ZEVS Forum

Napoved vremena [ 16.9. - 30.9.2007]

Začel/a Ciklon, 15. September 2007, 10:58:49

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matjaž

Trenutni GFS:

Najprej "sre do 12 z" kaže ekstremne padavine par deset km zahodno od naše zah. meje, to se potem seveda preseli v zah. SLO in nekoliko oslabi, vendar pa hkrati tudi ravno nad SLO ustavi. sre 18 z in čet 00 z kažeta obilne padavine (po seštevku do 50 mm) v zah. slo. Šest ur kasneje faše vzh. SLO v 6 urah do 30mm.

Sledi premor, četrtkov večer pa prinese še drugi val oblinih padavin nad SLO. Spet največ na zah. SLO (do 30 mm) v 6 urah.

Če skupaj seštejemo GFS padavine v komajda 30 urah, pride nad zah. SLO več kot 100 mm padavin v dveh valovih. Zdaj ne vem, ali GFS upošteva terenske značilnosti in to res ne pomeni več od tega. Sicer pa upam, da se bo zadeva z nadaljnimi izračuni zbledela.

markokorosec.net

Citat od: Serpentinšek dne 23. September 2007, 00:14:14
@ Alan: Ja, moj bivši podpis je bil že kar izzivalen, sem ga raje spremenil.  Podiranje rekordov ni zmerom dobro  :shrug: globalno segrevanje pa tud ni kar tako...
haha, kaj bi svet brez tvojih duhovitih prispevkov :icon_lol: :icon_lol: Si mal stisnu repek a :icon_arrow:

Niti pod razno ne gre sanjat o količini padavin za prihajajoče deževje, saj je do srede še predaleč. A ni že znano dejstvo, da modeli padavin ne znajo napovedat? Zaenkrat je jasno le to, da bo šlo za večdnevno (precej verjetno obilno) deževje v zahodni Sloveniji. Kje bodo padavinski maksimumi pa ni varjante govorit, situacije je povsem drugačna kot zadnja...meni osebno veliko bolj všečna kot prejšnja.

Pa še v razmislek; kaj, če se ponovijo močni nalivi na območju, ki je bilo najbolj prizadeto ta teden...a je kdo pomislil, da so struge in vse kar je s tem povezano, sedaj precej zamašene s kamenjem, vejevjem in hlodovino?

TWISTER

Matjaž gfs ki ga gledamo kar se padavin tiče nam je lahko samo smernica za razvoj... trenutno gre razvoj tako da se količine padavin večajo. naj ti dam primerjavo za prejšnič. Stvari ki so se zgodile so bile izrazito lokalne narave in noben zagon GFS-ja ni dal nad S in SZ SLO več kot 120mm v 36h. Padlo je lokalno 200mm v 6-8h.

Naj me kdo popravi če narobe razmišljam...
Če gledamo potenciale glede na situacijo je ta situacija ki prihaja lahko veliko bolj padavinska kot prejšnja(govorim globalno za SLO). Prejšnji teden so se pač na SZ in S poklopili vsi pogoji za hudo deževje, za katerga se je pa točno vedlo da bo prenehalo ko fronta porine naprej proženje ki se je dogajalo na prizadetem območju. Tokrat bo šlo pa za veliko bolj stacinaren pojav in usidranje ciklona ter odcepljenega jedra v S Jadranu(oziroma nekje v bližini) in tako bo količino padavin določila točna lega tega ciklona in odcepljenega jedra in v primeru obilnih padavin vremenoslovci tudi ne bojo mogli trditi da bojo padavine ponehale ob 20h(kot je bilo recimo rečeno v torek, saj se je že veliko prej videlo fronto, ki je imela zadaj zalogo suhega in hladnega zraka). Tukaj bomo sedaj imeli konstatno kroženje hladnega in vlažnega zraka in kot sem že prej omenil bo o količini padavin največ odločala lega teh dveh pojavov. Seveda bojo pa potem tukaj še lokalni dejavniki proženja na pregradah.
V glavnem če jaz ne bi vedel kakšen je bil scenarij prejšni teden in če bi dobil karte na mizo, bi trdil da bo ta teden padlo več padavin, kar pa še vedno mislim da za J polovico SLO kar drži.
In že to kar je Mare povedal o strugah lahko precej pomeni ko začne enkrat reka naraščat.In pa tudi to da se o padavinah sploh ne splača govort, saj recimo prejšnič niti 2 ure pred dogodkom noben model kart ni kazal recimo za Bohinj 350mm. No je pa tudi res da jih po TV niti omenili niso tako da za njih vemo samo mi :icon_haha:

Ciklon

Ravnokar je g. Pečenko dejal, da bo v drugi polovici deževno z nevihtami, in da bodo padavine bolj enakomerno razporejene, več jih bo na zahodu kjer lahko do sobote pade okoli 200 mm.  :shrug:

Očitno jim je tista torkova ujma dala več previdnosti v napovedovanju, da že danes omenjajo tako količino padavin. :icon_question:

Meni se zdi to prav, da že zdaj malo bolj opozarjajo, pa tudi če se potem krepko zmotijo. :icon_biggrin:

Raj je v naravi :buttrock:

Neurje

Meni se zdi to prav, da že zdaj malo bolj opozarjajo, pa tudi če se potem krepko zmotijo. :icon_biggrin:

ja samo nekako bi bilo treba posvariti ljudi na ze prizadetih obmocjih ki so jih prizadele poplave  da bi vedeli kaj to pomeni za kriticne tocke namrec nekateri pojma nimajo oz. si ne znajo predstavljati kaj to pomeni ce pade 200 mm dezja

TWISTER

danes sem bil pa kar mal jezen ko je Strajnar na radiu rekel da ne pričakujejo obilnih padavin...mislim da je to dokaj neresno, saj so ljudje sedaj zelo občutljivi in odcepljeno jedro je zelo nepredvidljivo in recimo če je še včeraj zvečer kazalo na dokaj obilne padavine in danes zjutraj kaže drugače, kdo pravi da večerni zagoni ne bojo spet drugačni... GFS pa še zmeraj kaže okoli 60mm padavin, lokalno so pa cifre komot večkratnik tega števila :icon_arrow:

Galeb

Kot kažejo trenutne karte, se glavnina padavin prestavlja na četrtek.

paradolf

Izsek iz Avstrijske napovedi:

Sreda:
Meist bleibt es dicht bewölkt, lediglich in Ostösterreich kommt ab und zu die Sonne hervor. Hier regnet es nur gelegentlich ein wenig, während man im übrigen Österreich immer wieder mit Regen rechnen muss, der in Vorarlberg, Tirol und Oberkärnten ziemlich ergiebig werden kann

Četrtek:
Am Donnerstag häufig teils intensiver Regen.....
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Neurje

to kar pocne arso sedaj je povsem neodgovorno

sami vemo kaj je bilo v torek -- da se arso za....va z napovedjo ces da ne bo hudega to pa res presega vse meje potlej bodo pa spet pametni da so predvidevali toliko padavin kot so zadnjic prbil na trenjih

nekako je treba te ljudi posvariti kaj lahko spet nastane pa tudi ce ne bo nic iz tega

BOLJE PREVENTIVA KOT KURATIVA

matjaž

Osebno menim, da so skrbi odveč. Količina obetajočih padavin se ne samo z vsakim zagonom manjša, pač pa tudi vse bolj zamuja. Iz srede, sedaj že na četrtek. 50 mm v treh dneh po GFS po moje ne pomeni hujše nevarnosti, razen morda zaradi kakega sranja v strugah. Sicer bomo pa še videli. Verjetnost določenih dogodkov je zagotovo na "moji" strani.

paradolf

Ja, trenutno novi zagon GFS kaže na dokaj zmerne padavine v sredo. Edino kar je, bo kot kaže spet namočilo zemljo. Pozicija ciklona je postavljena nekoliko bolj južno. Na udaru bo kot kaže BIH.
No četrtek pa trenutno izgleda bolj radodaren z padavinami. Povišani vodotoki bodo sigurno.

Vse skupaj pa je še prezgodaj da bi lahko govorili bolj točno. Vsekakor obstoja potencialna možnost da se kje kaj razlije.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

TWISTER

Citat od: matjaž dne 24. September 2007, 11:53:07
Osebno menim, da so skrbi odveč. Količina obetajočih padavin se ne samo z vsakim zagonom manjša, pač pa tudi vse bolj zamuja. Iz srede, sedaj že na četrtek. 50 mm v treh dneh po GFS po moje ne pomeni hujše nevarnosti, razen morda zaradi kakega sranja v strugah. Sicer bomo pa še videli. Verjetnost določenih dogodkov je zagotovo na "moji" strani.

ne podcenjute situacije... tole so kar velike količine padavin v kratkem času in narisane globalno... za ponovno katastrofo je dovolj le nekaj ur proženja na istem mestu :icon_arrow:

matjaž

Zgleda, da sem jaz ene stare slikice gledal, ker tole, kar si dal gor, zna biti tudi problematično, se strinjam. Ampak še vedno, pa trdim, da so 250 letni dogodki, ne glede na napoved, težko verjetni.

jest24

250letni dogodek, je bil nazadnje na enem samem mestu-v Davči.

TWISTER

ja seveda da so...sej to so ob vsaki situaciji težko verjetni, konc koncev je povratna doba vseen 250let in to ne brez veze :icon_biggrin:
no samo glede na namočenost terena in zamašene struge sploh ni potreben tak dogodek  :icon_arrow:
no počakajmo da vidimo kaj se bo razvilo, ampak ponavljam da katastrofe prejšnji teden ni bilo na kartah tudi 2 ure prej, ker potem se gre za izrazito lokalne pojave in že samo rahla sprememba v smeri vetra lahko naredi velike spremembe v količini padavin na nekem področju :icon_wink: