ZEVS Forum

Napoved vremena [ 01.10-16.10.2007]

Začel/a paradolf, 29. September 2007, 20:07:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Georgje

Citat od: TWISTER dne 01. Oktober 2007, 12:34:00
hmmm...kaj je bilo pa narobe Georgje...jaz sem jo 3krat naložil pa vedno isto :icon_question:

no samo da je :icon_wink:

Jah sem kar v jpg spremnil, ne vem zakaj tako zmešnjavo res dela iz gifa.

Drugač pa osebno mislim, da nima smilsla nekih smernic izpred let vlečt, saj se na njih lahko zanesemo lih tolk kakor na pregovore.

Ledeni

bomo videli kaj se dogaja z naslednjimi zagoni, ampak limat zagone za 10 dni vnaprej nam ne pove vse. Jaz gledam še na uno stvar, ki se ji reče prognosenkonsistenz, in tam se vidi, kam pes taco moli, ko se neko poslabšanje, ki je je še včeraj kazalo za petek, z vsakim dnem premika naprej v prihodnost, pa še slabi hkrati.
In nazadnje ni nič od njega. :icon_evil:

Če v ta recept dodam še eno začimbo, ki se ji reče globalno segrevanje, pol sploh ne verjamem več v normalno snežene zime.

Ali niso dolgoročni modeli kazali nadpovprečne temperature za tromesečje spet-okt-nov? Če je bil september prehladen, potem bosta ostala dva nadoknadila.

Kaj bi dal, da bi se motil.  :icon_mrgreen:

btw: Jesen 2000 je bila topla in deževna.

Cumulonimbus

kolker sem gledu arhiv kart za zimo 1999/2000 je bila tista zima kar hladna in snežena, naj me kdo popravi če ni res :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

TWISTER

Citat od: Ledeni dne 01. Oktober 2007, 15:17:47
Ali niso dolgoročni modeli kazali nadpovprečne temperature za tromesečje spet-okt-nov? Če je bil september prehladen, potem bosta ostala dva nadoknadila.

sej so kazali tudi nadpovprečne za september in tudi suhe pa vidiš kaj je bilo :icon_haha:

meni so tej modeli dobri le za debatirat :clap:

walter76

SAMO ZA POKUŠINO: :icon_eek:

:icon_arrow:

le en zagon prej na tem mestu ni bilo niti oblakca.....

kaj bo ? :shrug: :icon_rolleyes:
Prijatelj vremena !

Rotty

Citat od: walter76

kaj bo ?

Glede na to, da gre za GFS +13 dni....18Z brez oblačka  :icon_haha:
Podarjenemu snegu se ne gleda v višino :icon_wink:

Serpentinšek

:icon_rolleyes:
Predlagam, da nehate redno limat in komentirat karte za 33 dni naprej in se osredočimo za recimo en teden, max. 10 dni naprej.  :icon_arrow:

Še za prihajajoči vikend ne vem(o) točno kaj bo.  :shrug:
LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg

Lazic

Citat od: Cumulonimbus dne 01. Oktober 2007, 15:32:59
kolker sem gledu arhiv kart za zimo 1999/2000 je bila tista zima kar hladna in snežena, naj me kdo popravi če ni res :icon_wink:

lp

Ja 99/00 je bila dokaj zasnežena...spomnim se le da je bil po tleh sneg za novo leto.Zima 2000/2001 pa je bila zelo skromna s snegom.Jesen je bila topla in deževna,podobna je bila zima.Če se prav spomnim je bilo v visokogorju ogromno snega,v dolinah pa dež.

alan

lp

Glih dons sem gledov našo komendsko revijo aplenco, ki je pisalo da je bila zima 1999/2000 z bolj malo snega, je pa bila sončna in hladna. Tolk o tem :icon_wink:

Cumulonimbus

meni se tudi tako zdi kot praviš ti lazič, po drugi strani ma pa lahk prav tud alan :icon_arrow: hm... kaj pa vem, lohk da se motim za eno zimo prej al pa kasnej :icon_question:

lp
Član ZEVS :)

Ciklon

Ta teden vreme ne bo postreglo s kakšnimi konkretnimi padavinami. :suspicious:
V petek in soboto kaže na manjše kratkortajne padavine.

Za naslednji teden je pa zadeva še zelo nejasna. Nekateri modeli precej strižejo med sabo. :icon_arrow:
GFS ensembli pa so se precej spremenili. :clap:

Počakajmo še malo. :icon_wink:

Sam mislim da letos (do novega leta) snega  > 5cm po nižinah ne bo. :shrug:
Upam pa, da se motim. :icon_biggrin:
Raj je v naravi :buttrock:

Lazic

Citat od: alan dne 01. Oktober 2007, 22:21:23

lp

Glih dons sem gledov našo komendsko revijo aplenco, ki je pisalo da je bila zima 1999/2000 z bolj malo snega, je pa bila sončna in hladna. Tolk o tem :icon_wink:

No ja ste me pripravili do tega da malo pbrskam po netu  :icon_smile:
Po podatkih ARSOta je bilo v zimi 1999/2000 v Ljubljani 70 dni s snežno odejo,kar je celo več kot je dolgoletno povprečje.Precej padavin je bilo v novembru in decembru (predvsem snežnih),medtem ko sta bila januar in februar sušna (v januarju je padlo le 4mm padavin).Zato pa je bil januar hladnejši od povprečja.Posledica tega je da je bilo januarja 2000 v Ljubljani vseh 31 dni v mesecu snežna odeja.O višini te ni podatkov,če me spomin ne vara pa ravno ekstremno visoka ni bila.Vsekakor se pa tudi take zime ne bi branil.Novembra in decembra sneg,januarja pa sonce s snežno odejo.Ni slabo.

Povsem drugačna pa je bila zima 2000/2001.V Ljubljani je bilo v tej zimi vsega 14 dni s snežno odejo.Precej visoke so bile tudi temperature in povprečna januarska temperatura je bila kar 3,4°C,medtem ko sta bila december in februar še toplejša.Bilo pa je precej padavin.V novembru kar 312mm,decembru 145mm in januarju 159mm.Ob visokih temperaturah velika večina seveda v obliki dežja,v visokogorju pa z velikimi količinami snega.

Glede napovedi pa...v realnem času padavin ni videti.Glede dolgoročnih kart pa vsi vemo da jim ni preveč za zaupati.

paradolf

Zjutraj sem poslusal vremenkota na radiu in je za petek obetal nekoliko večje poslabšanje kot dneve poprej. Omenjal je tudi nevihte.
GFS je tudi nekoliko bolj konkreten s padavinami za petek, medtem ko ostali modeli ne sodelujejo, nov ECMWF pa še trenutno ni izšel.
So pa tudi Avstrijci za petek napovedali deževno vreme.

A vikend naj bi bil spet lep.
No bomo videli. :shrug:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Jernej

Citat od: TWISTER dne 01. Oktober 2007, 15:43:33
Citat od: Ledeni dne 01. Oktober 2007, 15:17:47

sej so kazali tudi nadpovprečne za september in tudi suhe pa vidiš kaj je bilo :icon_haha:

meni so tej modeli dobri le za debatirat :clap:

Po številu padavinskih dni minuli mesec gotovo ni bil nadpovprečno moker, po količini padavin pa (vsaj pri nas) tudi ne. Seveda pa to ne velja za nektera "izbrana" območja, ki jih je prizadela povodenj - vsaj kar se količine padavin tiče.

indijanc

Za petek je arso že bolj previden...Zjutraj je bila napoved, da bo oblačno in deževno, sedaj piše, da bo dež od severa zajel vso državo-torej predvidevam, tako kot se vidi po kartah, da bo nekako popoldne nad vso državo zmerno deževalo...