ZEVS Forum

DOLGOROČNE NAPOVEDI

Začel/a TWISTER, 01. Oktober 2007, 22:45:46

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

sasolaguna

vedno več napovedi to kaže. ampak vemo, da so na območju slovenije možna velika odstopanja. tako da pomoje bo težko napovedat kaj pametnega, sem pa tudi sam prepričan, da zna bit zima prava, z mrazom in snegom.
mrzlo naj bi bilo tudi v USA, sploh na NE in Midwestu. marsikje bo zmrzovale že ta teden.

wisky

Zanimivo. :icon_wink: Bomo videli, ali so nekateri imeli prav. Pustimo se presenetiti.
Lp wisky :smash:
VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

dominikb

No , jaz se ne bom spuščal tako daleč naprej , poskušal pa bom podati napoved za ta mesec. Sedaj naj bi bilo nekaj dni lepo in suho vreme, na Primorskem pa naj  bi vlekla zmerna do šibka burja. Oblačnost se bo povečevala ali zmanjševala v odvisnosti od oddaljenosti ciklonov v Sredozemlju, kar naj bi bilo očitno bolj drugi teden okoli 12 ali 13. oktobra. Obrat v jugozahodnik pa naj bi se zgodil okoli 20 ali 21. oktobra, ko naj bi bilo zopet kaj več padavin. Možne pa so še spremembe in najboljše je da sledimo situaciji.

Ekolog

chris93

Glede na to napoved bo mrzla zima in na jugu Italije vlažna oz. snežena. Za severni del pa, če jaz prav razumem ne kaže nekih obilnejših padavin.  :icon_exclaim:

walter76

http://translate.google.si/translate?js=n&prev=_t&hl=sl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=it&tl=sl&u=http%3A%2F%2Fmeteolive.leonardo.it%2Fmeteolive-notizia-30990-in_arrivo_un_inverno_estremamente_rigido.html&act=url

Na kratko ............mrzla zima !
Ki se bo bolj zgodaj začela in precej zavlekla -v pozne aprilske dni.....
Padavin na severu več v prvi polovici zime (Slovenija....)
Večji mraz in veliko padavin predvsem v drugi polovici na jugu....(Jadran srednji,južni,Balkan,Italija srednja južna....,
Nad nami bodo predvsem v drugi polovici pogosti ANTICIKLONI ,
na Primorskem verjetno pogosta Burja nekaj več snega predvsem na vzhodu Slovenije.
Prijatelj vremena !

wisky

Pozdravljeni kolegi! :icon_arrow:

Ob prebiranju teme o dolgoročnih napovedih za letošnjo zimo, se mi je utrnila ena misel, ki jo že dolgo vsi prav dobro poznamo : "Nikoli ni vse tako črno, kot bi lahko bilo še bolj črno". Zato sem se odločil, da podam tudi moje gledanje, na predhodna razmišljanja o prihajajoči zimi.

Mislim, da ni potrebne prevelike zaskrbljenosti, vsaj kar se padavin- snega za prihajajočo zimo tiče. Skupne letne količine padavin( dež, toča, sodra, sneg), so že nekaj deset let pri nas relativno dobro uravnotežene (poglejte si malo statistike doma in po svetu). Razlika je samo v tem, da se od časa do časa pojavijo določeni ekstremi (bodisi padavinski ali toplotni), ki pa v celoti gledano, ne spreminjajo dosti skupnih letnih povprečij. To je pač odraz podnebnih sprememb, o katerih je bilo že veliko govora s strani priznanih strokovnjakov. Lahko, da bo v letošnji zimi malo dalj časa bolj mrzlo (kot je bilo dal časa ekstremno toplo poleti), vendar tudi tem napovedim je potrebno pridati rezervo. Verjetno se malo starejši spominjate daljšega mrzlega obdobja v Januarju in Fedruarju pred 20-25 leti, ko je kat teden dni bila temperatura pod -15 °C.

Kar 30 let opazujem naše zime in zimska dogajanja v okolici Pohorja in Maribora. Ko je potreben sneg za našo "ZLATO LISICO", je preprosto pretoplo ali presuho (tukaj mislim tako na dež kot sneg) in imamo vedno stisko s časom, kako  pripaviti tekmovalne proge (včasih nam tudi umetno zasneževanje ne gre na roko, saj se tik pred tekmo pojavi toplejši val itd.).
Sam se ogromno poklicno ukvarjam s statističnimi, verjetnotnimi in ostalimi  izračuni (vsaj zahtevne matematične metode mi niso tuje), zato lahko rečem, da so vsi modeli in izračuni, napram naravi, samo grobi približki. Posebaj to velja za dolgoročne modalne napovedi in izračune o vremenu, saj je vreme in z njim povezano dogajanje zelo zapleten naravni proces. Misli, da so o tem že dostikrat povedali svoje strokovnjaki iz tega področja, ki zadeve bolje poznajo od mene. Tukaj je ogromno predpostavk, ki jih zaradi načina in izvedbe modelov moramo predhodno podati, da lahko nato z računskimi metodami opišemo in obdelamo željene aplikacije. Apsolutne točnosti tudi v računskih metodah ni, saj zaradi naših predpostavk vedno obstaja neka verjetnost napak. Zato nam te metode in verjetnostni izračuni, dajejo le nekakšne približke napram realnemo stanju. Seveda so pa ti približki tem boljši, čim manjše so apsolutne ter relativne napake. Res je, da se tudi modalne metode in postopki izračunov dopolnjujejo in izpopolnjujejo, vendar celotna dadeva bazira še vedno na verjetnotni osnovi.

Da ne bo pomote, govorim o dolgoročnih - več mesečnih napovedih pojavov v posameznih letnih obdobij. Pustimo času čas in brez prevelikih pričakovanj, saj narava sama najbolj poskrbi zase in uravnotežuje tako naravne pojave kot vreme na naši ljubi zemeljski oblji. Naj bo to moje nedeljsko razmišljanje le delni prispevek k tej zanimivi temi  na našem forumu.

Pa lepo jesensko nedeljo, ki jo podkrepite z izletom v naravo, vam želi
Wisky
:smash: :smash:
VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

Ekolog

Slišati in videti je zelo obetavno :icon_arrow: :bouncy: :icon_wink:

sasolaguna

zelo zanimiva povezava...mogoče se res uresniči

tomoss

No ja, tista "colder winter" leta 2003 se mi zdi, da je bila kar povprečna, če ne mila. Tudi bela barva na tistih kartah pomeni, da ni večjih odstopanj od povprečja. Če bi bila res mrzla, ne bi bilo območje modre barve? Vsak si pač po svoje interpretira. Sploh pa se tu govori o Rusiji.

bismarck

mislm ti novinarji..pojma nimajo in pišejo neumnoti..jao bože, res
24.2.2013 - DATUM ZA VREMENSKE ALMANAHE !

Oblak69

Citat od: bismarck dne 15. Oktober 2010, 23:53:32
mislm ti novinarji..pojma nimajo in pišejo neumnoti..jao bože, res

To bomo pa še videli, se slišmo pomladi :icon_wink:

bismarck

sej js si želim hudo močno zmo... sam govorim o bombastičnih naslovih neukih novinarjev....neukih o vremeni...katastrofa
24.2.2013 - DATUM ZA VREMENSKE ALMANAHE !

walter76

Napoved odstopanja povprečne temperature na 2 metrih od dolgoletnega povprečja za tekoči ter naslednjih pet mesecev .

Napoved odstopanja količine padavin od dolgoletnega povprečja količine padavin za tekoči ter naslednjih pet mesecev (mm/mesec)

Prijatelj vremena !

Ciklon

@walter76, ti si prilepil starejšo verzijo izračunov, ki temelji na podlagi analiz vremena od 15. do 24. septembra 2010 (in ta je bolj pisana na kožo zimo-snegoljubcem)...

To je pa najnovejša verzija teh CFS izračunov (na podlagi analize vremena zadnjih 10 dni):

Raj je v naravi :buttrock: