ZEVS Forum

Nevihte 14.7.2012

Začel/a Thor, 15. Julij 2012, 18:10:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Thor

Pozdravljeni!
Za ta dan so bila izdana številna opozorila zato sem vzel s sabo fotoaparat,ko sem šel v Maribor.Razmišljal sem,da se na poti nazaj domo kje ustavim in naredim kako fotko "obljubljenih" neviht.že na poti nazaj iz Maribora se je nad pohorjem in avtocesto začel ustvarjat temen oblak,ki je sprva zgledal,da bo vodonosen.Zato sem skrenil iz glavne ceste v smer Brunšvik,kjer bi imel lepši pogled na njega,ter morebiti kasneje celo na nevihtni oblak.Žal se je kasneje razkrojil in ni bilo nič padavin iz njega katere bi v pomanjakanju padavin zemlja zelo potrebovala kot marsikje na Štajerskem,...itd.Nato sem se odločil za pot domov vendar sem se še na poti enkrat ustavil v upanju,da še bo kaj dogajanja saj je se je proti zahodou videla spet podobna oblačnost.In res kasneje je nastalo zelo vetrovno ozračje in tudi pojavljale so se zanimive strukture.

Vir: Estofex

Satelitska slika:
Posneta takrat,ko se je ustvarjal oblak na prvih dveh fotografijah kateri je tudi kasneje razpadel.Moja lokacija slikanja je 10km iz Maribora v smeri Slovenske Bistrice.

Vir: sat24.com

Satelitski posnetek,ko sem se prestavil naprej.Posnetek,ko se je formiral "shelf" katerega lahko vidite na spodnjih slikah (naj me kdo poravi,če ni).

Vir: sat24.com

Začetek "čejsa": ta oblak je bil najprej majhen nato se je skušal formirat v nevihtni oblak vendar mu je verjetno zmanjkalo "energije".Slikano ob 18.00h

Formiral se je kake pol ure.

Tu sem se ustavil na poti domov saj so se proti zahodu ustvarjali novi oblaki.Slikano proti severu vzhodu.

Slikano proti vzhodu.

Slikano proti severu vzhodu.

Zanimivi oblaki na desni strani oblaka.Bi vedel kdo kao se jim reče? :zajec:

Zanimivi oblaki nad menoj.

Nato pa se je začelo vedno bolj oblačit.Pogled proti severu(Pohorje).Na desni se zdaj vidi,da je nad celim območjem,kjer sem prej bil nastal novi velik oblak.

Nato pa se proti severu vzhodu začne nad menoj formirat shelf(naj me kdo popravi,če ni).Padavin še ni bilo.

Tu pa,če dobro pogledate se vidi na sredini slike dvigovanje prahu.Sem najprej mislil,da je verjetno od kakšnega traktorja,ki vozi po njivi za katerim se dviga prah ali pa dim vendar se je kasneje izkazalo,da je imel ta prah povezavo z nebom.Saj sem lepo razločno videl lijak prahu kateri se je dvigal do neba.Do tega trenutka,ko sem zagledal ta "prah" še je rahlo zapihalo na trenutke tako kot že čez cel dan le samo kako minuto po opaženemprahu pa je začelo zelo močno pihat.Bi lahko to bil funnel? :zajec:Točen čas nastanka je prikazan na eni od naslednjih slik.

Nato sem šel proti domu saj ni bilo dobenih struktur,ki bi bile "ekstremne".Na poti sem se še zaustavil,kjer sem naredil to sliko.Pogled proti severu vzhodu.Na sliki se vidiijo oblaki kateri so bili prej nad mano.Tudi "shelf" je izgubil obliko.

Nato se še ustavim malo pred Slovensko Bistrico,kjer še naredim enih par slik tega zanimivega oblaka.

Poskušal se je formirat v wall(naj me kdo popravi,če se ni).Nastajal je zelo hitro in tudi veter je pihal močno.

Na desni strani slike se vidi prah kateri je verjetno posledica formiranja tornada.

In nato je po nekaj minutah razpadel.

Kasneje vse do 21.00 še vsaj pri nas ni padla niti kaplja dežja.Nato je ob približno devetih nastal močan naliv z drobno točo.Padala je od ene do dveh minut.Prva letošnja katero sem videl :icon_haha: :zajec:.Spodaj pa še radarska slika te celice.

Lp! Thor                                                                    
zevs.si[move]

Mraz

mat89

:icon_wink: Ne gre za funnel cloud ampak za prašni vrtinec(dust devil)

paradolf

Najprej te bom vprašal iz kater smeri je pihal veter ko si fotografiral. Oblaki mi delujejo kot da jih je spodrezal severovzhodnik. Mislim na tiste na začetku.

Nato tisto o nastajajočemu oblaku ko omenjaš da naj bi poizkušal formirati wall. Kaj je bilo nad tem oblakom. Je bil visok vertikalni razvoj, mogoče veš? Sprašujem zato ker mi ne deluje kot wall, ampak bolj na navaden kopasti oblak. Je imel kaj povezave do zgornjega oblaka. Težko vidim, ti pa si verjetno bolje videl. No ja, to je zgolj moje mnenje in dopuščam drugo možnost, sploh ker omenjaš neko vrtinčenje in prah ki ga je dvigovalo. Je tudi sicer bilo vetrovno tam kjer si stal? Zemlja je suha in hitro lahko kak dust devil dvigne prah s tal.

Sicer pa kljub temu da ni bilo neke posebne akcije, vseeno lepa reportaža :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Thor

@Paradolf  na prvi fotografiji je pihalo v smeri sever severo vzhod kolikor se spomnim in tudi koruza se vidi na slikah,da jo vleče proti prahu.Vrhnja baza tega oblaka pa ni več imela oblike shelfa,ter tudi wall-a ni bilo nikjer zasledit tako,da nevem od kje iz oblakov je izviral.Za par sekund se je lepo videl vetrni steber(podobno tornadu) vse do oblakov kateri je bil iz prahu.Ampak le par sekund in ne preveč izrazito.
Ta druga slika na kateri se je videl prah se pa na eni sliki vidi takoj na začetku,ko se ustvarja oblak,da je na njegovi desni majhen funnel iz njega.Posneta je bila okoli osme ure zvečer.Samo najbolj je pihalo v ta drugi situaciji.Bili so na čase tako močni sunki,da si se težko obdržal na mestu.Od tega oblaka sem bil oddaljen slab kilometer.
Hvala,da se vsaj komu zdi lepa reportaža kljub temu,da do večera ni bilo nič posebnega in se ni dalo slikat kakšnih nevihtnih struktur.Zvečer kasneje,ko nas je pa prešel tisti ogromen rdeč flek pa žal nimam tako zmogljivega fotoaparata,da bi lahko ujel kako strelo katero bi lahko prilepil. :icon_arrow: :icon_haha:

P.s. Še prilepim panoramske slike shelfa in kake večje slike kopastega oblaka takoj,ko utegnem.
zevs.si[move]

Thor

@Paradolf sem našel eno katera je bila posneta malo pred nastankom na kateri je bolje vidna zgornja baza,ter v daljavi se verjetno vidi inflow tail. :zajec:

Panaromska,

Citat od: SiriusB dne 15. Julij 2012, 19:58:18
Wait, what - wall...?  
LpJ
Popravljeno.kopastega oblaka :icon_haha: :zajec:
zevs.si[move]

krispy123

Astra

Zelo lepa reportaža, veliko potrpežljivosti v pričakovanju dogajanja je v tej reportaži. Tudi sam sem se nekajkrat v svoji "karieri" naučil, da vsaka napoved še zdaleč ne zadane v nulo. Marsikdaj so situacije na Estofexu ranga 1 bolj obetavne od tistih z dvojko. Takšno pač je vreme, nepredvidljivo!  :icon_wink:

Po mojem tisto ni wall cloud, ampak to je moje amatersko mnenje. Gre za neko nevihtno strukturo z dokaj visoko bazo, vsaj po slikah sodeč.

Pohvale še enkrat.  :)
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

paradolf

Na teh dveh zadnjih fotkah bi lahko bila dvignjena sup :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

Thor

Hvala še enkrat,da se vsaj komu zdi reportaža lepa,...Astra to je res,da včasih so napovedane plohe in nevihte ranga 1 po Estofexu in se pojavijo "pošastne" nevihtne strukture.
Moram še omenit,da je ta kopast oblak("wall") nastajal res zelo hitro.Bliskovito,...Že odkar sem prispel na to mesto je pihalo močno,ko sem stopil iz avta sem videl,da je oblak dobival tudi vse temnejšo barvo in tudi nastajali so sunki,ko si komaj stal na mestu.Kasneje je po parih minutah razpadel(kot se vidi na slikah) in tudi veter ni več bil tako močan na trenutke vendar pihalo je še pa vseeno močno.
Lp! Thor
zevs.si[move]

Thor

Bom poskušal v prihodnje,ko bo kdaj kaka nevihta naredit več panoram.Moram še rečt,da ta shelf oziroma supercelica slikana na prvih par slikah je bila ves čas pred mano in sem lahko slikal skoraj celotno nevihtno strukturo nato,ko je pa začelo pihat se je pa naenkrat pomaknila nad mano. Sprva sem mislil,da se še prestavim bolj južno,da bi še lahko naredil kakšno sliko teh oblakov,ker je zgledalo,da se je samo prestavila bolj na jug vendar sem v naslednjih dveh do treh minutah videl,da razpadajo linije in nastaja navadna oblačnost.Zato sem se odločil,da grem proti domu,kjer sem še ujel tisti kopast oblak,ki je hitro nastajal in čez nekaj minut razpadel.
Lp! Thor
zevs.si[move]

Aquatic

Pri fotografiranju nevihtnih oblakov, struktur je pomembno, da se postaviš na takšno pozicijo od koder imaš pregled nad situacijo. Ob tem upoštevaš smer gibanja nevihte. V tvojem primeru bi se moral oddaljiti od celice, kjer bi lahko zajel celotno njeno strukturo. Reportaži, da težo kvaliteta in ne kvantiteta fotografij. Upoštevaj nasvete, ki smo ti jih dali. Če nisi prepričan kaj je na sliki, se posvetuj z ostalimi člani. Tako se boš izognil napačnim komentarjem določenih fotografij. Pa veliko uspehov pri fotografiranju vremenskih pojavov ti želim.
Davis Vantage Pro2

Thor

@Aquatic bom upošteval nasvete saj so koristni,če bi rad človek naredil dobre slike in pregledno dokumentirano dogajanje za nadaljne preučevanje strokovnjakov,....V tej situaciji sem se hotel oddaljiti,da bi ujel celo strukturo vendar je izgubila obliko,ko sem se odpravljal, bolj južno,da bi jo lahko fotografiral.... :icon_rolleyes:  Ja bil tudi brez radarja od šeste do osme ure, :icon_haha: :zajec: ker imam telefon,ki ne podpira teh aplikacij,ter tudi nima fotoaparata ima pa zato sončne kolektorje na hrbtni strani :icon_haha: :icon_rolleyes:

Kasneje ta večer,ko je prenehalo grmet sem vklopil nazaj računalnik,da bi videl kaj je šlo mimo nas in ali še kaj pride. in sem videl tole: zanimiva linija  v obliki črte.Verjetno bi bila "pošastna" struktura za videt podnevi.

Animacija:

zevs.si[move]