ZEVS Forum

Zaledenela Krka - februar 2012

Začel/a Ledeni, 08. Februar 2012, 17:10:49

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Ledeni

Priča smo polarnemu valu, ki bi se lahko primerjal s tistim iz januarja 1985. Tudi takrat je mraz trajal kar nekaj časa, snega je bilo podobno kot sedaj in na Krki so nastale ledene plošče. V Novem mestu so 7.1.1985 izmerili -23,5°C, tako nizke temperature letos še čakamo. Verjetno so nedosegljive, kajti takrat so bili dnevni Tmax okoli -13°C.

Da je letos Krka tako hitro začela zamrzovati, me je kar malo presenetilo, saj je bil hud mraz tudi v preteklih letih, ko je bilo več juter zapored -15°C ali manj. Verjetno je k temu pripomogel nekajdnevni ledenomrzel SV veter, ki je pri temperaturi blizu -10°C dobro mešal vodo in nizek vodostaj. Oboje je pripomoglo, da je znaten led na Krki nastal že v nedeljskem jutru 5.2.2012, ko se je po delno jasni noči ohladilo na nič kaj izjemnih -13°C. Zaradi nadaljevanja mrzlega vremena pa se led le še širi in debeli. Ni pa led nastal povsod. Pod mojo hišo ga npr. ni, ker SV veter vsak dan razburka vodo in preprečuje nastajanje ledu. Očitno pa je pri Otočcu Krka bolj v zavetju.

Zaledenela Krka pri Otočcu

Nisem preverjal debeline ledu, ampak zdi se mi, da se bo kmalu dalo Krko prehoditi.

Mraz

mat89

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

blazek

Dogodek s povratno dobo 25 let. Pa smo dočakal. :icon_mrgreen: