ZEVS Forum

DOLGOROČNE NAPOVEDI

Začel/a TWISTER, 01. Oktober 2007, 22:45:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

pohorje_express

Torej nič od snega, ki se je napovedoval za konec tedna?

LP

Perice

Tole kar je slomedia objavila 5.12. se je žal spremenilo v deževni vikend zaenkrat.
Ni nam lahko... :)

gmail

Vremenska napoved
Ponedeljek, 8.12.2014 ob 11h
OBETI – OD 5 DO 10 DNI

Od 12. do 18. decembra 2014

V petek bo območje visokega zračnega pritiska postopno slabelo. Ob koncu tedna bo predvidoma dolina hladnega zraka dosegla naše kraje, za njo bi se v začetku prihodnjega tedna lahko zopet vzpostavilo območje visokega zračnega tlaka. Z jugozahodnim vetrom bo v petek in soboto nad naše kraje prehodno pritekal nekoliko toplejši zrak.

Do petka bo povečini sončno. Jutra bodo hladna, jutranje temperature bodo povečini pod lediščem. Iz petka na soboto se bo pooblačilo, ob koncu tedna bo več možnosti za padavine, zaenkrat kaže po nižinah večinoma na dež. Začetek prihodnjega tedna bo predvidoma spet bolj suh.

Vir: Državna meteorološka služba RS (meteo.si - ARSO)
2014-12-08 10:49

Capillatus

Meteorološka zima še ima dobrih 17 dni do izteka, potem pa sledi meteorološka pomlad. Ker sem trenutno na bolniški, sem imel nekaj časa viška in sem se malo pognal v izglede splošnih postavitev za poletje. Ni to nobena prava napoved ampak kot boste videli je bolj neka okvirna analiza in nekaj reanalize iz preteklosti.

Trenutno stanje je takšno:

V Pacifiku prevladuje topel PDO, v Atlantiku hladnejša faza AMOja, in ENSO se drži nekje v topli nevtrali in je pred kratkim padel pod El Nino prag.

Vprašanje če bo to sploh klasificirano kot El Nino ker je trajalo prekratko, razen če gre spet nad 0.5. Če se hoče klasificirati kot El Nino, morata biti vsaj še dva 3-mesečna povprečja za DJF in JFM 2015 oba 0.5 ali več, kot so zadnja tri 3-mesečna povprečja.

Toda bit tega posta ni samo v ENSO indexu. Raje se posvetim PDOju in AMOju. Sezonske napovedi SST, ali temperature površja vode, predvsem v bolj tropskih in subtropskih predelih so malo boljša kot ostale napovedi napovedi na celini ali v atmosferi. Razen ENSO malo izstopa v negativo ker je bolj dinamičen pojav. No vseeno, kam nas zaenkrat peljejo napovedi SSTjev?
Skupna točka vseh je nadaljevanje podobnega stanja kot ga imamo sedaj. Vprašljivo je pač ENSO območje, a ok pustimo ga zaenkrat. PDO in AMO sta v direktni liniji postavitev preko Severne Amerike in preko Atlantika do nas.

Kaj točno pomeni takšen setup "statistično"? Zgoraj so na kartah pomladansko-poletna povprečja, tako da bomo pogledali korelacijo med PDO/AMO in 500mb postavitvijo za poletje.
Okoli atlantskega sektorja, dobim najboljšo linearno korelacijo z 1 mesecem zamika med indexom PDOja in 500mb višino, se pravi da je korelacija med MJJ PDO z JJA 500mb višino, med leti 1980 in 2013.
Rezultat je sledeč: Korelacija ni posebej močna, predvsem zato ker je PDO maskiran med ostalimi drajverji, da pa naznak signala ki izstopa. Gre pa za korelacijo kje je 500mb ploskev višje in kje nižje v pozitivnem PDOju.

Kaj pa negativen AMO? Ta je še bolj "šumeč" a ima pa tudi podoben signal vmes. Tukaj nisem dodajal nobenega zamika ker je brez zamika najboljša korelacija.

Če pogledam še na podobno korelacijo negativnega AMOja z SST se pojavi precej znana slika. Negativni AMO je močnejši kar je pričakovano če je pa to korelacija med -AMO in SST.  :icon_biggrin:

Seveda kaj je sedaj bistvo. Naredil sem analizo zadnjih 35 let in sem našel 6 let ki ustrezajo takšni sezonski konfiguraciji SSTja. Razlika je da je AMO močnejši kot je trenutno v napovedih.

In postavitev ustreza standardom ki sta ga postavila reanalizi linearne korelacije PDOja in AMOja zgoraj.

Kako izgledajo temperaturne in padavinske anomalije? No temperaturne imajo dosti negativnih območij, za katere sem siguren da jih diktira premočno negativni AMO in pa tudi +PDO predvsem v vzhodni EU. Toda vseeno nekaj negativnih odstopanj gre pričakovati tako kot vedno, je pa pozitivno v srednji Evropi, in te pozitivne anomalije bi pričakoval da bodo bolj razširjene in malo močnejše.

Padavinsko pa slabo oz. suho izgleda ta kompozit.

Ni to sedaj neka napoved, ampak zgolj analiza "pričakovanih" signalov samo dveh pomembnih oceanskih indexov ki imata vpliv na severno hemisfero. Pravih gonilnikov je več, eni so enkrat veliki enkrat manjši, drugič drugi prevladujejo, itd,...

Bomo spremljali napovedi. Zaenkrat se mi takšen trend oz. signal nič kaj preveč ne dopade v stilu nevihtne sezone, ker je glavna dinamika vse preveč severno ob AO+, kot imata tudi +PDO in -AMO v navadi za poletje. Toda AMO ne bo tako negativen kar je že takoj ena pozitivna stvar.

LP

TgT

Super, napoved dokaj kontra lanskemu poletju, vsaj tako si razlagam jaz.

CitatNaredil sem analizo zadnjih 35 let in sem našel 6 let ki ustrezajo takšni sezonski konfiguraciji SSTja. Razlika je da je AMO močnejši kot je trenutno v napovedih.
Katera pa so ta leta? Če ni skrivnost :) Ali bom moral sam poiskat  :icon_biggrin: :zajec:

Capillatus

No res ni napoved, ampak samo splošen statistični signal dveh indexov za poletje.

Boš moral kar sam poiskat, ker ti bo dobro delo malo raziskovanja. ;) Zato sem tudi prekril leta, za vzpodbudo da se še kdo loti raziskovanja.  :icon_biggrin:

TgT

brez skrbi, nič novega. Pač tako kot do sedaj  :icon_arrow:

Capillatus

Danes je CFS posodobil napoved, in toliko da primerjam njegove trenutne napovedi z signali zgoraj. Treba je vedeti da ima CFS dosti manj negativen AMO kot kompoziti ki so zgolj signal.

Kar se tiče anomalij geopotencialne višine, ima tisto glavno linijo pozitivnih anomalij iz Atlantika proti skandinaviji, a pod malce drugačnim kotom, in ne vidi skoraj nič pozitivnih anomalij, kar je seveda normalno ker je to povprečje za tri mesece in dokaj oddaljene.

Padavine so ovirno podobne, z bolj suhim območjem v srednji in V Evropi, podobno kot na kompozitih in bolj mokra območja spodaj.

Temperaturno je malo drugačna zgodba, v veliki meri tudi ker ima CFS dosti manj negativen AMO. Tako kot bi dejansko pričakoval so pozitivne anomalije na večjem območju.

Capillatus

SSTji vedno bolje izgledajo za nas nevihtoljubce.  :icon_biggrin: Tudi za sezono orkanov je tak vzorec ugoden.

Definicija  :love: :love: :love:

Capillatus

Do poletja je še slabe 3 mesece, a vendar sezonski modeli že računajo prve izglede in globalne verjetnosti mesečnih odstopanj od povprečij. Tudi sam sem delal par analiz, seveda bolj okvirnih in nekaj sem jih že predstavil v prejšnjih postih v tej temi.  

No kaj je letos tako posebno, so SST anomalije, in predvidene SST anomalije. Namreč gre za precej močan SST signal in za razvoj El Nina. In močnejši kot so SST signali, lažje oz. boljše delo imajo sezonski modeli v katerih so SST signali zelo pomembni. Vsak model si jih interpretira po svoje, vendar v vseh pa obstaja določen signal ki se pojavlja.

To je trenutno stanje anomalij temperature morja. Poleg tega da so pomembne te same anomalije je drugi del pomembnosti tudi v tem kako pride do teh anomalij in kaj to pomeni v globalni cirkulaciji, kar je pa mogoče zgodba za kdaj drugič. V Atlantiku imamo dipolno situacijo z hladnim AMOjem, v Pacifiku dominira vse močnejši pozitivni PDO, ENSO je pod njim v tranziciji, ampak je pa v pozitivni fazi in se pričakuje razvoj polnega El Nina do poletja. V indijskem oceanu imamo kvazi pozitiven IOD (Indian Ocean Dipole), in v ekvatorialnem Atlantiku se pričlakuje razvoj negativnih anomalij oz. "afriške La Nine" kot jaz temu pravim.

Napovedi SSTjev so si kar podobne. Za PDO in Atlantik skoraj ni dvoma kako bo približno izgledalo, le par korekcij, predvsem v severnem Atlantiku, potem ENSO napovedi gredo večinoma v El Nino fazo, IOD ostaja približno kot je, tako da je razlika od sedaj bolj v ekvatorialnem delu Pacifika in Atlantika kjer se bosta po napovedih razvila El Nino v pacifiku in "afriška La Nina". Na splošno bodo v igri kar precejšnji kontrasti.

Kaj po trenutnih izgledih jaz pričakujem od poletja? No, naredil sem par grafik za lažjo predstavo. Pri nas pričakujem poletje temperaturno rahlo do zmerno nadpovprečno, padavinsko pa okoli povprečja. Daljših sušnih obdobij ne pričakujem, so pa krajša suha obdobja značilnost poletja.

To so grafike ki predstavljajo kako jaz vidim verjetnoti odstopanja v + ali -, po trenutnih izgledih.
Temperaturno kot sm rekel, odstopanje v +.

Kar se tiče 500mb postavitve, bi pričakoval po trenutnih izgledih nekakšno nevtralno NAO varianto, z več verjetnosti za pozitivne vmesne daljše faze.

Kar se pa padavin tiče, je pa vedno najtežje napovedati, ker padavine so poleti v veliki meri konvektivne narave, in jih sezonski modeli z relativno manjšo resolucijo težko simulirajo. Pri nas pričakujem padavine okoli povprečja, sem pa označil posebej regijo v sredozemlju in srednji Evropi, zaradi možnosti večje nevihtne aktivnosti v tej regiji, glede na verjetno postavitev. Napovedati nevihtno sezono je pa kar problem ker so to pojavi lokalnega značaja in manjše spremembe v postavitvi lahko ogromno vplivajo na razporeditev in moč neviht. Od letošnje sezone neviht (MJJA) pričakujem vsaj okoli 60.000 strel po Scalar-jevih primerljivih kriterijih, kar je rahlo nadpovprečno. Nemogoče je pa kar govoriti o moči neviht in toči, ker je to odvisno od precej stvari katere ni mogoče prognozirati drugače kot na kratek rok in so tudi lokalnega značaja. Dejstvo je da se vsako leto lahko pojavijo močnejše nevihte, tudi v drugače manj aktivnih sezonah.  

To je zaenkrat samo hiter pregled in okvirni trenutni izgledi. Če bodo kakšna večja odstopanja bom po potrebi naredil posodobljene grafike.

LP

black_rider

Glede na to da je bil junij najtoplejši po celem svetu se mi zdi mal čudno kako se vsaj 50-60% ne da to napovedat? Sej ne pravim da se zagotovi dolgoročna napoved 100% ampak za nek trend npr temperaturni bi moglo bit ali ne?

zimazakon

Je kdo že zasledil morda trende za zimo 2015 - 2016?

Tule je nekaj, je pa napisanega kar nekaj v tej smeri.  :praise:

http://veryweather.co.uk/severe-winter-due-to-el-nino/
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

Capillatus

Citat od: Capillatus dne 19. Marec 2015, 19:30:30
Kaj po trenutnih izgledih jaz pričakujem od poletja? No, naredil sem par grafik za lažjo predstavo. Pri nas pričakujem poletje temperaturno rahlo do zmerno nadpovprečno, padavinsko pa okoli povprečja. Daljših sušnih obdobij ne pričakujem, so pa krajša suha obdobja značilnost poletja.

To so grafike ki predstavljajo kako jaz vidim verjetnoti odstopanja v + ali -, po trenutnih izgledih.
Temperaturno kot sm rekel, odstopanje v +.

Kar se tiče 500mb postavitve, bi pričakoval po trenutnih izgledih nekakšno nevtralno NAO varianto, z več verjetnosti za pozitivne vmesne daljše faze.

Kar se pa padavin tiče, je pa vedno najtežje napovedati, ker padavine so poleti v veliki meri konvektivne narave, in jih sezonski modeli z relativno manjšo resolucijo težko simulirajo. Pri nas pričakujem padavine okoli povprečja, sem pa označil posebej regijo v sredozemlju in srednji Evropi, zaradi možnosti večje nevihtne aktivnosti v tej regiji, glede na verjetno postavitev. Napovedati nevihtno sezono je pa kar problem ker so to pojavi lokalnega značaja in manjše spremembe v postavitvi lahko ogromno vplivajo na razporeditev in moč neviht. Od letošnje sezone neviht (MJJA) pričakujem vsaj okoli 60.000 strel po Scalar-jevih primerljivih kriterijih, kar je rahlo nadpovprečno. Nemogoče je pa kar govoriti o moči neviht in toči, ker je to odvisno od precej stvari katere ni mogoče prognozirati drugače kot na kratek rok in so tudi lokalnega značaja. Dejstvo je da se vsako leto lahko pojavijo močnejše nevihte, tudi v drugače manj aktivnih sezonah.  

To je zaenkrat samo hiter pregled in okvirni trenutni izgledi. Če bodo kakšna večja odstopanja bom po potrebi naredil posodobljene grafike.

LP

Zadnji čas je da pogledamo kako je izpadlo to. Sicer je bilo narejeno že Marca, nisem potem več posodabljal, ker so bile tako ali tako samo neke verjetnosti. Grafike bom kar prilepil spodaj zraven, drugače so pa vse itak original v postu zgoraj.

Temperatura

Padavine

500mb postavitev.

kar se tiče pa strel pa nisem preveč zadovoljen, a takrat še nismo dognali če so na tistih grafih vse strele ali ne, kar smo potem ugotovili da niso. Vseeno, sezona je bila bolj slaba, večje odstopanje pa je bil Julij.

Načeloma sem kar zadovoljen, edino greben mi je odneslo preveč vzhodno, kar je malo spremenilo temperaturno napoved, drugače pa za prvo silo je, glede na to da je bilo narejeno 3-6 mesecev pred poletjem.

Kar se pa zime tiče je pa bolj komplicirano in sem dosti napisal na Crometeo, bom pa ob priliki tisto tudi prenesel sem magari ali pa naredil nek splošen post kje novembra.

lp

lwzr

PNA oktober el nino index?  :icon_cool:

Joe Bastardi je prišel do zelo zanimive ugotovitve in sicer, da ko imamo v el nino zimah pozitiven PNA indeks v mesecu oktobru, imajo v ZDA vedno mrzlo zimo. Evropa je vedno malce drugačna zgodba, vendar me je zanimalo, kakšno korelacijo ima to tudi na našo celino.

Najprej kaj je PNA indeks:

''The Pacific/North American teleconnection pattern (PNA) is one of the most recognized, influential climate patterns in the Northern Hemisphere mid-latitudes beyond the tropics. It consists of anomalies in the geopotential height  fields (typically at 700 or 500mb) observed over the western and eastern United States.''

To mi je dalo misliti. Pač če hočeš napovedovati lokalno (recimo Evropa), moraš vedno gledati globalno (recimo svet).

Gledal sem izključno samo vrednosti PNA indeksa v mesecu oktobru v el nino zimah. Ostale korelacije (QBO, fluks,...) sem zanemaril oziroma jih nisem upošteval.

Poglejmo: naprej el nino leta: 51-52, 52-53, 57-58, 58-59, 63-64, 65-66, 68-69, 69-70, 72-73, 76-77, 77-78, 79-80, 82-83, 86-87, 87-88, 91-92, 94-95, 97-98, 02-03, 04-05, 06-07 ter 09-10.

Potem sem šel gledat za sledeče el nino zime, kolikšna je bila vrednost PNA indeksa v mesecu oktobru (primer: zima 51-52 sem gledal vrednost PNA indeksa v oktobru 51, v zimi 52-53 sem gledal vrednost PNA indeksa v oktobru 52 itd itd)

Prišel sem do rezultatov, da je bi PNA indeks negativen samo v sledečih el nino zimah: 72-73, 82-83, 91-92, 94-95, 97-98, 02-03, 04-05 ter 06-07.

Nato sem vzel sezonsko obdobje (DJF) in iskal anomalije 500 hpa s pomočjo reanalize, ki jo lahko naredite na NOAA strani.

In dobil naslednje rezultate:

Ko smo imeli v el nino zimah PNA indeks v oktobru negativen:

Ko smo imeli v el nino zimah PNA indeks v oktobru pozitiven:

Poglejmo si še napoved vrednosti PNA indeks:

Na koncu pridemo do kar zanimivih rezultatov. Seveda so tudi leta, ki se ne najbolj strinjajo v Evropi s to teorijo, vendar gledano v povprečju so rezultati takšni. Mogoče je Joe pogruntal nov oktobrski indeks. Zakaj pa ne  :icon_cool:

V tej stvari sem nov in zelo svež, tako, da so pripombe zelo dobrodošle. Capillatus je svetlobna leta pred nami