ZEVS Forum

Ekstremno deževje, 18.9.2007

Začel/a blazek, 19. September 2007, 11:17:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

jaka

Citat od: Serpentinšek dne 19. September 2007, 21:03:14
Bočna: skupno 183,7mm
V torek ob 8.00 je bilo 7mm, danes pa 176,7mm (torej v 24h)

Upam si reči, da kaj podobnega ne bom dočakal do penzije (zdaj mam 22 let), razen če se temu planetu povsem strga.  :icon_surprised:
Največ kar sem do tega dne v enem dnevu izmeril je bilo okoli 90mm...

hmmm...ne bi biv preveč prepričan o tem...podobna (če ne celo večja) dnevna količina padavin je bila pri nas prav gotovo ob katastrofalnih poplavah novembra 1990 in 1998...tak da to niti ni tak redek pojav za naše kraje

še primerjava potoka v skoraj normalnem stanju in ob poplavi 18.9.2007...

uti

Konec ugibanj o dvorani podenj..zalilo je tudi njo..

CitatVoda zalila tudi dvorano Poden

Čeprav so v največji Škofjeloški dvorani najprej mislili, da voda, čeprav je bila pred dvorano na višini 60 centimetrov, ni vdrla, se je ob podrobnejšem pregledu izkazalo drugače. Po besedah direktorja lokalnega zavoda za šport Aleša Murna so po odkritju parketa opazili, da je pod njim voda. Poškodovano dvorano je obiskal tudi minister za šolstvo in šport Milan Zver, ki se je s prisotnimi so se strinjal, da bo celotno površino tal potrebno zamenjati. Škodo ocenjujejo na dobrih 200 tisoč evrov, postavlja pa se vprašanje, kje bodo v času prenove, ki naj bi trajala dober mesec, vadili vsi klubi in tri šole, ki dvorano sicer uporabljajo.

Včerajšnje močno deževje je prizadelo tudi škofjeloško gimnazijo. Nastalo škodo ocenjujejo na okrog 200.000 evrov. Zaradi poplavljenih prostorov tako na gimnaziji dva dni ne bo pouka. Ta naj bi stekel že v petek, kajti pri pospravljanju in saniranju pomagajo tudi vsi profesorji oziroma osebje gimnazije, pravi ravnatelj škofjeloške gimnazije Marjan Luževič. V Srednji strojni šoli, ki se nahaja v isti stavbi, pa je po Luževičevih besedah gmotna škoda še trikrat večja.
vir: radioena.si

// Že 350mm je ogromna količina, kaj šele vse kar je čez  :icon_eek: :icon_eek:
Vremenska postaja Žiri  - http://freeweb.t-2.net/anze/vreme/index.htm

urša

Citat od: blazek dne 20. September 2007, 18:40:18
Vrjetno je cifra okrog 500mm? Komaj čakam da vidim kolk je res padlo.
:icon_biggrin: :icon_biggrin:
Sicer podatek že imam a ga uradno objavim takoj,ko prekontroliram podatke in obnašanje postaje v tistem času :icon_wink:

ŽUPMART

Citat od: URŠA dne 20. September 2007, 19:19:18
Sicer podatek že imam a ga uradno objavim takoj,ko prekontroliram podatke in obnašanje postaje v tistem času :icon_wink:

Si pa skrivnosten! :icon_haha: :suspicious:

jest24

Zdej je kazalo pri poročilih stanje v Zalem Logu... Vas je praktično cela zasuta :icon_exclaim:

jaka

še nekaj slik plazu v Podgorju pri Letušu, ki je terjal 2 žrtvi (R.I.P) :icon_exclaim: slike sem dobil po mejlu...

Ciklon

Pred cca 14 dnevi je bruhal vulkan Etna. Zato eno hipotetično vprašanje: Bi morda lahko tudi to imelo dodaten vpliv na vreme (to ekstremno deževje) v SLO? :icon_question: Recimo povečanje kondenzacijskih jeder (prašnih delcev) v zraku. :shrug: Ali je morda časovni oz. krajevni razmak med pojavoma prevelik, da bi imela kakšno povezavo? :icon_question:

Dobrodošla vaša mnenja. :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

gradiščan

Citat od: URŠA dne 20. September 2007, 19:19:18

ČAKAM NA TVOJ PODATEK :icon_question:

blazek

Nekam dolg časa preverja ta podatek. Jim je morda kdo še dodatno vodo ulival v dežemer.

Serpentinšek

Citat od: jaka dne 20. September 2007, 19:05:57

Upam si reči, da kaj podobnega ne bom dočakal do penzije (zdaj mam 22 let), razen če se temu planetu povsem strga.  :icon_surprised:

hmmm...ne bi biv preveč prepričan o tem...podobna (če ne celo večja) dnevna količina padavin je bila pri nas prav gotovo ob katastrofalnih poplavah novembra 1990 in 1998...tak da to niti ni tak redek pojav za naše kraje

Hec je v tem, ker jaz merim šele od 2002, tako da toliko padavin še res nisem izmeril  :icon_arrow: :icon_wink:

Me pa prav zanima koliko bi izmeril legendarnega leta 1990  :icon_question:
LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg

Ciklon

Sem malo prebrskal po forumu in našel nekaj zanimivih izračunov modelov za pretekli torek 18.9.2007, ki so napovedovali obilno deževje (ampak še vedno ne tako močno) nekaj dni prej, vendar so kasneje izračuni te vrednosti zmanjšali. Posebej so mi padli v oči  :icon_eek: ensembli, na katere je apeliral tudi TWISTER.

Mislim pa, da v modelih še ni zajetih dovolj podatkov in da je ločljivost teh modelov premajhna, da bi take ekstreme lahko bolj natančno izračunali  :icon_arrow: :icon_question:.

Raj je v naravi :buttrock:

jaka

Citat od: Serpentinšek dne 20. September 2007, 21:46:22
Citat od: jaka dne 20. September 2007, 19:05:57

Hec je v tem, ker jaz merim šele od 2002, tako da toliko padavin še res nisem izmeril  :icon_arrow: :icon_wink:

Me pa prav zanima koliko bi izmeril legendarnega leta 1990  :icon_question:

se opravičujem da sem malo off :icon_redface: mal brskam po netu zdej in... ob poplavah leta 1998 so na meteorološki postaji Gornji Grad namerili 180 mm padavin v 24 urah (več pa jih naj bi bilo v času meritev le še leta 1956 (183 mm)) :icon_question: tako da je bila situacija leta 1998 kar se tiče količine padavin pri nas podobna letošnji, leta 1990 pa je bilo vsaj v Gornjem Gradu padavin (v 24 urah seveda) nekoliko manj (vir: ujma) kar pa se vodostaja Drete v Krašah tiče, pa naj bi bil letos ta nižji za okoli 20 cm v primerjavi z letom 1998 (ko je bil še nekoliko višji od leta 1990) :icon_arrow: no tak nekak je to :icon_biggrin:

Astra

Danes sem malce pregledal povirje Save od Trbovelj proti Ljubljani. Lokalni pritoki so tudi tam porasli, dejansko pa je gornji tok save prinesel enormne količine vejevja in vode v strugo Save, saj so še danes mnoga polja ob strugi (kakšne tri metre nad gladino reke) še vedno močno zalita. Ponekod je Sava segla do železniške proge LJ - MB oz. ZG. Tako je bila tudi železniška infrastruktura na tem področju po mojih ocenah blizu točke uničenja. Ponekod je manjkalo le nekaj 10cm do proge. K "sreči" so tokrat nastradala le polja na ravnicah ob Savi.

ARSO je sporočil, da bo v dobrem letu postavil na področju gorskih pobočij kar 33 novih avtomatskih postaj, vse v smislu zagotavljanja ažurnejših podatkov in boljših napovedi. Naravovarstveniki so opozorili tudi na mnoge poseke gozdov, kjer so gozdarji in privatniki predvsem odpeljali les, za sabo pa ostalega vejevja niso očistili in tako je bila katastrofa v času poplav še večja. Okoli Železnikov se je nekaj govorilo tudi o nekaterih jezovih, ki naj bi pomagali pri katastofi. Tam naj bi se voda zdrževala in potem pridrla v dolino z vso nesnago in kamenjem vred. Ravno tako sedaj govorijo, da urejanje betonskih in skalnih obrežij po svoje privede do efekta pospeševanja curka in moči vodne gmote, kar je bilo v nekaterih primerih ravno tako razlog za dodatno škodo. Kakorkoli že, sedaj je čas za ogled kritičnih toč in pametno sanacijo.

Pa še ena žalostna resnica. Veliko hiš, ki je bilo v tokratni ujmi uničenih oz. poplavljenih, je bilo novejših gradenj. Mar smo torej povsem zanemarili do kje lahko posegamo v ustja pretokov rek, potokov in pozabili na naravne zakonitosti?  Kako so se gradile hiše in predvsem zakaj tako blizu ustja hudournikov. Da ne bom preveč pameten. Toliko o mojem razmišljanju. :icon_question:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

markokorosec.net

Zelo spodbudno tole slišat od ARSO, če je res. Kje si to izvedel? Sam me pa vseeno moti tole; zakaj se mora zgoditi katastrofa, da nekdo odreagira? Zdaj so vsi pametni in generali po bitki...isto se je zgodilo z opozorili. Izdana so bila, ko je bilo že prepozno. Mogoče bi celo rešili nekatere žrtve! V uradnem ARSO poročilu navajajo, da so bila izdana opozorila o predvidenih količinah padavin že dan prej...zakaj to ni bilo vidno na glavni strani? Opozorilo naj bi bilo baje izdano na hidrološki podstrani...

Tak opozorilni sistem bi moral biti že zdavnaj narejen, saj živimo na poplavnem območju. Severna Italija ima npr. te zadeve izjemno dobro narejene.

Sem bil danes v Železnikih in ko vidiš kaj takega, res obnemiš. Katastrofa! Ponekod je voda segala kar 2.5-3m v višino, struga Sore pa je tam še 4-5m nižje. Težko predstavljivo, kako je moralo biti...ob tistih video posnetkih pri "Trenjih" dobiš malce več predstave kaj se je v resnici dogajalo. Mesto je razdejano in prav čudno je sedaj, ko je voda le malce višja od normalne in kakih 6-8m nižja. Bom objavil par fotk jutri zvečer...

Se pa strinjam s tem glede gradenj na takih poplavnih območjih...kot da gre za izzivanje narave; sem videl precej objektov na tistem območju, ki tam niti pod razno ne bi smeli biti...pa neglede za kakšno povodenj gre, enostavno ni varno postavljati objektov tam!

paradolf

Včeraj sem bil v Gameljnah kjer je padlo 7.2 in 102.5mm, skupaj torej 109.7mm v tem poslabšanju.
Težav z visoko vodo menda ni bilo.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2