ZEVS Forum

Stormchase SV del sLOVEnije 14.07.2011 "Spaceships"

Začel/a paradolf, 16. Julij 2011, 04:25:14

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Verjetno najboljši setup letos in prav danes je izgledalo da si bom lahko odtrgal popoldan za družbo s člani foruma v lovu na kako spodobno nevihto. Target je bil SV Slovenija pa naj bo kar bo. Če bo bust bo pač bust.
Estofex nam je dodelil lvl 2 čez celotno državo. Kljub temu da sem se potihem bal, da bo razgnalo kaj na dinaridih in bo fasala kaj Lj kotlina, sem bil odločen da grem na SV.
V kontaktu smo bili z @Markuši , Stormchaserjem in Aquatic-om. Na koncu je uletel še @Duzek.
Težko je uskladiti izhode iz službe predčasno, a na koncu smo jo mahnili v treh ekipah. Jaz in @Stormchaser sva štartala okoli 14.30 iz Lj, @Markuša že malo prej iz Kamnika, @Duzek in @Aquatic pa ob 16h. Upali smo da ne bomo že kaj zamudili, pa k sreči ni bilo tako.

Prva zadeva je butnila v zrak okoli 15h v okolici Trojan. Imela sva jo pred nosom ravno v začetni fazi, ko je izgledala kot malo konkretnejši CuCong. Ker sem jaz vozil upam da bo @Stormchaser dal kako fotko gor le te. Ko sva bila čez predore, je bila celica že zelo razvita z megalomastičnim nakovalom. Začela je trositi točo po koroški in naprej v Avstrijo. Loviti jo je bilo nesmiselno, saj je divjala proti SV.

Nato je bilo obdobje zatišja. Ustavila sva se v okolici Celja in se malo sončila, ter opazovala »brezvezne« cumuluse ki so bili razpotegnjeni zaradi precej močnega vetra višje. Dolgo ni bilo nič. Odpeljala sva se še malo naprej do odcepa za Ptuj, tam pa po nekaj minutah nek hecen oblaček, ki se je malo razlikoval od drugih. Imel je zanimivo okroglo in kompaktno bazico. Premera ne vem če je bilo 100m, a nos mi je povedal, da je tole morda začetek.

Nato je malenkost skočil v višino, pa se podrl a razširil bazico. Ko se je naslednjič spet pognal k višku pa je naredil malega Pileusa, nato pa je cikel ponavljal in začel počasi rasti. Tule je drugi cikel.

In tako po nekaj ciklih ali cca 15 minutah izgleda takole. Smer ima proti Mariboru. Odločitev pade da greva za njim.

Pri Mariboru ga komaj kaj dohitiva. Lahko pa gledava kako pospešuje razvoj. Kratek postanek blizu letališča da se malo razgledava, nato pa odločitev da greva naprej v smeri MS. Tukaj se ta najina mala ptičica začne bohotiti in vse kaže da bo kmalu dobila ime SC.

Naslednji postanek je bil nekje v okolici Lenarta na nekem SOS-u ki smo jih v nadaljevanju s pridom izkoriščali. Pogled proti JZ je dajal videz neorganizirane konvekcije ki se je bohotila. Na sredini povsem zadaj, pa se je že videla prva celica od katere sva začela sprejemati zvočne signale prvih razelektritev. To je bilo v okolici JV dela Pohorja.

Severno pa še en expresno nastajajoči oblak, ki pa je zašel v senco prve celice ki sva jo sledila in se ni kot kaže mogel razviti dovolj kot sem kasneje videl, da bi prerasel v nevihtno celico.

Pogled bolj proti jugu. Če bo tamle kaj počilo, bi nama presekalo pot, zato sva bila pozorna tudi na tisti del in ne samo na to kar je direkt prihajlao iz smeri JZ.

Isti oblak kot dve fotki nazaj. Tukaj se še vidi lep razvoj , a še lepše se vidi najina prva celica, ki je verjetno prerasla v SC a to ni sigurno, saj se struktur nižje ni videlo. Vsekakor pa lepa mrcina.

Oko

Tukaj sta se nama pridružila @Duzek in @Aquatic in dostavila prenosnik z netom

Tukaj pa se je šele dobro začelo. Prva SC v smeri Pohorja nekako.

Se vidi da je bilo povsod dovolj za gledat. Trije Chaserji, trije različni pogledi.

Pogled na radar.. »Stari« lej kaj jo je razgnal.

Začnejo padati debele kaplje, čeprav smo bili še kar nekaj oddaljeni od točonosnega dela oblaka. Vseeno se odpeljemo naprej in nato pogled nazaj na naslednjem SOS-u. Je že izgledalo da bo zavesa povsem zajela cel del celice, pa se je spredaj začel delati zametek...ja saj je jasno ane.

Povsem zadaj smo opazili sumljiv izrastek. Hm. Sam sem imel gor 10-20mm, tako da upam da bo kdo od ostalih treh priložil kako zoomirano fotko.

Mezo in lepo vidna striacija.

Premik naprej, saj nas je zopet ujel zmeren dež. Naslednja postaja Sv. Jurij ob Ščavnici. Počivališče na AC. Ista celica.

Še zadnji pogled na prvo SC , ki je postala prava mrcina. Je pa bila to žal dvignjena nevihta (elevated), tako da ni bilo nič wall clouda, le vse masivnejši mezo.

JZ od nje oziroma levo iz naše pozicije, pa se je že naredila nova SC. Majhna  a kompaktna. Se je pa nato kmalu združila z prvo.

In nato levo od druge še ena celica, za katero nisem povsem siguren da je SC. So pa veselo tolkle dol CG-jevke.

Južni rob te celice, levo od nje pa ena od naših dveh lepotic dneva. Naš spaceship.

In tule je na drugi strani v smeri J-JV. Kako so samo žgale CG-jevke na njenem desnem robu pri zavesi. Žal nisem ujel nobene. Ker smo bili na colision course za točo, smo naredili premik.

Vmes pa je @Stormchaser v mojem avtu skoraj zlomil vrat , ko je vseskozi visel iz avta in fotkal med vožnjo. Jaz pa sem jo imel polna ogledala.
Kako si lepa. Elevated, ampak ta masiven mezo. Noro!!

Kot da bi hotela delati malo wall na desni, vendar je outflov celic SZ od nje očitno preprečeval nastanek.

Levo od nje pa nova SC z prav tako masivnim mezociklonom. In povsem na dnu fotke bolj levo, se vidi še tretja v ozadju.
Navdušenje je bilo nepopisno. Drugi pravi čejs , ker mengeško polje je bolj spotting, pa že cel šop SC.

Lepo vidne striacije mezota.

Darth Wader-s spaceship

Popolna pozicija. Da ne bi bila elevated, potem bi morda še kaj doživeli.... Usta do ušes....

Ko smo dobili mezota povsem nad glavo in videli da bo naslednja SC JV od te sekala našo pot, smo jo hitro ucvrli še naprej. Tu smo že skoraj pri Dolgi vasi. Medtem sta se celici združili.

Pogled na zabit radar v prekmurju...WTF. Za to ogromno celico sta bili na radarju vidni še najmanj dve. Huh, kako bom jaz pripeljal nepoškodovan avto nazaj. Težka bo.

Ni še konec. Zadaj levo od te , od katere se vidi desno le rob, pa že nova SC. Ta ima wall, ki je bil viden povsem na tleh na levi strani mosta. Pač slikano z 10mm, tako da tukaj tudi počakajmo na fotke ostalih.
Počasi izgubljamo svetlobo.

Še en pogled na glomazno celico v odhajanju na HUN. Vmes smo opazovali poizkus formiranja funnela na robu te celica. Ne vem, ali je kdo kaj pofotkal. Ma saj smo bili vsi zmešani že na koncu.

Sedaj zs seboj vidimo že spet dve celici. Svetlobe je vse manj. Sklenemo da obrnemo in jih poizkušamo prestreči nazajgrede. Sicer bi nam ušle v preveč veliki razdalji mimo SZ od nas.

Drvimo nazaj a nam desna uide čez cesto v temo, pa tudi veliko dreves je na poti. Sam nimam nobene fotke  te celice, je pa @Stormchaser fotkal iz avta.

In sedaj še zadnja lepotička. Obsijana od sonca, ki je svetilo skozi del zavese iz katere je padala tudi toča. Kar gledal sem jo, tako da bi skoraj pozabil fotkat. Kakšna rotacija mezota in spodaj Wall-a. Nato nas zadane brutalen outflov. Pozabim da imam v avtu windmastra. Predenj sem začel merit, je bil glavni šus že mimo a je uspel zabeležiti še 50 km/h. Verjetno pa je šlo tam do 70-80 morda. I bili smo v recej poraščenem delu.

Wall je zatem načelo in počel je razpadati.

Nato smo imeli dirko s časom. Pod mezotom smo bili še varni ko smo ga prečili, pred nami pa je bila zavesa s točo. K sreči smo pred njo prišli do Petrola. No, saj tudi ni bile ne vem kako debela. Morda 1cm in pol kak kos. Je pa žgalo naokoli in na Petrolu je zmanjkalo elektrike, tako da so zagnali agregat.

Nato pa drugi del zgodbe. Avto ni več vžgal. Prekleto, a to bo pa cena za toliko užitka celo popoldne. Malo smo modrovali, na koncu pa sem poklical asistenco in so me odpeljali. Hvala dečvi od @Aquatica, da je najdla na netu cifro od Triglav asistence.
Vmes ko smo čakali na prevoz se je še enkrat usula toča, tako da nas je prešla verjetno e ena SC...a kdo bi vedel.
Avto so mi že popravili. Šel je senzor vžiga, tako da ni nek velik strošek. Avto pa pripravljen na novo pot. Morda že v ponedeljek.

Hvala ekipi za družbo. Imeli smo se super, pokasirali šop SC in nič toče. Z@Markuši smo bili ves čas na vezi, a se nismo nikjer videli, čeprav smo bili občasno verjetno le streljaj oddaljeni.

Ekipa pa naj se sama odloči ali bo dodala fotke sem ali pa v svojo temo. Jaz imam kot voznik verjetno še najmanj materiala. @Stormchaser vsaj 3× toliko fotk kot jaz. Bo pa zanimivo prebrati videnje vsakega posebej. Toliko....

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

beowulf

Super slike in še lepo razloženo  :icon_wink: :icon_wink:.........ja to naše malo Pomurje letos  :icon_cool: :icon_cool:

Mraz

Aquatic

Na začetku te reportaže moram povedat, da bi si takih kolegov in ekipe kot je bila v četrtek želel vsak "chaser". Zgodaj zjutraj sem že bil v kontaktu s @Paradolfom in takoj sva bila mnenja, da si glede na modele ter karte ne smeva privoščiti izostanka. Jaz predčasno nisem moral iz službe, zato z @Duzekom oddideva iz Kranja proti Prekmurju šele ob 16 uri. Med vožnjo pregledujeva radarsko sliko in sva ves čas v kontaktu s @Stormchaserjem. Že med vožnjo sem @Duzeku obljubljal, da bo dan, ko bo doživel pravi lov na nevihte.

Igra sončnih žarkov

Nevihta, ki je potovala v smeri Maribora proti avstrijski meji

Me je že skrbelo, da sem @Duzeku obljubljal preveč, a se je potem vremensko dogajanje le še stopnjevalo

Na postajališču ozremo supercelico, ki je bila "elevated" torej brez možnosti, da bi razvila wall cloud

Pogled proti Z od kjer so si ena za drugo sledile SC

@Stormchaser in @Paradolf v akciji

Na drugi strani postajališča nov mezociklon, saj človek sploh ni vedel kam bi gledal

Enkraten pogled na mezociklon

Komentar sploh ni potreben

Dve supercelici

Celico v ozadju na levi smo določili za naslednjo, ki jo bomo lovili

Lov se je začel, neverjetno kako je pridobivala na velikosti

Biti vedno pred celico, je bilo naše vodilo. Toča je bila najmanj, kar smo si želeli

Ko smo se vračali proti Murski Soboti smo prestregli mezociklon, kateri že po vrsti?

Meni osebno ena najlepših supercelic z razvitim wall cloudom

Preden nas je ujela noč še zadnji pogled na supercelico

Enkraten lov, če se ga ne bi udeležil, bi mi bilo pošteno žal. Vsi udeleženci smo sklenili, da ne bo zadnji. Komentar pri mojih fotkah ni tako podroben, ker je bistvene stvari razložil že @Paradolf. Po vseh teh supercelicah, pa sem pozabil na strele, ki so moja strast. Niti ene nisem pofotkal, je bilo za tisti dan enostavno preveč.
Davis Vantage Pro2

MaRkUš

Ja super, kaj naj rečem. Un mezo pa itak zmaga. :buttrock:

Ciklon

To je bila prava supercelična pista, ki ste jo povrhu še lepo dokumentirali.! Enkratno res. :icon_wink:   :drool:

Razvoj konvekcije je večji del dneva zadrževal povečan CIN, a je kasneje ob povečanem vplivu hladne fronte in krepitvijo prizemne konvergence pozno popoldne na SV države postal prešibek, da bi zadevo še lahko zaviral. Nestabilnost ozračja je bila ob visokih rosiščih (okoli 20 °C) in zelo ugodnem vertikalnem temperaturnem gradientu v srednji plasti 6-7 K/km precejšnja, zato tudi takšna eksplozinost neviht...

Raj je v naravi :buttrock:

stajercx

mat89

Odlično vsem ,ki ste lovili te SC ,vsekakor pa nekaj slik v mesečni bilten za Julij ker to pa so slike za arhiv :praise: :praise:

dadek

matrix

Vsaka vam čast ej!  :clap: :buttrock: To je eden prvih razlogov zakaj je najboljši poletni čas poletje! :praise:

gregach

Čestitke vsem za izjemen ulov in prelepe fotografije.  :drool: :buttrock: :clap: Paradolf lepo si se potrudil pri reportaži.  :praise:
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

jkocki

wisky

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

Vreme

zoki16

Ko se potepam po Dalmaciji, se v moji bližini dogaja.

Hvala fantje, da vsaj po fotografijah vidim kaj sem zamudil.
Vremenska postaja Cven

www.vreme.tikve.com