ZEVS Forum

Popoldanske nevihte 07/08.06.2013

Začel/a paradolf, 09. Junij 2013, 07:01:26

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Po težavah z objavo mi je to vendarle uspelo.

Te dni nas spremljajo kar pogoste popoldanske plohe in nevihte. Nekatere so komaj vredne besed, spet druge znajo narediti tudi nekaj nevšečnosti. Kljub akutnem pomankanju časa za te stvari sem v dveh dneh le nekako nabral nekaj malega materiala za objavo tele mini reportaže.
Vetrovni pogoji so te dni precej podhranjeni, po drugi strani pa se sredi dneva in popoldan nabere kar precej CAPE-a, tako da se prožijo kar pogoste večinoma enocelične nevihte, ki pa so razmeroma stacionarne in tako lahko ponekod pade kar velika količina dežja.

Včeraj se nam je od severovzhoda v poznopopoldanskem času približevala nekoliko bolj obsežna nevihta in se pred nami nekako pričela izoblikovati v linijo. Doma sem ravno opravil s košnjo na polju, tako da sem na hitro skočil na Mengeško polje, kjer se mi je kasneje pridružil še Dejan (@Aquatic).
Od daleč prihaja iz smeri Velike in Menine planine.

Nevihtna linija je na severni strani že slabela in se nekako na območju Mengeškega polja pričela deliti na dva dela. Severni del je bil že v zavesah, sprednji rob pa ni bil več dosti aktiven.

Edino kar je bilo v tem delu zanimivega je bil ta kontrast dežne zavese in sončnega zahoda.

Zaključek dneva

No južni del nevihte pa je bil še aktiven na sprednjem robu. Precej turbulentno v območju updrafta.

Zadaj se že krepi downdraft in dežna zavesa je vedno bolj konkretna.

Morda bo kdo celo opazil zametek shelfa

Downdraft dominantno. Aktivnosti nevihte v tem delu so tudi štete minute.

Sončni žarki iz zahoda so me pognali na drugo pozicijo kjer sem lahko užival v pogledu na lepo mavrico. Somewhere over the rainbow......

Danes je bilo časa še manj, saj sem mešal mrvo ki jo je na koncu pošteno zmočilo, saj je nanjo padlo 14.7mm dežja z max. RR 185 mm/h in z nekaj dodatki toče. Jutri pa upam da jo vsaj toliko posušim da gre v kozolec...
Aktivnosti na polju so bile zaključene ko je že vse naokoli pošteno nažigalo. Ujel sem le še teh nekaj kadrov.

V območju updrafta kjer se je še kaj videlo, so se pojavili rahli zeleno modri odtenki ki so dali slutiti da bi lahko padala tudi toča.

Nato je območje zajela zelo impresivna dežna zavesa ki se nam je hitro bližala. Kljub temu da smo dobili  kar pošteno porcijo, pa je bila glavnina južno od nas, nevihto pa smo poslali v smer Škofje Loke  ;D

Ok, zdaj pa je že čas za kaj superceličnega  :drool:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Aquatic

Super fotografije poletnih neviht, ki pa žal nimajo nekih impozantnih struktur. Včerajšna nevihtna celica ( zadnja fotografija ) pa je Škofjo Loko k sreči obšla.
Davis Vantage Pro2

gregach

Lepo prikazano  s super razlagami.  :clap:
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

mat89

Thor

zevs.si[move]

Jovi

Razmišljajte pozitivno, uživajmo v naravi