ZEVS Forum

Meritve

Začel/a Lluka, 14. Avgust 2013, 22:16:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Lluka

Citat od: ribncan dne 14. Avgust 2013, 13:48:27
Lahko premestim senzor tudi na 2 m, samo vprašanje kaj bom s tem sploh pridobil. Sem šel namenoma v nekoliko višjo višino tudi zato, da se čimbolj zmanjša vpliv toplega toka iz bližnje asfaltirane površine, ter tudi zaradi obilice snega, ki ga dobimo v zimskih mesecih. Drugače sem pa zadevo zelo stestiral, tako da ni kakšnih bistvenih razlik v temperaturi med višino 2 m in 2,8 m.

pridobil boš to, da je pravilo po sveti 2m od tal in ne 2.5m ali 1.5m . Se pa postajo postavi na najbolj optimalno mesto na kraju kjer bo merilno mesto.

piskec

Citat od: ribncan dne 14. Avgust 2013, 13:48:27

Pa tudi postaja na Krvavcu je eden izmed takih primerov. Le zakaj potem jaz ne bi smel malo kršiti pravil? Saj če se bo kasneje pokazala kakšna pomanjkljivost, lahko še zmeraj prestavim senzor na višino 2 m.

lp, Rok  :wavey:

No, no. Če hočeš prave meritve, imej tako, kot je treba - na 2m. Kako imajo drugi tu nima prav velike veljave. :)

Če ne boš imel kot je treba, bo postajo lahko vsak mimogrede odpikal. Kar pa je škoda, kajne?

ribncan

Meritve so prave, če je postaja 2 m, 1,5 m ali pa 2,5 metra nad tlemi. Drugače bi bilo, če bi imel postajo na zelo visoki ali pa na zelo nizki višini. Za pravilnost meritev bom pa že poskrbel. Imam nameščen tudi testni termometer, ki bo skrbel za to.

ŠTROMAR

Poglej Rok zadeva je naslednja. Zaradi primerljivosti podatkov je v temi Priporočljive namestitve senzorjev vremenskih postaj - http://forum.zevs.si/index.php/topic,924.0.html opisan najprimernejši način namestitve senzorjev v skladu s priporočili WMO.
Konec koncev se pa vsak sam odloči kaj in kako bo naredil in ali bo upošteval priporočila ali ne.  :icon_question:

ribncan

A se je sploh kdo vprašal, kakšna je razlika v temperaturi med višino 2,5 in višino 2 m. Nobene ni. Sem včeraj zvečer namestil tudi tesni termometer (ki je bil že velikokrat stestiran) na višino 2 m. In kaj je pokazalo? Minimalna temperatura na 2 m je bila 5,8 °C (testni termometer), na višini 2,5 m pa 5,7 °C (senzor). Območje razlike je v območju napake instrumenta, zato ne moremo reči, da je razlika posledica različnih višin.
A bodo moji podatki zaradi tega manj primerljivi? Ne. Če bi želeli podatke z naših vremenskih postaj popolnoma primerjati, potem bi vsi morali imeti enake vremenske postaje, enake radiacijske ščite oz. vremenske hišice. To pa pri ljubiteljskih vremenarjih ne gre. Na geostiku je kar nekaj postaj, katerih podatki kar bodejo v oči zaradi svoje velike nenatančnosti. Po mojem mnenju bi bilo treba take postaje čimprej "odpikat" in umaknit z geostika.
Sicer pa nikjer ni predpisano na kakšni višini morajo biti merilni instrumenti. Pomembno je le, da T/H senzor ni nameščen tik nad tlemi, ker tam pa je temperatura nekoliko nižja od dejanske. Višje pa takih razlik ni več (povprečno 0,6 °C/ 100 m, razlika 0,5 m pa je tu zanemarljivo majhna). Bom pa ob priložnosti probal premestiti senzor na višino 2 m, da bom razbil še zadnje dvome o točnosti in primerljivosti podatkov.

max

Citat od: ribncan dne 16. Avgust 2013, 07:27:55
Sicer pa nikjer ni predpisano na kakšni višini morajo biti merilni instrumenti.

Kako ni predpisano?  WMO standardi, tega si nismo izmislili mi  :icon_question:
Rok, po eni strani so v praksi res minimalne ali nične razlike pa vseeno se trudimo namestiti instrumente tako, če nam lega to omogoča.

Tukaj sem našel še več :
http://www.campbellsci.com/weather-station-siting
http://s.campbellsci.com/documents/us/technical-papers/siting.pdf

ribncan

Priznam, nisem šel z metrom odmeriti točne višine, na katero sem namestil senzor, ker se mi je to zdelo za neprofesionalno in zgolj informativno rabo nesmiselno in tudi zaradi ničnih razlik med podobnima višinama. Poleg tega, max, jaz v tvojih linkih nikjer ne vidim, da bi bilo karkoli predpisano, zgolj priporočeno. Nesmiselno se mi zdi, da se vpikate v take detajle, ko pa je razlika v temperaturi med tema dvema višinama nična. Medtem pa marsikaterega ne zanimajo podatki iz nekaterih VP, ki kar bodejo v oči zaradi svoje netočnosti. Prvo odpikajte te postaje z geostika, potem pa se lotite še takih postaj, kot je moja. Rad bi videl, da bi se VD Zevs rajši, kot da se vpika v take nesmisle, vse moči namenil v kaj drugega. Koristneje bi bilo.

lp, Rok

mat89

Rok,se popolno strinjam z tabo.Fajn je da so senzorji postavljeni po pravilih samo  če ne gre oz ni boljše lokacije je to edina možnost. Če bi šli na geostik je kar nekaj postaj,ki kažejo previsoke temperature pa se nič ne naredi oz kritizira. Kot je že Rok omenil,se naj ta energija osmeri k razvoju društva.Tudi sam sem opazil da Zevs napoved zopet ni osvežena,res bo očitno da bom še jaz trebal začet pisat napovedi,poleg že toliko dela z biltenom,urejanjem portala....

ribncan

Matej  :icon_wink:
Sicer meni niti ni problem toliko prestaviti senzor na višino 2 m, samo se mi zdi nesmiselno, ker ni praktično nobene razlike v temperaturi, če ga imam na malenkost višji ali nižji višini. Res ne razumem, zakaj je potrebno toliko dramatiziranja s strani nekaterih članov.  ;D Mi smo kljub temu še vedno ljubiteljsko združenje vremenarjev in moja postavitev senzorjev za informativno uporabo in primerjavo zadošča.

Gorazd

Jaz pa podpiram Roka ravno iz razloga, ker je sam preveril in stestiral razlike med višinama in ker ni ugotovil razlike, se je odločil, kar je njemu najbolj primerno.
Najprej sem tudi jaz čudno pogledal v tista 2,5m. Ko pa je obrazložil, zakaj s je za to odločil, se mi pa zdi pravilna odločitev.
Hvala Rok, ker si opravil primerjalne meritve na teh dveh višinah, bo mogoče še komu prišlo prav.

PS: Jaz tudi nimam dežemera na višini 1m.

Tukaj WMO Guide to Meteorological Instruments and Methods of Observation piše tako:
CitatFor general meteorological work, the observed air temperature should be representative of the free air conditions surrounding the station over as large an area as possible, at a height of between 1.2 and 2.0 m above ground level.

Lep dan,
Gorazd

Mejte se radi

max

Saj ne pravim da moraš imeti tako, tudi napisal sem da so razlike minimalne ali nične, zato pa sem prilimal linke da se vidi kako naj bi bilo urejeno od-do, če pa prostor tega ne omogoča ali je kakšen cm razlike v +/-, pa tudi ni sile, pa brez zamere  ;)

Edit: se je že kdo vprašal zakaj višina od 1,5-2m :icon_rolleyes:  Ko naše telo(predvsem zg. del) zaznava in občuti temperaturo okolice jo le to registrira v možganih, nekakšno povprečje višine telesa pa se giblje v tem rangu

ribncan

Max, seveda sem se vprašal in si tudi odgovoril na vprašanje.  ;D Še enkrat: razlika v temperaturi med mojo višino in priporočeno je nična in s tem je debata z moje strani zaključena.   :)

lp, Rok

Vreme

Samo tako mimogrede. Sem letos na dopustu videl kar nekaj vremenskih hiš katere niso bile na 2 metrih, ampak manj. Pa da ne bo pomote, bile so na takšnih mesti in s takšno opremo, da se je videlo, da ne služijo ravno za amatersko rabo.

ŠTROMAR

Zgolj dobronamerno opozorilo na neka splošno uporabljana svetovna priporočila so tule na forumu naletele na nepričakovano hude reakcije.  :icon_question:
Res ne razumem zakaj? Kot sem že enkrat prej napisal, vsakdo se sam odlloči kako in kam bo namestil svojo postajo. Ne glede na to, da smo konec koncev le "amaterji" pa sem mnenja, da naj bi bil naš cilj ta, da težimo k čim bolj primerljivim podatkom, ki so izmerjeni na naših postajah. In če se sami "hvalimo", kako ne bomo ali ne spoštujemo nekih priporočil, si konec koncev sami jemljemo kredibilnost, še posebej če se to nanaša na zadeve, ki so z lahkoto rešljive. In v tem primeru gre samo za pol metra gor ali dol in je brez veliko debate zadeva urejena. Mnogo težje se je približat predpisanim pogojem za meritve tam, kjer prostorske zmožnosti tega ne dopuščajo.

Smučar

Dejansko so ta priporočila le zaradi primerljivosti. Kar je na nek način prav, po drugi strani pa spet ne. Grem stavit, da original ARSO hiška ne meri povsem točne temperature zraka, kar pravzaprav hoče vsak vremenar meriti. Po mojem mnenju se da dejansko temperaturo zraka izmeriti le s prisilno zračenim radiacijskim ščitom.
Glede višine, če je ribncan ugotovil, da je temperatura na 2 in 2,5m enaka, jaz meritvam te postaje povsem zaupam. Pa vendar, če je možnost enostavno prestaviti senzor 0,5m nižje, zakaj ne, da bo bolj po standardu.