ZEVS Forum

dežomer-nepravilno merjenje

Začel/a maestro, 30. Avgust 2007, 16:58:25

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

max

Imaš kje blizu kakega težkega radioamaterja :icon_question:

damjan

Citat od: max dne 28. Junij 2008, 08:12:53
Imaš kje blizu kakega težkega radioamaterja :icon_question:

Ne da bi vedu :icon_question:  Danes sm dežemeter izklopil da vidim kje je problem. Al v postaji al v kablu kt mam 5m podalšanga
Ecowitt HP2560
http://www.vp-baselj.eu/

damjan

Mislim da sem našel napako! V dežmetru je na vagi magnetek ,ki ko se vaga prevaga da kontakt magnetnemu stikalu. Očitno je magnet premočno namagneten ali pa magnetno stikalo preopčutljivo. Vezje na katerim je magnetno stikalo sem obrnil tako ,da je magnetno stikalo na drugi strani. Do sedaj dela pravilno in meri samo tarat ko se vaga prevaga.
Ecowitt HP2560
http://www.vp-baselj.eu/

Ciklon

V sredo sem dobil dežemer, ki sem ga naročil pri CONRAD-u. Gre za ta dežemer http://shop.conrad.si/cgi/websale6.cgi?Ctx=%7bver%2f6%2fver%7d%7bst%2f3eb%2fst%7d%7bcmd%2f0%2fcmd%7d%7bm%2fwebsale%2fm%7d%7bs%2fconrad%2dslowenien%2fs%7d%7bl%2f01%2daa%2fl%7d%7bmi%2f000068%2fmi%7d%7bpi%2f646240%2fpi%7d%7bpo%2f1%2fpo%7d%7bfc%2fx%2ffc%7d%7bsid%2f2a5a04027810ca5f4e38301d8fe7bdb5%2fsid%7d%7bmd5%2fd75b91f785191cec476138b366abe05f%2fmd5%7d.

Z dežemerom imam težave. Recimo zdajle dežuje že skoraj 2 uri a podatkov na sprejemniku o padavinah še ni, pa gotovo je padlo že okoli 15mm. Zunanja temperatura pa se redno osvežuje. Včeraj in dan prej pa je ob sončnem in suhem vremenu postaja zaznala precej padavin (enkrat 6,1 , drugič 54,4...), katerih jih seveda ni bilo. Poleg teh težav pa se je, ko sem na začetku preizkusil delovanje dežemera, pri enem preveganju tehtnice izmerila različna količina padavin enkrat 0,4 drugič 0,6mm.

Lepo prosim za nasvet in pomoč. :icon_wink:

Lp Robert
Raj je v naravi :buttrock:

H2o

Očitno imaš težave s t.i. reed stikalcem, ki je na vezju. Poglej, če zgleda vse OK, lahko tudi kakšno fotko prilimaš. Sam imam namreč isti dežemer in sem ga predelal tako, da mi podatke bere računalnik in ne tisto vezje. Vsekakor pa ti svetujem, da ga neseš nazaj, oziroma na servis ( saj je v garanciji, kajne? ).

paradolf

Sam sem imel tudi nekaj težav sprva pri podobnem dežemeru. Če nisem vse naredil natančno po postopku  za prvi zagon, mi ni meril padavin niti pod razno ne. Niti ni dobil signala. Preveri če si vse naredil kot je treba.

Tisto da enkrat pomeri 0.4, drugič 0.6mm pa je normalno.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Pihe

Nesi čimprej zadevo nazaj.Če sem zoprn, bom že nevemkolikič povedal, da nehajte kupovat ta cenena kitajska jajca, ker na koncu vse skupaj preplačaš in imaš na koncu še vedno kitajsko igračo. :icon_arrow:
Prihranil bi še 15 Evrov in bi imel nov profesionalni Helmanov dežemer. A vas(nas) bo kdaj izučilo, da je vreme pač trenutno trend in, da vsaka kitajska elektrodelavnica, ki ima 5 minut cajta, pač poskuša sšvasat skupaj "super profesionalne" vremenske instrumente sicer lepega vizuelnega izgleda, na koncu pa se izkažejo za kupček neuporabnega tiskanega vezja!? :icon_arrow:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

jaka

Js mam isti dežemer in mi že eno leto dela brez problemov, pa sm ga na začetku samo namontiral in je delal ok...najbolše je res, da ga čimprej vrneš oz. zamenjaš

TgT

seba

Zdravo!

Tudi jaz sem se lotil predelave dežemera na ws2300, lijak sem povečal na 297,3 cm2 in začel s kalibracijo na wswin in tu se začnejo težave. Dvakrat ne pokaže isto...

No in potem sem prišel zadevi do dna... fora je v tem, da mora en klik na vagi vedno pokazati eno vrednost na HW, meni pa je enkrat kazal HW 0,5mm drugič 1mm enkrat spet 0,5mm potem 1mm drugič 1,5mm itd.... se pravi en klik je vedno pokazal drugo vrednost, dvojno in tudi trojno. Wswin je to lepo skalibriral vendar tudi dvojne in trojne vrednosti padavin, ki jih ni bilo.

No in glavna fora je v tem, da je magnetek na vagi res premočen, kot je omenil že kolega pred menoj.
Jaz sem vago, in s tem magnetek, premaknil stran od tipala za 3-4 mm, lahko pa se obrne tudi celo vezje...
Sedaj mi en klik na HW vedno pokaže 0,5mm, tako da mi beleži dejanske padavine.

Umerjanje pa je najbolj točno z primerjalno posodo (precej večjo od radenske)  ob padavinah in potem preračunom ter kalibracijo. Vlivanje vode je ponavadi netočno, ker se vliva prehitro... po vseh meritvah si upam trditi, da se sedaj lahko primirja z vsemi boljšimi dežemeri, še vedno pa je najbolj točna posoda brez elekronike...

Upam, da sem komu pomagal pri doseganju točnejših meritev.. :icon_wink:

Lp Seba

Gorazd

Če ne moreš kalibrirati z ulivanjem, potem je treba čakati na dež.
In to na dež pod različnimi pogoji. To pa lahko traja kar nekaj časa.
Za primerjalne meritve in ugotavljanje odstopanj bi bilo sicer bolje, da bi bile v eni rundi padavine čimbolj enakomerne - samo rosenje ali samo naliv ali samo z vetrom... Tako bi ugotovili, katere padavine so 'problematične'. Vsakič pa mora pasti vsaj okoli 20 mm, da je merilna negotovost dovolj majhna (da je en prekuc vage vsaj okoli 1%). Težko je izpolniti vse pogoje.

Mejte se radi

seba

Najbolj točno je pri nekih normalnih padavinah več jih je bolj je meritev natančna, seveda lahko tudi vlivaš vendar ni isto...razen, če zelo počas...

MaRkUš

Mene pa zanima, koliko mm padavin bi moralo pokazati, če v dežemer nalijem 1 dcl. Imam pa Davisko?

Moram jo stestirati, ker mislim, da nekaj ni vredu z dežemerjem.

P.S Sem že našel. 1dcl je nekaj čez 4 mm. Bom še enkrat pogledal.

Gorazd

Na tej strani so podatki o površini zajema (214 cm2):
http://www.davisnet.com/product_documents/weather/spec_sheets/7852_spec_Rev_E.pdf

Priporočam, da izbereš testno količino vsaj 5 ali 10 mm, da bo boljša primerjava. Poročaj, prosim. :icon_razz:

Mejte se radi

MaRkUš

No naj povem, da sem 2x vliv 1 dcl vode v dežemer in vsakič mi je pokazalo 3.4 mm. :shrug:

V drugem poskusu sem na konzoli naštimal, da mi meri padavine v inčih, v weatherlinku pa v mm. Pa nič :icon_sad:

Imam EU verzijo in me zanima, kaj lahko storim, da bi mi pravilno kazalo? 

No nekdo mi je pisal po zasebnih sporočilih, da mu ravno tako dežemer izmeri 3.4 mm padavin, če vlije 1 dcl vode in ima ravno tako EU verzijo.

Nevem, ali sem neumen ali kaj, vendar ne razumem, kako se menja metrični adapter z inčnim, a se to kupi, preprosto ne razumem.

Na pomoč. :icon_sad: