ZEVS Forum

VP Bilje pri NG - meritve sončnega obsevanja

Začel/a Smučar, 27. September 2011, 12:54:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Smučar

Torej ker pogosto opazujem podatke o sončnem sevanju čez dan, sem opazil, da podatek v Biljah velikokrat odstopa navzgor glede na ostale VP. Predvsem je čudno, da so vrednosti večje celo od Kredarice in Krvavca, kjer bi ob jasnem vremenu morale biti vrednosti vedno večje kot v Biljah, zaradi večje prosojnosti ozračja oz. manj atmosfere nad senzorjem.

Začel sem razmišljati, da je nekje v okolici senzorja nek svetel objekt (recimo bela fasada), ki povečuje skupno sevanje, prejeto v senzorju.
Ali kdo ve, zakaj bi bilo tako odstopanje? Oziroma če je kdo doma iz bližine, ali bi lahko naredil kakšno fotko VP in okolice?

Npr. sedajle, ob kulminaciji sonca, je teoretično sevanje na vodoravno površino ob popolnoma jasnem vremenu okoli 630 W/m2. Tako VP Črnuče kot ARSO Bežigrad trenutno potrjujeta to vrednost. V Biljah pa je sevanja že kar 756 W/m2.

gradiščan

Smučar

Citat od: gradiščan dne 27. September 2011, 14:01:00
657 W/m2 ob 12:52 - VP Ravna

http://ravna.zevs.si/podatki/custom.html
Jah, 657W vprimerjavi s teoretičnimi 630W se lahko pojavi že zaradi manjšega oblaka na nebu, ki prispeva dodatno odbito svetlobo. Mene matra višja vrednost v Biljah (zelo blizu morske višine) v primerjavi s Kredarico (2500m), kjer bi ob jasnem vremenu morali izmeriti večjo vrednost.
Jah nič, enkrat ko se bom peljal mimo NG, bom zavil še do Bilj in malce pogledal zadevo.  :icon_kava: