ZEVS Forum

DOLGOROČNE NAPOVEDI

Začel/a TWISTER, 01. Oktober 2007, 22:45:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

krispy123

Torej če analiziram trenuten PNO index. Le-ta je trenutno v pozitivi, napoved, oziroma predikcija CFS modela pa predviduje, da naj bi le-ta index vztrajal v pozitivi skozi celoten oktober. Kakor vidim bi to v povezavi z ENSOM, ce bi ta index upostevali pomenilo v zimskem obdobju DJF vecinoma pozitivne anomalije nad severnim Atlantikom, jedra dolin pa se bi večinoma nahajala v zmernih geografskih visinah(Sredozemlje, srednja Europa). Tudi nad Sibirijo bi bil okrepljen AC. To bi lahko pomenilo, da bi bila obdobja z zimskim vremenom, oziroma s snegom,mrazom daljsa od juznih situaciji(zelo toplo, suho vreme). Zdaj ker ocitno tale slika predvideva neko anomalijo v treh mesecnem obdobju še to ne pomeni, da bi bila celotno zimo hladno, zimsko. Seveda bi bi bila vmes tudi toplejsa obdobja. Torej imeli bomo to zimo El nino(in to dokaj močnega in kar je še bolj pomembno bo centralno usmerjen in ne modoki kot se je zgodilo lani), z nizko soncno aktivnost in morebitnim pozitivnim oktoberskem PNO indeksom. To so kar dobri pogoji, a zadeva pa se malce poslabsa pri pozitivnem QBO indexu, torej vecjo moc zonalnih vetrov. Nic treba pa bo tudi spremljat v nadaljevanju oktobra snezno odejo na obmocju Skandinavije, Rusije in kako se bo le-ta sirila proti zahodu. Trenutno kaze kar dobro kar se tega tice.

krispy123

Prilagam enih par slik od enega izmed dolgoročnih sezonskih modelov.  :icon_wink:
Za november izgleda takole(anomalije na 500 hpa ploskvi, temperature na 2 m, padavine).

December.

Januar.

Februar.

Marec.

Snežna anomalija za trimesečno obdobje (DJF).

Medtem ko CFS sezonski model še vedno kaže po mojih pojmih krepko preveč toplo sliko za celotno zimo. Tale verjetno vsem znani model kaže temperature med 2-4C nadpovprečjem za celotno zimo.
Evo spodaj bom prilepil lep primer kako je CFS model že v osnovi zgrešil postavitev za letošnji oktober. Kot vidimo je predvideval globoke doline nad Atlantikom ter močan anticiklon na območju Skandinavije.

In še kakšna je bila dejansko realnost postavitev v prvi polovici oktobra. Lepo je vidna dolina hladnega zraka v Sredozemlju, katera nam je prinesla nadpovprečno količino padavin ter nizke temperature. Tisti globoki cikloni pa so bili prestavljeni nekoliko bolj proti zahodu, torej bolj proti Kanadskemu delu Atlantika.

Kar pa moreta vedeti, da na splošno se posamezni sezonski modeli recimo za par mesecov naprej lahko že zelo razlikujejo(zato si zgornje prilepljega modela ne jemljte najbolj k srcu). Sploh pa ne v tako kompleksni situaciji, ki se nakazuje letošnjo zimo 2015/16. Vse skupaj bo letos še težje napovedati zaradi močnega EL nina, kateri pa še je v razvoju. Več o teh stvarih pa sledi v prihodnjih dneh.

Capillatus

CanSIPS je dejansko sezonski model CMC iz Kanade. CanSIPS je GEM-modelu to kar je CFSv2 recimo GFS modelu. ;) Samo toliko če koga zanima kateri model je to.

TgT

No pa poglejmo kaj je CanSPIS nacrotval za letosnje poletje.

Vse napovedi so bile izdane s strani CanSPIS-a meseca Maja
Junij

dejansko

Julij

dejansko

Avgust

dejansko

Ne preveč "blizu", in če se pošalim, ravno kontra ;)

lwzr

UKMO in JMA imata tudi podobno idejo, kot canSIPS. Spodaj je zadnji zagon UKMO za obdobje januar, februar in marec.

Ni ga modela, ki bi u nulo zadel napoved za tako dolgo obdobje.

Tole je UKMO predvideval v lanskem oktobru za enako obdobje (jan, feb, mar), spodaj pa še realna slika:

Pa recimo el nino zima 2009/10:

Novembra je zgodbo malce spremenil, a vidimo, da je kar dobro zadel:

Načeloma UKMO-v long range model velja za kar dober model, tako, da se nanj zanesem veliko bolj, kot na cfs. Seveda tudi UKMO včasih bliskne stran, da ne bo kdo mislil, da je perfekten  :icon_cool:

Capillatus

Dolgoročne napovedi oz modeli, tako kot verifikacije, se tretirajo malo drugače kot navadni modeli. Tudi so precejšnje razlike med zimskimi in poletnimi napovedmi kar se tiče verifikacije.

lwzr

Dobro, mi zdej neki amaterji v podrobnosti ne skačemo, pač enostavno znanja prevelikega nimamo. Jaz sem samo podal neko okvirno sliko, kar je UKMO prikazoval in realno stanje, ki smo ga imeli. Verjetno za amaterje, kot nas je večina, bo to več kot dovolj v smislu, kaj pričakovati.

Na neko višjo stopnjo se zaradi premalo znanja pač ne bomo spuščali  :icon_wink:

@Capillatus seveda pa lahko ta forum z kakšnimi dodatnimi razlagami bodisi napovedmi v tem predzimskem času lepo popestriš forum  :icon_cool:

bomo z užitkom prebirali  :icon_wink:

lwzr

Novemberski updejt:

vir: NOAA

krispy123

Danes sem se odločil, da vam razložim, pokažem kaj vse lahko vpliva na potek vsake zime. Če bom kaj narobe povedal mi lahko to brez problema poveste. S temi zadevami se ukvarjam od lanske zime dalje, tako da moje teoretično znanje še ni najboljše. Priznam pa tudi, da sem veliko stvari pozabil čez poletje, jesen in tako moram moje do zdaj naučeno znanje še utrditi.
Kot prvi dejavnik bom omenil QBO(Quasi-Biennial Oscillation). To je tako imenovana oscilacija ekvatorialnih zonalnih vetrov. Moč le-teh lahko spremeni potek posamezne zime. Če je QBO pozitiven prevladujejo na območju stratosfere zonalni (zahodni) vetrovi. Ko je QBO negativen, kar se je zgodilo v zimi 2014/15 pa so na tem območju, torej med 10 hPa (31 000 m) in 100 hPa (15 000m) višine bili najbolj pogosti vzhodni stratosferski vetrovi.
V spodaj prilepljeni sliki si lahko pogledate kdaj se je v preteklosti pojavil QBO+ in kdaj QBO- . Temno osenčen je stratosferski veter, ki piha iz zahoda proti vzhodu.

Za naš del je v teoriji nekako tako, kar se tiče QBO indeksa. Če je ta pozitiven se že v osnovi zmanjšajo možnosti za segrevanje stratosfere, torej načeloma je polarni vorteks zelo trdovraten. Negativen QBO pa nekoliko poveča možnosti za kaj takega, tudi polarni vorteks je šibkejši. Torej smo opazili, da je vpliv obraten.
Tako nekako izgledajo anomalije na 30 hPa ob QBO+ (west) . Lepo je vidno, kako zelo močan, trdovraten je polarni vorteks ob takšnih primerih.

QBO- (east). Situacija je v takšnem primeru obrnjena, polarni vorteks je bolj ranljiv. In kar hitro lahko ob takšnih zimah ob nekoliko močnejšem segrevanju stratosfere le-ta oslabi in se kasneje tudi razdeli na več delov.

Načeloma velja, da ko je QBO indeks pozitiven imamo v Sloveniji slabe zime in obratno. Ampak izjemoma je lahko tudi malce drugače. Tudi ob QBO west smo že imeli hladne, snežene zime v kombinaciji z visoko sončno aktivnostjo. A vendarle tale teorija ni popolnoma potrjena, ker smo imeli samo 2 leti za primerjavo.
Pri QBO indeksu velja, da se vzhodni, zahodni stratosferski veter izmenjavata na vsako leto. Torej v zimi 2013/14 smo imeli pozitivno usmerjen QBO indeks, naslednje zimo, torej zimo 2014/15 pa je le-ta bil že vzhodno usmerjen.
Lahko še tudi povem, da QBO rabi kar nekaj mesecev , da propagira iz višjih stratosferskih višin na nižje. Torej iz 10 hPa do 100hPa.
In še trenutno stanje moči zonalnega vetra, ki je prikazan na spodnji slikici kot vedno na območju od ekvatorja do severnega pola.

Letošnjo zimo se torej pričakuje kar precej pozitiven (west) QBO indeks. Torej če bi gledali samo ta pogoj, bi pričakovali toplo, milo zimo. Ampak seveda ni vse skupaj tako enostavno. QBO še zdaleč ni edini dejavnik , ki vpliva na zimo.
Kakšen je pomen El nina, la nine, neutral na posamezne zime pa vam povem kdaj drugič. V nadaljevanju pa še bom morda analiziral solarni flux,PNO indeks,NAO,AO indeks  in kako le-ti vplivajo na vsako zimo. Če se vam je zdel moj prispevek nekoliko predolg kar povejte, da bom jih v prihodnje skrajšal in bom vsak dejavnik bolj na kratko opisal.
Capillatus: hvala za mnenje bom popravil. :)

Capillatus

Prvo kar je, temno osenčen del na sliki je vzhodno usmerjen tok, iz zahoda proti vzhodu, se pravi da je vzhodno usmerjen. Ampak dobro, to so malenkosti. ;)

Kot drugo, QBO je precej komplicirana zadeva, in oscilacija katero ne razume prav vsak, vsaj ne kaj več od tega kaj pomeni pozitivna ali negativna faza in kakšno zimo pomeni. Tako da če še boš naprej dovolj raziskoval zadeve in gledal dovolj široko, potem sem siguren da boš prej ali slej poštudiral še kakšen index več in kako gredo vsi skupaj. :)
Pri QBOju je treba pazit ker je njegov vpliv direktno povezan s sončnim ciklom preko BDCja (Brewer-Dobson Cirkulacija). Zato pa linearna korelacija QBOja in 500mb postavitve ne gre čez 0.5+/-, ker je odvisen od sončne aktivnosti, in obratno velja za sončno aktivnost.

V obeh primerih je v pozitivnem ciklu tendenca za NAO +, in za NAO - ko sta QBO v - in Sončni cikel na minimumu. Ampak mi vemo da če je zima ko sta pa oba lepo pozitivna in ce bi bil še El Nino, bi se polarnemu vrtincu v stratosferi slabo pisalo in bi bila v drugem delu takšne zime tendenca za NAO -.  ;) Ah ti detajli. ;) In pa seveda dejstvo da nista nikoli 2 situaciji čisto enaki. ;)

krispy123

Malo prej sem v drugi temi govoril o PNA(Pacific North American) indeksu. Spodaj vam bom prilepil kakšne so načeloma razlike v globalni postavitvi, ko je PNA pozitiven ali pa negativen.

PNA+

PNA-

Kot vidimo je ob PNA+ večja možnost za t.i blokado Atlantika, oziroma vzpostavitev meridionala cirkulacija. Ni pa seveda nujno, da se to sploh zgodi, ampak se samo verjetnost zaradi tega poveča. Ko se vzpostavi meridonalna cirkulacija se polarna fronta iznad severne Evrope prestavi v srednje-nižje geografske širine. V zadnjih zimah se je kaj takega zgodilo zelo redko. A ko pa se to zgodi, torej se začasno zaustavi zonalna (zahodna) cirkulacija pa imamo večinoma za kar nekaj časa pravo zimo v naši državi.

Še nekaj zanimivih dolgoročnih napovedi, ki sem jih našel. Vse skupaj pa temelji na analizi temperatur oceanov, torej je zraven vključen in v podatke vzet tudi letošnji rekorden el nino. Ob koncu zime pa bomo videli kako zanesljivo dejansko to je.

