ZEVS Forum

Poplavljanje Gradaščice v zgornjem toku

Začel/a Snežak, 01. November 2012, 16:25:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Snežak

Po dolgem času spet nekaj slik objavim :)
Okoli 11:30 sem se odpravil poslikati poplavljeno pokrajino, ko je imela Gradaščica danes najvišji vodostaj. Slike niso najboljše, se pa vidi bistvo. :icon_bird: :icon_bird: :icon_bird: Tu kjer sem slikal, je 3 km nižje od Pohovega Gradca, kjer je tudi izvir reke Gradaščice.

Pa lep moker pozdrav želim vsem :wavey:

Življenje je lepo,ČE ga živiš

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

chris93

Oblak69

Snežak, lepo, da si se spravil na teren in nam predstavil kako nič kaj lepo ne izgleda tokrat v sicer vaših lepih koncih. Nam se poplav ni treba bati,  lahko pa nas ogrožajo zemeljski plazovi ob močnih padavinah kot je bilo npr. leta 2010.

:wavey:

hrošč

Sam sem šel pogledat Mali graben in v Murglah pri mostu na Mokrški je bil kake 2 metra pod robom, nižje ob Opekarski pa kak meter. Zgoraj pri Dolgem mostu je tudi manjkalo še kak meter, tako da neke panike tokrat ni bilo v Lj. So pa poleti intenzivno očistili strugo drevja in grmovja, kar je lahko malo pripomoglo k nižjemu vodostaju.

Snežak

Ja, za Ljubljano zna biti kar malo hudo v Ponedeljek, ker vsak naslednji dež sedaj v tako kratkih intervalih bo zelo odveč. Namočenost terena v Polhovgrajskem hribovju je velika in vsak naslednji dež Gradaščica veliko hitreje pride do velikih pretokov. Seveda ni samo Gradaščica je tu še Horjulščica s pritoki, ki imata skupaj z Gradaščico kar velik vpliv na poplavljanje v Ljubljani. No, vseeno upajmo, da v ponedeljek zjutraj lahko kam pridemo in da ne bo preveč škode. Napoved seveda ni obetavna.

L.P.

Snežak

stog

Fino, da si poslikal predel, ki je bil bližje ali znotraj dogajanja, do koder jaz tudi ne bi mogel, če bi želel in če bi ne imel prazne gume.
Morda se je na Malem Grabnu močno poznalo, da ima Horjulščica mnogo daljši odzivni čas od Gradaščice, ki hitro naraste in hitro upade. Pa tudi v spodnjem toku je manjkalo 30mm, ki jih v zgornjem toku prineslo taljenje snega v prej močno zasneženih vaseh na SZ hribovja. Ja jaz mislim, da bo to to.  :icon_confused: Ob takem vodostaju v zg. toku bi bilo namreč pričakovati na Malem Grabnu zelo mejno situacijo s poplavljanjem.

Morda še nekaj na temo merilnega mesta v Dvoru kopirano iz drugega foruma:

Citat od: ortoAmpak a ni tako, da se po vsaki večji vodi malo spremeni profil struge in zato naredijo novo pretočno krivljo (torej novo funkcijo, ki opisuje razmerje med pretokom in vodostajem? Če se pretočne krivulje delajo dovolj pogosto, bi morali biti izmerki pretokov za nazaj povsem primerljivi. Tudi rekonstrukcijo pretoka l. 2010 bi se moralo dati narediti, sploh če imajo LIDARske meritve površja.

Se morda motim?

Lp
Jaka
Ne poznam toliko njihovih postopkov. Vem pa da je struga na samem merilnem mestu povsem enaka kot nekoč (kaj šele za 16% drugačna) in ne verjamem da lahko kdo izračuna pretok "druge in tretje reke" ki ob vodostajih nad 300cm tečeta mimo merilnega mesta.
Takole je tik pred merilnim mestom (100m od merilnega mesta) teklo vstran septembra 2012:

Tule tik pri sotočju potoka Prošca in Gradaščice (300m stran od merilnega mesta) pa pri vodostajih nad 280cm usekata obe skupaj po poljih zopet mimo merilnega mesta.

Tudi njihova merilna lata se konča pri 300cm. Kadar je več kot ene 306cm se mi zdi, da sploh ne bi bilo več podatkov. Bi bile samo dve črtici za vodostaj in pretok.

Če se vpraša mene bi šlo razmerje med vodostajem in pretokom nekako takole:
280cm - 52
290cm - 58
295cm - 64
300cm - 72
305cm - 84
308cm - 95
310cm - 106
314cm - 135
320cm - 200

Se mi zdi, da je še najboljše mesto za določevanje ekstremnih višin Gradaščice na njenem glavnem pritoku Božna v samem kraju Polhovega Gradca.  stupid.gif
Imaš 15 stopnic pa odčitaš na oko.   ??? :shrug: :suspicious: Bi se lahko temu reklo tako kot pri Hellmanu? Klasika?   :icon_lol:
Danes je bila 5., iz srede na četrtek mislim, da je bila 5 pa pol (ker je bila takrat Mala voda malce manjša kot danes) se pa spomnim, da je bila tudi že dobra 6. Pred desetletji pa tudi še precej več kot to a takrat jaz še nisem vedel za sebe.