ZEVS Forum

najtoplejši maj vseh časov

Začel/a sasolaguna, 16. Junij 2012, 10:48:11

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

sasolaguna

letošnji mesec maj je bil na severni polobli najtoplejši v zgodovini meritev in drugi njatoplejši gledano globalno, topleje je bilo le leta 2010.

glede na priloženo karto spodaj je bilo najtopleje na severu Rusije in SV USA.

http://www.accuweather.com/en/weather-news/may-2012-sets-new-warmth-recor/66612

chris93

Ja saj temu vremenu se čist fuzla. Mi mamo trenutno že 29°C, danes bo šlo krepko čez 30°C  :icon_exclaim:

računalnik

najtoplejši maj vseh časov

Proklet senzacionalizem!

ŠTROMAR

Ma ne lepit teh neumnosti sem na forum - maj 2011, 2009, 2008 in 2007 so bili toplejši od letošnjega  :icon_arrow:

chris93

letošnji mesec maj je bil na severni polobli najtoplejši v zgodovini meritev in drugi njatoplejši gledano globalno, topleje je bilo le leta 2010.

Govora je o celotni severni polobli, ne o Sloveniji!

max

waaauuuuu  :o :o :o :o in kaj zdaj :icon_eek: :icon_eek: :icon_eek: spet globalno segrevanje? al bo kaj drugega?  :icon_question: :icon_question: :icon_question:

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

PatriceM

Zanimiv članek, vreden komentarja. Vsekakor se članek naslanja na podatke GISS (NASA), ki predstavljajo enega od 5 tih vodilnih podatkovnih nizov o globalnih temperaturah (poleg GISS so tu še niz NOAA, angleški HadCrut, satelitska RSS in UAH). Po teh podatkih je bil najtoplejši maj v letu 1998 z anomalijo 0.066 stopinje, sledita pa maj 2010 in 2012 z anomalijo 0.065 stopinje (globalno), pri čemer je v tem podatkovnem setu zajeta tako temperatura nad kopnim kot temperatura oceanov.
Kar je meni osebno zelo zanimivo je to, da sta po podatkih o El Ninu/La Nini (t.i. MEI Index) bila leto 2010 in 1998 izrazito močna El Ninota. Za razliko od 2012, kjer, čeprav je šel maj 2012 v pozitivo, se dvig temperature zaradi El Nina po študijah (ena od teh je študija Granta Fosterja in Stefana Ramstorfa o vplivih El Nina/La Nine, sončnega obsevanja, vulkanskih vplivov in CO2 trenda), ki nekje predvidevajo, da se vpliv El Nino oscilacije pozna nekje po 4ih mesecih, ta vpliv še naj ne bi poznal.
Glede na to, da se sonce počasi prebuja iz enega kar malo večjega minimuma in da bomo v naslednjem letu prej priča El Ninu kot La Nini, me tako napoved na koncu članka, da se pričakuje rekordno visoke globalne temperature ne preseneča. Globalno segrevanje se pač počasi nalaga in oscilacije, ki sicer lahko začasno obdržijo temperaturo v nekem nivoju v drugi fazi oscilacije pomenijo toliko višje temperature.