ZEVS Forum

Napoved vremena [ 01.10-16.10.2007]

Začel/a paradolf, 29. September 2007, 20:07:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Nekaj dni lepega vremena z jutranjo meglo nam kot kaze ne uide v prihodnjih dneh. Malo se bomo odpocili od stetja milimetrov, nato pa spet naprej....
Esembli GFS-ja od srede naprej kazejo vsaj nekaj padavin. Koliko pa bo v resnici od vsega pa se bo kmalu videlo.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

walter76

Ja res nekako do srede ni kaj dosti za filozofirat..
Potem pa je trenutno nemogoče kaj napovedat,saj modeli resnično ne dajo prave slike.
Kaže na neko povečano oblačnost med četrtkom in soboto z nekaj dežja,koliko pa je nemogoče napovedat.
Osebno mislim da šlo tako.

Do srede pretežno jasno ,zjutraj po kotlinah megla,jutra sveže čez dan pa tudi do 24.C
Četrtek,petek delno oblačno predvsem na severu možne plohe.Nekoliko hladneje.
Na Primorskem,kjer bo pihala Burja po večini pretežno jasno.

Sobota ,padavine bolj pogoste,tudi drugod.
Prijatelj vremena !

TWISTER

v prejšni temi sem videl da vas skrbijo cikloni na Atlantikom... ti so v tem času popolnoma normalen pojav, lani pa je bila kriza to da so tam vstrajali, kot ključen dejavnik pa je bilo to da sta izostala skandinavski in ruski AC, pojavil pa se je Azorski nad našimi kraji, ki je značilen za poletje. Lepo se vidi na GFS 00z kartah kaj se zgodi ob prisotnosti Atlantskega ciklona in ob Skandinavskem AC ki ne popusti.

lepo se vidi dovajnje hladnejšega zraka iz SV(to je pozimi ko je celina ohlajena še veliko bolj izrazito) iz zahoda pa vrivanje ciklona pod AC(torej v sredozemlje), kar bi pozimi pomenilo izdatnejše snežne padavine. Torej naj ponivim, cikloni nad Atlantikom so nekaj popolnoma normalnega, bolj pomembna je lega AC-jev ki potem usmerjajo pot teh ciklonov..prejšne leto so cikloni potovali preko S in srednje Evrope proti Rusiji in tam se tudi celina ni uspela ohladit zaradi stalnih toplih in vlažnih prodorov z Atlantika.
Tako da je skrb zaenkrat odveč. Ko pa izgineta prej omenjena AC in da tudi tisti nad Grenlandijo oslabi, takrta pa je že malo kritično :icon_arrow:

Ledeni

Počasi in zanesljivo se vzpostavlja situacija, ki smo jo lansko jesen in zimo najbolj sovražili.  Šibek anticiklon nad južno Evropo in cikloni nad severno nam obetajo mirno jesensko in toplo vreme z meglo po nižinah. Tako ECMWF kot tudi GFS kažeta za naslednjih 10 dni isto. Mirno vreme, razen manjšega poslabšanja nekje v petek - če do njega sploh pride.

Dobra novica za poplavljence, slaba za snegoljubce.

TWISTER

Citat od: Ledeni dne 01. Oktober 2007, 10:58:47
Počasi in zanesljivo se vzpostavlja situacija, ki smo jo lansko jesen in zimo najbolj sovražili.  Šibek anticiklon nad južno Evropo in cikloni nad severno nam obetajo mirno jesensko in toplo vreme z meglo po nižinah. Tako ECMWF kot tudi GFS kažeta za naslednjih 10 dni isto. Mirno vreme, razen manjšega poslabšanja nekje v petek - če do njega sploh pride.

tokrat se niti malo ne strinjam s teboj :icon_wink:

tole je 100% drugače kot prejšnje leto :icon_arrow:

kot recimo v arhivu pogledaš za lansko leto

robi14

lahko prosim popraviš drugo sliko twister...

walter76

Res da smo trenutno v bolj "nezanimivem" vremenu za nas "vremenkote" a smo bili kar lepo potešeni z dogajanji v preteklih 2 tednih.
Zato mi ni nič mar za to pauzo.
No kar se tiče večjih sprememb je res ,da nekaj bistvenega se do 10.okt naj nebi zgodilo,kakšna kaplja več ali manj
proti koncu tedna -četrtek-petak,za kaj bolj konkretnega bo potrebno počakat torej še vsaj 10 dni,potem bi lahko bil forum spet bolj obiskan ,če se bodo karte malo uresničile.
Potrebna bo določena sprememba ,da se sončni in zelo topli dnevi v trenutku spremeni v nekaj povsem drugega,na kar so tudi nekako navajeni,danes sonce in 24.C jutri recimo sneg do nižin.
No nič,grem na sončka in kavico (terasico) pogled na morje kaj hočemo več..
Prijatelj vremena !

TWISTER

Citat od: robi14 dne 01. Oktober 2007, 11:22:00
lahko prosim popraviš drugo sliko twister...

se ne da...ne vem kaj je narobe...

tukaj imaš arhiv od WZ in samo izbereš datum in ti pokaže karto za tisti dan, pa si malo poglej :icon_wink:

http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsreaeur.html

Georgje

TWISTER

hmmm...kaj je bilo pa narobe Georgje...jaz sem jo 3krat naložil pa vedno isto :icon_question:

no samo da je :icon_wink:

robi14

se pa lahko vidijo obilne snežne padavine še za zimo 05/06...

upam, da se letos tudi kaj podobnega skuha!!!

TWISTER

vidim da si našel skrite zaklade vremena...veliko užitkov ob gledanju arhiva ti želim. Lahko pogledaš celo znamenito zimo 1952 :icon_arrow:

markokorosec.net

Citat od: TWISTER dne 01. Oktober 2007, 11:20:08

Jaz se pa s tabo ne strinjam :icon_mrgreen: Tudi jaz ne vidim drugega, kot vzpostavljanje "omega blokade" nad kontinentalno EU, kar je podobno, kot se je zgodilo lani. So pa SST letos drugačne in dogajanje kasneje bo verjetno šlo v drugo smer. Vse skupaj spominja na jesen 2000...

robi14

Citat od: skywarn.si dne 01. Oktober 2007, 14:11:13
Citat od: TWISTER dne 01. Oktober 2007, 11:20:08

Jaz se pa s tabo ne strinjam :icon_mrgreen: Tudi jaz ne vidim drugega, kot vzpostavljanje "omega blokade" nad kontinentalno EU, kar je podobno, kot se je zgodilo lani. So pa SST letos drugačne in dogajanje kasneje bo verjetno šlo v drugo smer. Vse skupaj spominja na jesen 2000...

jesen 2000.... pa je bila kakšna?

TWISTER

Citat od: robi14 dne 01. Oktober 2007, 14:23:56
jesen 2000.... pa je bila kakšna?

madona...sem ti ravno prej dal link pa malo poglej :icon_arrow: ne moreš vedno imeti vse na srebrnem pladenjčku :icon_wink:

drugače pa hvala bogu da se ne strinjamo, saj potem je brez veze debatirat :icon_biggrin:. Jaz sem samo dal stvaren primer, da je letos drugačna situacija kot lani in zaenkrat niti ne kaže da bi imeli nadpovprečne temp. to jesen, pa čeprav so dolgoročni modeli že za september kazali da bo nadpovprečno topel.