ZEVS Forum

Napoved vremena [16.08-31.08.2007]

Začel/a TWISTER, 16. Avgust 2007, 08:57:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Nizka oblačnost, precej sveže...nič kaj vzpodbudno za kaj konkretnega v popoldanskem in večernem času.
Bojim se da od vsega skupaj ne bo nič. No morda se kak čudež naredi  :icon_biggrin:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Ledeni

Energija za kaj?

Če sem včeraj napisal,da bo pri meni vsaj pol dneva sijalo sonce, sedaj popravljam, da bo kar večino dneva sončno in več kot 25°C. Zvečer in ponoči pa spet kakšen rahel dež.

TWISTER

fantje ni samo cape in li pomemben za neurja... poglejte višinske vetrove...jet stream bo dobesedno trčil v frontalni val in potem bo pestro. res pa je da je tudi par negativnih dejavnikov...visoki cap in podobno. sigurno so lepi potenciali sa supercelice :icon_arrow: ni pa nujno da bojo nastale :icon_wink:

TWISTER

no zdaj sem malo pogledal in tudi jet ni več tako močan, no ampak mislim da bo dovolj za spodobne padavine... neurja so pa vprašljiva :shrug:

markokorosec.net

Zanemarljiva subsidenca je. Vertikalni profil vetra zvečer je izjemen, ravno na izhodu jet-a smo ponoči...klasični supercelični hodograf ter pogojno tudi za linearen MCS ponoči. Sploh pozno zvečer in sredi noči, ko bo tudi veter v spodnji plasti okrepljen ob prodoru močne advekcije nad nas iz JJZ, so pogoji odlični za trombe ob Jadranski obali ter kak tornado nad Balkanom...v JZ SLO in Kvarnerju pa prav lahko pride do stacionarnega proženja močnih neviht na pregradah, theta-E je prek 70, da ne omenjam 10-15m/s H85 vetra in ~25m/s H7 vetra...izjemen strig in heličnost! Skratka opozorilo ARSO pred močnimi in dolgotrajnimi nalivi je tokrat povsem na mestu.

Sumljivo se razlikujejo vetrovi pri tleh po modelih, Aladin proti GFS in Bolamu je ob 18z povsem kontra, zgoraj pa še nekako usklajeno. Ko kasneje zabije advekcijo prot SLO, pa se lepo uskladijo. Le naj še malo zdrži z gretjem v teh urah, SFC rosišča so za zdaj super, tole bo zlahka 18-20°C zvečer ob morju. Vsekakor pa gre tole za nočni dogodek.

Azimut

Citat od: skywarn.si dne 22. Avgust 2007, 15:40:15
Skratka opozorilo ARSO pred močnimi in dolgotrajnimi nalivi je tokrat povsem na mestu.

Hm. ARSO je to opozorilo že umaknil :icon_question:

TWISTER

Citat od: Azimut dne 22. Avgust 2007, 16:19:06
Citat od: skywarn.si dne 22. Avgust 2007, 15:40:15
Skratka opozorilo ARSO pred močnimi in dolgotrajnimi nalivi je tokrat povsem na mestu.

Hm. ARSO je to opozorilo že umaknil :icon_question:

še vedno je pod rubriko opozorila :icon_wink:

drugače pa, Mare sem že pogrešal te strokovne razlage :icon_wink:

jože

Saj me je prav sram, :icon_redface: pa vse eno, nekje moram vprašati, kaj sploh pomeni
rosišče? :icon_question: Je kje na forumu napisanega kaj več o tem? :shrug:

milan

Rosišče je temperatura, pri kateri se začne iz vlažnega zraka izločati voda. Rosišče je odvisno od vsebnosti vodne pare v zraku, od vlažnosti zraka.

Na predmetu, ki je ohlajen pod temperaturo rosišča, se iz zraka izloči vlaga in nastane rosa. Na predmetu, ki je istočasno ohlajen pod temperaturo rosišča in ledišča, pa nastane ivje (sprememba vodne pare iz plinastega agregatnega stanja neposredno v trdno).

Ko se vodna para spremeni v kapljice, nastanejo v atmosferi vidni pojavi v obliki megle in oblakov. V prosti atmosferi, kjer ni tal in predmetov, se prične vodna para v obliki kapljic izločati na kondenzacijska jedra (prah, saje, kristale soli, hlape kislin in podobno). Ta jedra so seveda zelo majhna, s prostim očesom nevidna.

milan

jože

Citat od: milan dne 22. Avgust 2007, 17:09:00
Rosišče je temperatura, pri kateri se začne iz vlažnega zraka izločati voda. Rosišče je odvisno od vsebnosti vodne pare v zraku, od vlažnosti zraka.

Na predmetu, ki je ohlajen pod temperaturo rosišča, se iz zraka izloči vlaga in nastane rosa. Na predmetu, ki je istočasno ohlajen pod temperaturo rosišča in ledišča, pa nastane ivje (sprememba vodne pare iz plinastega agregatnega stanja neposredno v trdno).

Ko se vodna para spremeni v kapljice, nastanejo v atmosferi vidni pojavi v obliki megle in oblakov. V prosti atmosferi, kjer ni tal in predmetov, se prične vodna para v obliki kapljic izločati na kondenzacijska jedra (prah, saje, kristale soli, hlape kislin in podobno). Ta jedra so seveda zelo majhna, s prostim očesom nevidna.

Hmm, torej, zakaj če je višja temperatura rosišča, so večje možnosti za nevihte?

milan

Po domače, to bo moja razlaga- če je višja vlažnost zraka, se že pri nižjih temeraturah začne iz zraka izločati voda, kar pomeni, da nastajajo oblaki. Če je temperatura visoka in tudi vlaga, pa je velika možnost, da nastanejo nevihte.

milan

Zdaj pa še z mene teče, verjetno bo res ponoči grmelo!
Pozor!

jože

Hvala, za pojasnilo. :icon_wink:

indijanc

in padavine so se začele krepiti ob prihodu na kopno...nastajajo hitro in hitro potujejo...

pri meni še vedno zelo soparno in za zdaj sončno...

se opravičujem, tole je bil mišljen post za v trenutno vreme... :icon_redface: