ZEVS Forum

Napoved vremena [16.08-31.08.2007]

Začel/a TWISTER, 16. Avgust 2007, 08:57:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Ciklon

Vreme je zelo komplicirana zadeva, polno različnih dejavnikov, in zato marsikdaj preseneti še kako izkušenega in izobraženega stokovnjaka(z meteorološkimi modeli pred sabo) v napovedi za nekaj dni. Tako da se vremena ne da natančno napovedati za nekaj dni kaj šele za mesec oz. letni čas (pa še za Slovenijo), razen kakšnega stabilnega vremena za kraje, ki so globoko v obsežnem območju anticiklona ampak še to samo za nekaj dni naprej.

Tudi če se pregovor dobro rima še ne pomen d drži. Zame so te pregovori bolj lari FARI. Če se bi na to zanašal, kam bi pršli? :icon_question:

Tko je   :icon_biggrin:
Raj je v naravi :buttrock:

Dejan

Citat od: Cumulonimbus dne 24. Avgust 2007, 15:59:53
Citatfantje jaz osebno mislim da za vreme ne more nihče narest vzorca... sej lahko kdaj kdo zadane a to ne pomeni da zna napovedat, ker takrat ko ne je ponavadi tiho

podpis: TWISTER tak je nakateri napovedujejo vreme za več dni naprej kot vidiš tudi napovedujejo sezonske napovedu potem si jim pa slučajno "userje" zadeti in bodo najbol pametni na svetu kok znajo, da so zadel napoved ipd. mislim da ga ni človeka ki bi znal na podlagi dostopnih modelov napovedat vreme vsaj pribljižno natančno za en teden. nekateri pa vidim da se vstrajno borite premakniti to mejo, enega tedna pa čeprav zamanj. to je letelo na nekatere zelo zagnane začetnike, sami za sebe pa veste ali ste med njimi ali ne :icon_arrow:

vas bo izučilo vam povem :icon_wink:

lp

Nekako ne morem mimo teh izjav. @Cumulonimbus, tudi sam si bil nekoč začetnik prav tako kot Jernej kot tudi jaz in ostali. Pustite mu govoriti in ga izkušenejši člani tudi opozarjajte. Saj veste: vsi se učimo na lastnih napakah. Tako se bo tudi sam malo več izučil in kmalu ne bo več pisal neumnosti.
Žal mi je, da sem bil malo offtopic :icon_redface:

lp
Davis Vantage Pro 2 Aktiv Plus Spezial

http://ravenskavas.zevs.si

Neurje

vsi smo zacetniki ali vsaj bili in na zacetku se vsi motimo   

vreme na sbo vedno okoli prineslo

Cumulonimbus

dejan maš prav in se podpisujem pod tvoj post, je bil pa moj zadnji post nekako odgovor na TWISTERJEV citat.  :icon_wink: malo preveč ostro sem tole povedal :icon_redface:
pa zaključimo s tem ker smo va napačni temi :icon_arrow: :icon_biggrin:

dejtvo je da bo vikend dokaj lep, v jutranjem času bo marsikje po kotlinah megla ali nizka oblačnost, ki se lahko ponekod zadržita še cel dopoldan in morda je to eden izmed zadnjih vikendov letos kjer se bodo temperature še približale oz dosegle 30°C :icon_arrow:

lp
Član ZEVS :)

Vremenko

Astra

Izgleda že na nestabilno ozračje, samo sreda je pa še daleč ...  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Vremenko

Pav imaš astra  :icon_arrow: do srede se lahko še veliko spremeni
Vendar sem kar  prepričan da nekaj bo letelo iz oblakov
če že drugega ne vsaj strelce u torek :icon_haha: :icon_haha: :shrug:

TWISTER

še vedno kaže na pestro sredino tedna in tudi drugo polovico tedna... zdaj se bo ozračje malo pregrelo potem pa spet fronta :clap:
hmmm... malo me edino matra tale mrtev Atlantik...da ga ne bo potem jeseni spet razturilo, ampak to so že ugibanja :icon_biggrin:
drugače pa počakajmo do torka ko bomo lahko malo bolj od bližje vse pogledali...jasno pa je da prihaja zopet dokaj izrazito poslabšanje :icon_wink:

medica

Zadnji štirje zagoni GFS-ja močno spreminjajo čas in količino padavin, posebno 00Z pa tudi zmanjšuje skupno količino padavin.  :icon_arrow:

Kako vi vidite vremensko situacijo do vključno petke? Kateri dan naj bi bilo največ padavin?  :icon_confused:

Jernej

Citat od: Dejan dne 24. Avgust 2007, 21:21:12
Citat od: Cumulonimbus dne 24. Avgust 2007, 15:59:53
Citatfantje jaz osebno mislim da za vreme ne more nihče narest vzorca... sej lahko kdaj kdo zadane a to ne pomeni da zna napovedat, ker takrat ko ne je ponavadi tiho

podpis: TWISTER tak je nakateri napovedujejo vreme za več dni naprej kot vidiš tudi napovedujejo sezonske napovedu potem si jim pa slučajno "userje" zadeti in bodo najbol pametni na svetu kok znajo, da so zadel napoved ipd. mislim da ga ni človeka ki bi znal na podlagi dostopnih modelov napovedat vreme vsaj pribljižno natančno za en teden. nekateri pa vidim da se vstrajno borite premakniti to mejo, enega tedna pa čeprav zamanj. to je letelo na nekatere zelo zagnane začetnike, sami za sebe pa veste ali ste med njimi ali ne :icon_arrow:

vas bo izučilo vam povem :icon_wink:

lp

Nekako ne morem mimo teh izjav. @Cumulonimbus, tudi sam si bil nekoč začetnik prav tako kot Jernej kot tudi jaz in ostali. Pustite mu govoriti in ga izkušenejši člani tudi opozarjajte. Saj veste: vsi se učimo na lastnih napakah. Tako se bo tudi sam malo več izučil in kmalu ne bo več pisal neumnosti.
Žal mi je, da sem bil malo offtopic :icon_redface:

lp

Twister, Cumulonimbus, Dejan
Zelo cenim vaš trud in strokoven pristop pri napovedovanju vremena. Še zdaleč se ne štejem med tiste, ki kaj dajo na takoimenovane svetniške dolgoročne napovedi, saj vem, da vreme bolj ali manj kroji teorija kaosa (vsaj kar se tiče napovedi preko 14 dni). Ste me pa vsi trije malo razočarali ob ugotovitvi, da ne premorete niti kančka vremenske romantike (kamor take vremenske rime naših dedov in pradedov prav gotovo sodijo). Se bom potrudil, da v bodoče ne bom pisal takih "neumnosti".

Ciklon

Po mojem mnenju in sodeč po današnjih kartah so v torek popoldne plohe in nevihte zelo verjetne, možne so tudi močnejše nevihte.

V sredo in četrtek pa, kot kaže, da se bodo padavine pojavljale predvsem v severni Sloveniji (mogoče S polovica), možna so tudi sončna obdobja.

V petek ko naj bi se nam ciklon bolj približal, pa naj bi bil bolj oblačen z bolj pogostimi padavinami deloma plohami in nevihtami. Padavine pa naj bi v soboto dopoldne ponehale.  :shrug:

:shrug: Bomo vidl kok sm falil :icon_biggrin:
Raj je v naravi :buttrock:

jože

Citat od: TWISTER dne 26. Avgust 2007, 11:03:10

hmmm... malo me edino matra tale mrtev Atlantik...da ga ne bo potem jeseni spet razturilo, ampak to so že ugibanja :icon_biggrin:

Kaj bi to pomenilo za nas? :icon_redface:

H2o

To kar smo imeli večino lanske zime. (pre)toplo vreme - veliko JZ vetra, malo prodorov hladnega zraka. Uglavnem en k..  :icon_haha:

paradolf

Citat od: jože dne 27. Avgust 2007, 10:43:14
Citat od: TWISTER dne 26. Avgust 2007, 11:03:10

Kaj bi to pomenilo za nas? :icon_redface:
Aktiviran Atlantik izgleda nekako tako. Globoki cikloni se pomikajo v bližini britanskega otočja v smeri V-SV , nam pa v glavnem prinašajo topel JZ veter. Če njihov vpliv ne seže dovolj proti jugu imamo potem nagravžno toplo vreme z občasnim rosenjem na gorskih pregradah zahodne Slo. Verjetno najslabše vreme na severnem primorskem! Štajerska se pa kopa v soncu.
Upajmo da bo letos to dogajanje omejeno zgolj na jesen ker drugače bo spet toplo toplo celo zimo :banghead:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

TWISTER

Citat od: Jernej dne 27. Avgust 2007, 08:27:15
Twister, Cumulonimbus, Dejan
Ste me pa vsi trije malo razočarali ob ugotovitvi, da ne premorete niti kančka vremenske romantike (kamor take vremenske rime naših dedov in pradedov prav gotovo sodijo). Se bom potrudil, da v bodoče ne bom pisal takih "neumnosti".

čaki malo... jaz nisem nobenega napadel in ne vem zakaj si razočaran...jaz sem pač realist in ne verjamem v dolgoročne napovedi, pa naj bojo to od naših dedov ali pa od NASE... povedal sem svoje mnenje okoli teh napovedi in res tisti dan je na primorskem deževalo zato sem to tudi napisal in rekel če to pomeni da bo jesen na primorskem deževna drugod pa ne... tako da res ne vem zakaj si užaljen :icon_question:
meni je vseeno kaj pišete v napovedi, pač imam svoja merila glede realnosti in to tudi tukaj javno povem, če imate pa raje hinavščino in da se ljudem za hrbtom govori... :shrug:

ok kar se pa vremena tiče, bo pa ta teden zelo pestro, tudi četrtek za katerega ARSO zaenkrat govori da bo lep še ni nujno da bo tudi res, sam vidim da je tudi veliko odvisno kako globoko se bo fronta spustila proti J...lahko se tudi komot zgodi da imajo na J in primorci večino tedna še lepo vreme...počakajmo še esemble 6z, da malo vidimo kako se stvari vidijo v ozadju z drugih kotov :icon_biggrin: