS Forum

Začetek gradnje radarskega centra na Pasji ravan, jesen 2013

Začel/a Oblak69, 22. September 2013, 18:41:38

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Smučar

Ha, zanimivo - v zgornji vrstici na sliki je zapisano, kateri od radarjev je aktiven. SI1 očitno pomeni Lisco, SI2 pa Pasjo ravan. Ker če pogledate animacijo, je bila vmes na 1 frejmu aktivna samo Pasja ravan (se vidi po sivo označenem dosegu).

medovreme

Meni in večini uporabnikov, ki pa se na to ne spoznamo so pa pojasnila v podobnih primerih dBz in mm/h vsekakor dobrodošla. Vsekakor je drugi radar doborodošel, naj nam vsem še dolgo služi.

lp, Marko Premelč
Kaj je na obzorju?

ŠTROMAR

ARSO   :clap: :clap: :clap:

Čakamo še na avtomatsko postajo in kamere na Pasji ravni.

stog

Citat od: filak dne 23. Maj 2014, 11:46:29
Popoldne pa čakajmo na modro barvo(vijolčno)  :) Upam, da jo vidimo čim manjkrat.
Sploh pa ali so enote v dZB ali mm/h je nam, ki se spoznamo na to skoraj vseeno.

Na koncu je še malce boljše od pričakovanj.  :)
dBZ so nadomestili z močjo padavin, ki velja bolj za tople mesece kot hladne, čeprav se bo po poleti pogosto dogajalo, da iz prvih treh ali celo štirih zelenih barv ne bo deževalo. No pa saj to vemo.
18dBZ so nadomestili z 0,5mm/h
24dBZ z 1mm/h
30dbZ z 2mm/h itd.

Kot rečeno bo novi radar prava poslastica tako za poletni čas a bo še bolj uporaben za zimski čas. Osmer ima pozimi težave z ocenjevanjem padavin na drugi strani dinarske pregrade, stara Lisca pa je razločevala le 2 barvi, ki pa je bila slepa za več delov Slovenije.
Zdaj pa bomo lahko po celi Sloveniji zelo točno ocenjevali moč sneženja celo v 7 barvah z veliko resolucijo. (sneženje praktično ne more dati odboj več kot 35dBZ)

V naslednjih dneh tudi meni čaka naloga, da ustvarim nov izračun za akumulacije padavin. Ko bodo današnje plohe in nevihte mimo bom takoj poizkusil.

Trocki

Citat od: hrošč dne 23. Maj 2014, 09:52:34
Kar sam pogrešam, je v sklopu spletne strani prekritje radarja z google mapsom ali gepedio. Čisto zaradi praktičnih razlogov, da je vse na enem mestu, sicer vem da je to dosegljivo na drugih straneh.

Mi lahko predlagate kako stran, kjer sta trenutna radarja združena z google mapsom prosim.

Vreme bo! :)

računalnik

filak

Še pobožna želja   :D Še SCALAR naj združijo zraven pa smo dokončno zmagali. RAINFALL in strele na radarski sliki ziher vem, da obstajajo. Spet je pa to vse skupaj plačljivo oz. veze...
Bodimo zadovoljni kar smo dobili  :icon_wink:

Oblak69

Ne pozabimo tudi na " SUPER-RAČUNALNIK SGI ICE-X", ki naj bi tudi kmalu prišel v operativo  :buttrock:

http://www.arso.gov.si/o%20agenciji/EU%20sofinancira/Letak3_Ra%C4%8Dunski%20center.pdf

Brez pomoči EVROPE bi tako bili še dolgo brez projekta Bober . Torej :clap: :beerchug:

gregach

Bravo ARSO! :clap: :clap:

Neverjetno kako se mi je glede te stvari spremenilo razpoloženje v natanko enem tednu.
Do petkovega Oblak69-ovega poročila z otvoritve sem bil  :banghead: :icon_mad:, sedaj pa  :bouncy: :buttrock:.
Res super pridobitev.

Sem pa tudi jaz bolj navajen gledat radarsko sliko na meteo.si, tako, da upam da bo tudi tam kmalu v višji ločljivosti.
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

filak

Prve ugotovitve za moj konec. Kazalo je rumeno barvo, padlo je pa toliko, da niti asvalta ni zmočilo. Bo potrebno še malo kalibracije...

mat89

@filak razlok zakaj je padlo par kapelj je v tem da je zrak relativno suh padavine pa zelo blage in na poti k tlom enostavno izhlapijo. Radar pa je odličen,sploh glede na prejšnjega.

matic19

Kalibrirano je že čisto v redu, treba se bo navadit, da rumena zdaj ne pomeni več rumene v prejšnjem prikazu, kvečjemu zeleno.

filak

Vlaga pri meni je 49%, saj bo čas pokazal svoje  :icon_wink:

Oblak69

Citat od: gregach dne 23. Maj 2014, 17:24:40
.................
Sem pa tudi jaz bolj navajen gledat radarsko sliko na meteo.si, tako, da upam da bo tudi tam kmalu v višji ločljivosti.

Na meteo.si je ostalo še vse po starem, torej le slika iz RC Lisca. Naj tako tudi ostane, jih bomo lahko primerjal med seboj  :icon_wink: