ZEVS Forum

Supercelici - pogled iz Pohorja 3.6.2011

Začel/a Capillatus, 03. Junij 2011, 21:27:31

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Capillatus

Zanimiv dan bi se lahko reklo. Očitno so bili pogoji malce boljši kot jih je kazal GFS s svojimi sondažami. Verjetno je sploh spodnji vetrovni profil bil malce boljši. Toda vseeno kot sem že v napovedi rekel: ne morem zagotoviti supercelic, so pa verjetne.  :icon_biggrin:

Tukaj je napoved/analiza: http://forum.zevs.si/index.php/topic,3687.msg170090.html#msg170090

Najprej tale bolj šibka (a zanimiva za opazovanje) LP supercelica. Sem malce popravil kontrast, da se bolje vidi.

Tipične padavine za LP supercelice, katere so se kasneje malce okrepile, toda so ostale v podobnem izgledu. :)

Še malce ponesrečena panorama xD Zajel sem premalo kadra  :icon_biggrin:

Ter še radar:

Bom pa verjetno še danes, dodal slike klasične supercelice, ki je bila sicer malce dlje, toda se s pomočjo kontrasta vidi mezociklon.  :icon_cool:

krispy123

max

To je sigurno ista katero sem cel čas opazoval v Celju :icon_wink:

Thor

Dobre slike :icon_wink:

Jaz pa sem bil v tem času malo vzhodneje.Dober kilometer stran od mene se je oblikoval oblačni zid,ter med oblaki in zemljo so se oblikovali majhni oblaki,ki jih je vleklo proti nebu.Mislim,da so to bili fraktusi?! Naj me kdo popravi,če se motim :icon_rolleyes: Žal pa zraven nisem imel fotoaparata. :zajec:
Križec,kjer sem bil: 4km jugovzhodno od Slovenske Bistrice.Puščici prikazujeta smer nevihte,ko je šla mimo mene dober kilometer stran
zevs.si[move]

Capillatus

@Max, tista še pride.  :icon_biggrin: Toda do takrat ko je bila nad Celjem, mi je že pobegnila (obveznosti pač  :shrug:). :)

@Thor: To so bili verjetno scud oblaki. Drugič pa vedno fotoaparat zraven. Magari na telefonu.  ;)

urbang

Vidim, da je bilo tole skorajda nad mojo glavo  ;D (4-5 km severneje, nad Konjiško goro), ker pa nisem nevem kakšen poznavalec, pa se mi je zdelo kot navadna ploha  :banghead: :banghead:  :shrug:  :smash:

Capillatus

Tukaj pa še obljubljene slike supercelice oz. mezociklona od daleč, katerega je potem slikal tudi @Max. :)

Rain free base pod updraft area od začetka do konca nevihte (nekje od Slo. Bistrice pa tja okoli Celja - cirka 1,5 do 2 uri) in spredaj ločen FFD. Se pravi ravnovesje med Updraft/downdraft oz inflow/outflow.

Prilagam še webcam lisce, ki ga je shranil @lwzr:

Prilagam še nekaj kart: To so računske vrednosti. Sem prepričan da bi dejanske meritve pokazale verjetno nekoliko boljšo sliko.
15z je nekje čas prve nevihte (classic sup.)
18z pa druge (LP)

WRF je ob 15z namenjal 125 do 150 SRH za območje tiste možne classic.

mihaa

Citat od: max dne 03. Junij 2011, 21:30:59
To je sigurno ista katero sem cel čas opazoval v Celju :icon_wink:

Potem si pa isto počel kot jaz  :icon_wink:

VREME, PROGRAMIRANJE, HOCKEY