http://www.tropicaltidbits.com/

krispy123

Nekaj mojih predvidevanj za zimo 2015/16.
Celotno zadevo spremljam že od začetka oktobra kar se tiče različnih pogojev in ne kaže tako zelo slabo.
Nizka sončna aktivnost sama po sebi pomeni več dobrih stvari kot slabih, močan el nino pomeni načeloma izrazitejše prodore hladnega zraka proti jugu(zmernim geografskim širinah). Sedaj problem nastane pri qbo west, ampak menim da bosta el nino, nizka sončna aktivnost zmanjšala vpliv pozitivnega qbo indeksa na zimo. Veliko jih pravi, da je letošnjo zimo zelo težko napovedati, vse skupaj je kar precej težje kot je bilo zadnjih par let. Sploh zaradi najmočnejšega el nina po zimi 97-98. Kar se pa tiče snežne odeje nad območjem Skandinavije,Rusije pa smo za ta čas krepko nadpovprečjem, to pomeni povečano možnost za okrepitev sibirskega anticiklona. Sibirski anticiklon je že večji del novembra nadpovprečno močan in prinaša pogoste prodore hladnega zraka nad ta del. Plus tega bo po vseh verjetnosti kar je najbolj pomembno centralno usmerjen el nino in ne vzhodno kot je bil v zelo topli,mili zimi 97-98. Tako da mislim da obstaja upanje tudi za to zimo. Vsekakor pa ni za pričakovat kakšno hladno zimo, menim da bodo temperature v obdobju DJF malce nadpovprečjem, padavin pa naj bi bilo na območju JV strani Alp več nekoliko več od dolgoletnega povprečja. Večje moznosti za izrazitejse vdore hladnega hladnega zraka v zmerne geografske širine bodo v drugi polovici zime, ko bo EL nino slabel.
Prosim, da si moje napovedi ne vzamete preveč k srcu. Je le moje amatersko mnenje, analiza. Kar pa se bo v resnici zgodilo pa bomo analizirali ob koncu marca.

matic19

Človek pogleda dolgoročne izračune za prihajajoče tri mesece in je zelo težko ostati optimističen, sploh če si mrazo- in snegoljubec. Na spodnjih treh slikah se ponavlja enak vzorec skozi vso zimo, se pravi anticiklon nad Evropo in suho ter predvsem v višinah toplo vreme. Kakšen osamljen prodor sem in tja se bo seveda zgodil, vendar pa bo kmalu sledilo ponovno kraljevanje anticiklona z inverzijo. Temperature na slikah je seveda treba jemati z rezervo, po nižinah bo, zaradi inverzije, realno odstopanje manj izrazito kot v višjih legah.

krispy123

Zaupaj mi tale CFS nima nekih zadev pri sebi porihtanih. Osebno mu ne zaupam, podobno pravi tudi Joe Bastardi. Jaz ga bom vzel kar za rezerve za to zimo, no dobro za december zna lepo zadeti, ampak tale anticiklon so zadeli tudi boljši modeli(JMA,Kanadski), ki upostevajo vecino pogojev za zimo. Za drugo polovico januarja, februarja kaze na nekoliko bolj optimistično zgodbo. Pustimo se presenetit.
Matic19: sej pravim bomo videli kaj se bo zgodilo, naceloma če se bo zgodil SSW tam v januarja in da bo na pravem mestu lahko na te dolgorocne napovedi kar pozabimo. Ker je jasno, da vsaj CFS ne uposteva tega segrevanja stratosfere in tudi v primeru SSW-ja bo ostal pri svoji toploti čez celo zimo. Mislim, da je podobno pri EC-ju. Pač tale SSW lahko korenito spremeni letosnjo zimo, ker bi zaradi njega močno oslabeli zonalni zahodni vetrovi in tako se tudi dalje v februarja ter tudi v začetku marca nebi tal polarni vorteks več kaj dosti pobral in znova okrepil.
Seveda če ne pride do tega pojava pa znajo ti modeli kar zadeti letosnjo zimo. Izgleda je letošnjo zimo SSW znova našo edino pravo upanje, podobno kot v zimi 2011-12. Je pa res, da je bil SSW nekoliko bolj pogost tudi v preteklosti ob El ninu kot pa ob neutralu ali pa La nini.

Lp

matic19

No ja, če ne zaupaš CFS-ju, tule je EC napoved za januar. Za februar in marec nisem našel EC izračunov, gotovo pa se kdo najde, ki jih lahko dobi:

Neke bistvene razlike v splošni postavitvi ne opazim, zato bi težko rekel, da nas čaka ne vem kako hud udarec zime v nadaljevanju.
Tu pa je še napoved iz kombinacije več sezonskih modelov oz. "multi-model" kompozit za december-januar-februar 2016: