ZEVS Forum

Komet Panstarrs 2013

Začel/a paradolf, 19. Marec 2013, 22:13:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Tale komet sem hotel fotografirati že kar nekaj dni nazaj ko je bil najsvetlejši, vendar je zaradi slabega vremena bil zelo "sramežljiv" in se spretno izmikal. Že v soboto ga je poizkušal fotografirati @Aquatic, pa se je pojavila gosta koprena na zahodu in ni bilo nič.
No danes sem zopet poizkusil srečo, čeprav ima trenutno magnitudo le okoli 2, to je toliko nekako kot severnica. Povzpel sem se na Veliko Špico nad Kamnikom in vreme je tudi lepo sodelovalo.
Žal pa je moj objektiv svetlobno zelo slab, tako da sem moral uporabiti daljši čas, da se je nekako izšlo. Tako potem pač vsaka zvezda začne risati sled...pa komet tudi  :shrug:

In še z 20 mm za boljšo predstavo kako nizko na obzorju je.

Če je še komu uspela kaka fotografija pa naj jo le prilepi. Danes so sigurno nastale lepe fotografije tistih ki so fotografirali s pomočjo teleskopov.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Aquatic

Pa ti je le uspelo, kar meni ni bilo dano. Na prvi fotografiji se lepo vidi razprešen prašni rep, medtem, ko plinski rep ni viden.
Davis Vantage Pro2

robi14

Kdaj si ga pa dočakal Paradolf?
Jaz sem ga hotel videt v soboto (16.03), pa se je na zahodu pojavila nizka oblačnost... Danes sem ga čakal do 19.30, pa ga tudi še ni bilo gor...

Kolikor lahko vidim s tvojih slik, je bil tvoj čas opazovanja verjetno okoli 20.00?
Kje pa si ga opazil? Mislim, da se trenutno nahaja nekje nad Soncem po njegovem zahodu?

LP

paradolf

Opazil sem ga okoli 19 ure ko je bilo še nekaj malega zarje in je bil res komaj viden. Prva fotka je narejena okoli 19.20, druga pa okoli 19.35. Nimam nastavljen pravi čas na fotoaparatu. Kasneje je bil že tako nizko , da je zaradi vlage v nižjih plasteh bil vse težje viden.
Tako je, opazil sem ga nekako pravokotno nad soncem, saj rep kaže skoraj navpično. Težko rečem na koliko stopinjah višine se ga je videlo. Morda tam nekje 10° nad obzorjem.
Se ga je pa videlo tudi s prostim očesom, čeprav ne prav dobro. Morda če bi bil v gorah, bi se ga videlo še precej bolje. Bo pa sedaj njegova magnituda vse šibkejša. Verjetno pa se ga bo še vedno videlo v petek ko bi lahko bil spet lep dan.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Aquatic

Pa mi je le uspelo. Brez predhodnega pregleda neba z daljnogledom bi ga težko našel.

Davis Vantage Pro2