ZEVS Forum

Vremenska postaja Gorjuša pri Domžalah

Začel/a TheAnswer, 14. November 2012, 15:51:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

TheAnswer

No pa začnimo lepo na začetku.  ;D

Od sredine junija naprej sem lastnik sledeče vremenske postaje - http://tinyurl.com/bobsxw3

Nekaj časa je trajalo da sem zadevo zmontiral, potem sem ji dal še nekaj več časa za tesno delovanje, prenos podatkov na internet itd..

K postaji je bil priložen program Easyweather, ki je res povsem osnoven programček, tako da sem ga zamenjal za Cumulus.

Od konca oktobra naprej so podatki 24/7 dosegljivi tudi na Wundergroundu.  :icon_wink:

No še nekaj besed o postavitvi senzorjev. Zaenkrat je vse skupaj še malce improvizirano ( ni vremenske hiške ).

Temperaturni senzor je zaščiten z originalnim ščitom + postavljen v ptičjo hišico  :icon_lol:, ampak zadeva se obnese presenetljivo dobro.

Senzor za hitrost in smer vetra je nekje na prbl. 4m višine, kar tudi ni najbolje, vendar zaradi kabelske povezave s senzorjem za temperaturo, ki je hkrati tudi oddajna enota nimam nevem koliko maneverskega prostora.

Še največ preglavic mi je povzročal kar precej nenatančen dežemer, katerega sem kasneje umeril ter s pomočjo korekcijskega faktorja v cumulusu pripravil do tega, da sedaj kaže tako kot mora.  :icon_wink:

Za konec še nekaj o sami lokaciji, kjer se izvajajo meritve. Gre za precej senčno lego, sploh pozimi praktično ne vemo kaj je sonce ( no tako hudo spet ni  :icon_lol: ), kar se ob jasnih zimskih dneh odraža na malce nižjem maksimumu, ter precej zgodnji uri ko je le ta dosežen napram okoliškim postajam.

Postaja se nahaja kakšnih 15 - 20 m nad dolino, tako da je tudi Tmin. ponavadi kakšno desetinko višji.

Tretja stvar, ki jo vellja omeniti pa je izredno zatišna lega, saj smo praktično z vseh strani obdani z gozdom, tako da kakšnih ekstremnih vetrovnih razmer tukaj ni. Sunki tam okrog 25km/h ter windrun proti 100 km na dan je že veliko.

Kar nekaj stvari se še da izboljšati, predvsem tu mislim na vremensko hiško, ter postavitev vetromera ( upam da čimprej ), vesel pa bom tudi vseh vaših komentarjev, predlogov in pripomb.

Podatki so zaenkrat dsotopni na wundergroundu ( link v podpisu ), imam pa namen narediti tudi svojo spletno stran.

No pa še tri slike za lažjo predstavo:

Domček

Super! :clap: Samo še vremensko hiško pa spletno stran pa je. :icon_wink:

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."