ZEVS Forum

Poplave malečnik- melje 5.11.2012

Začel/a kripelj, 05. November 2012, 17:15:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

kripelj

Naj vam slike povedo vse, moram le povedati da je škode ogromno, hiš zalitih neverjetno dosti, kot sem slišal nižje po dravi še več,  a iz spoštovanja do ljudi, ki so utrpeli škodo, teh nisem veliko slikal.

podivjana drava:

cest več ni, mnogi kraji so zato nedostopni...

priljubljena gostilna in športna igrišča ob njej

Pošta v malečniku :

Še nekaj hiš daleč v dravi...

In pa v melju, 1km od centra, tu imajo ogromno vode, tudi avtomobili so obtičali v njej...

tu pa jim je odneslo splav in so ga zvezali na drevo...

Skratka, štala v pravem pomenu besede  :surprised:
Lp in mirno noč vam želim.

Mraz

gradiščan

Štala res...Včeraj ni bilo junaka, ki bi predvideval karkoli podobno današnjemu dnevu....

Lluka

Ja.. g Polajnar je lepo povedal... čez noč se je situacija  zelo spremenila in krenila nekaj 10 km višje (na S Primorskem), zato pa so imeli tudi v Avstriji težave (kar je bilo še včeraj zvečer kazalo na nemogočo situacijo).

krispy123

Če dovoliš,bi še jaz podal nekaj slik,slikano malo bolj vzhodno od Radvanja:
Ob cesti je izgledalo že tako,ampak to je bilo pred kakšnimi petimi urami,zdaj je že vsaj mislim da en del ceste vsaj poplavljen ali?
Kot pa sem že omenil,zadeva še ni bila tako kritična kot bolj v spodnjem toku Drave.

Okoliški potok v Novi vasi na južni strani Maribora.

Tako visoke Drave pa že pri nas nisem dolgo videl. :-X

Mraz

chris93

Od nenormalne suše lani, do rekordnih poplav letos

šetor

Imamo prijatelje iz Malečnika, ki so klicali in so rekli, da žalostno opazujejo, kako jim voda vdira v stanovanje. :icon_sad: :icon_exclaim:

Lluka

Kako je bilo rečeno..... "ljudje preprosto niso hoteli verjeti, da se to lahko zgodi in se zato niso ne umikali, ne pripravljani na to".

Po toči zvoniti je pa prepozno.

grajbos

Saj v tem je težava... Se je včeraj precej ljudi tako pogovarjalo, češ kao saj ne bo nič, če se ne poruši t.i. jez oz. nasip med gramoznico in Dravo. Ne dajo si pa dopovedat, da tisti predel v Dupleku ne igra nobene vloge v primeru poplavljanja Drave...

Večja težava so elektrarne in njihovi zadrževalniki vode. Namesto da bi voda sproti odtekala proti Donavi, se je v Avstriji (pa tudi pri nas) zadržala, nato pa je bilo potrebno zaradi preveč dežja rešiti elektrarne, jezove ipd. s spuščanjem ogromnih količin proti Sloveniji in Hrvaški.

kripelj

Problem je predvsem v tem, da nihče na tem koncu ni pričakoval česa takega... še dan prej je bil za zgornji tok drave razglašen rumeni alarm, za srednji in spodnji pa se ni pričakovalo nevšečnosti. Potem pa to... Ljudje enostavno niso bili pripravljeni na kaj takega, pa še drava je narasla zelo hitro.  :shrug:

krispy123

Še nekaj slik,sicer malo slabše kvalitete.  :icon_neutral:
Elektrarna Fala(danes):

Kraj Puščava:

Smolnik:

Lovrenški most:

Pogled na visoko Dravo:

Ter še nekaj slik,oddaljeno okrog 10 km od mojega kraja,potok Lobnica v spodnjem pritoku:

Zdaj pa lahko samo upamo,da se to ne bo več ponovilo,čeprav zopet kaže na nekaj dežja za vikend.