ZEVS Forum

Rokordna toča v Južni Dakoti - 18cm premera!

Začel/a markokorosec.net, 24. Avgust 2007, 20:30:12

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

markokorosec.net

V torek 21.8.2007 so v kraju Dante v Južni Dakoti izmerili rekordno veliko točo, premer največjega najdenega zrna 20min po dogodku je znašal 7 palcev oz. po naše 18cm! :icon_eek: Obseg zrna pa kar 18 palcev oz. 45.6cm! To je sedaj uradni rekord države Južna Dakota. Sicer pa je bilo uradno rekordno veliko zrno toče izmerjeno 22. junija leta 2003 v kraju Aurora v Nebraski, premer je bil ravno tako 18cm, a je bil obseg zrna za 2cm daljši, torej 47.6cm!

Tule je nekaj fotk tega spektakularnega dogodka...

Vir: http://www.crh.noaa.gov/fsd/?n=hail2007aug21_dante

blazek

O marija, kakšna supercelica mora to bit, da sproducira take bombe. Oblaki so zagotovo dosegaji ogromne višine. Da ti tale pade na glavo ali bilo, adijo marija.

urša

b.) napačno citiranje sporočil drugih uporabnikov,
c.) uporaba licenčnih besedil v lastnih prispevkih,

Javni opomin članu *slovenka* zaradi ponavljajočih kršitev pravil foruma ZEVS !

Razprave ni !

Capillatus

KAKŠNA TOČA  :icon_eek: :icon_eek:

A slučajno obstajajo slike oblaka ki je to raztrosil ??

Cumulonimbus

:icon_eek: :icon_eek:

neverjetno to je moralo biti vse stolčeno vse strehe, vsi avtomobili so bili preluknjani... :icon_wink: to je morala biti pa res super supercelica da je sproducirala tako točo.

lp
Član ZEVS :)

Vremenko

O marija :icon_eek: :icon_eek: :icon_surprised:
Da ti pa to na avto al pa hišo pade ti pa do temeljev preluknja :icon_exclaim:
Mene tudi zanima če obstaja kakšna slika oblaka ki je to ispustil :icon_exclaim:
Kaj naj rečem sam šokiran sem
upam da ne bo kaj takega pr nas

markokorosec.net

Še ena slika toče...

Tule sta dve fotki s pogledom v supercelico iz juga...takega nakovala pa res ne vidiš vsak dan, nakovalo na zadnji strani, ki ga zabije kontra jetu (backsheared anvil) je naravnost za v anale...ko vidiš tako ostro nakovalo, popolnoma nic razcefrano... je vse jasno kolk je ura :icon_biggrin:

© Dustin Wilcox (Nebraska)

© Mike Hollingshead (Nebraska)

Kar je pa najbolj izjemno pr vsem tem, nemogoce si je predstavljat vertikalne hitrosti v taki celici...eno je "normalna" 5-10cm toca, sam ob taki toci. Hitrosti morajo biti strahotne, da toce ne pusti, da pade na tla in jo non-stop vrti v celici in obnavlja. Saj pogoji ta dan so bili vec kot primerni za to, SBCAPE skoraj 7000 J/kg in MLCAPE prek 4000 J/kg in LI okoli -14°C, sodeč po urnih RUC mezoanalizah ob 22z, prek tega pa 50kt WSW H5 jet.

In ja, ob poročilu o toči je tudi pisalo, da je toča luknjala strehe avtomobilov, teža največjega zrna je bila prek 0.5kg!

Tule še krajša analiza ter nekaj radarskih in satelitskih posnetkov dogajanja, celice so eksplodirale vzdolž dryline, kjer je bila močna konvergenca pri tleh. Najmočnejše celice so bile mal vzhodno od trojne točke, kjer so skup hladna (modra) in topla (rdeča) fronta ter dryline (rumena). Velja omeniti še to, da so bile temperature rosišča med 24 in 26°C pri tleh, ni čudno da je bil tak CAPE.

Na satelitu se lepo vidi kako vzgon v celicah prebija mejo tropopavze (overshooting top)...

Radar kaže celico z izrazitim zavitim odmevom (hook echo), kar je značilna slika pri supercelicah z izrazitim mezociklonom...

Cumulonimbus

:icon_eek: :icon_eek:  :icon_eek:

neverjetno res kaka celica, res nakovalo je za v anale :icon_arrow:  :icon_eek: :icon_eek:
brez komentarja sem :icon_biggrin:

lp

TWISTER

če bi se to pri nas zgodilo bi že vsi govorili o elementarni katastrofi in koncu sveta :icon_biggrin:
ampak kva bi rad doživel tako ali podobno točo...verjetn bo treba spet v USA da to vidimo :shrug:

Cumulonimbus

Citatče bi se to pri nas zgodilo bi že vsi govorili o elementarni katastrofi in koncu sveta

:icon_haha: :icon_haha: :icon_haha:

maš kar prav ja. sicer se pa spomnim enkrat pred parimi leti ko je na enem delu krka( ravno tam kjer sem bil jaz) padala toča v velikosti teniške žogice pa ni bilo prav lepo. avtomobili zbiti tisti ki so bili na prostem, čeprav jih je bilo malo pa vendar, listja na drevju skoraj ni bilo več uglavnem bilo je grozno. želim pa si tudi jaz kaj takega doživeti klele  :icon_biggrin:

lp

stog

Ampak, če ti pa pade takšna krogla v dežemer imaš pa za trenutek RR 20mm/s.  :icon_biggrin: 
Če ga imaš pa malo stran pa komaj kaj.  :icon_rolleyes:

ŽUPMART

Če ti pade takšna krogla na dežemer ti ga zbije! :shrug: :icon_wink: