ZEVS Forum

Popotovanje po bivši Jugi - 15. do 18. avgust 2010

Začel/a ŠTROMAR, 28. September 2010, 12:54:08

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ŠTROMAR

Sredi letošnjega avgusta sem po dolgih letih(skoraj 30 jih je minilo) ponovno obiskal nekatere kraje po bivši Jugi, še v več krajih pa sem bil sploh prvič v življenju. Ponujam vam nekaj utrinkov s tega nadvse zanimivega in prijetnega popotovanja.

Bosna in Hercegovina

Sarajevo

Baščaršija

Večer v Sarajevu

Izvir reke Bosne v Ilidži pri Sarajevu

Goražde na reki Drini - temperatura okoli treh popoldne 35 stopinj, uro pred tem v Foči pa 37 stopinj

500 let star kamniti most v Višegradu na reki Drini - na Drini ćuprija(Ivo Andrić)

ob sedmih zvečer znosnih 32 stopinj pred železniško postajo v Višegradu

stareješi se še spominjamo tega transportno-prevoznega sredstva tudi iz naših krajev

Republika Srbija

Železniška postaja Mokra Gora,  kjer je obnovljen del trase ozkotirne železnice(vlak imenovan ĆIRO je povezoval Beograd in Dubrovnik) zgrajene 1925. leta in opuščene 1974. leta. Od leta 1999 tu vozi turistični vlak, ki na progi dolžine 13 km premaga višinsko razliko 300m. Pri tem se peljemo skozi 22 predorov in čez 10 mostov. Proga vijuga sem in tja v obliki številke 8 - od tu tudi ime Šarganska osmica.

Kljub nadmorski višini 700m je bilo tiste dni ponoči tam 20 stopinj in čez dan 32-34 stopinj. Kar prileglo se je ko so se na nebu pokazali oblaki in začasno skrili sonce.
Naslednja postaja je bila vasica Drvengrad - zgradil režiser Emir Kusturica za snemanje filma Život je čudo.

Danes je to turistični kompleks z neštetimi apartmaji, restavracijami, galerijo, kinom, bazeni, kapelico in športnimi objekti.

Dan pozneje je bil na vrsti obisk Guće-parkiranje in kampiranje zunaj mesta

zgodaj dopoldne so ulice še skoraj prazne

hrane in pijače po smešno nizkih cenah je bilo v izobilju

počasi se začne dogajanje na ulicah in v kafanah

ulice so vse bolj polne

ko se znoči pa še vrhunec dneva - koncert Gorana Bregovića

na stadionu pred 20 tisoč glavo množico, ki pada v delirij

Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

gradiščan

zelo lep izlet...tudi vreme je bilo lepo..čeprav se mi zdi, da kar malo vroče. Kaj tista železnica je ozkotirna in gorska?? Ki se lepo vidi, koliko ovinkov in tunelov. Tudi Guča-super.. zabava na višku...

.sonček.

Se opr.za tak komentar:
Nič posebnega, kar bi bilo zanimivo in vredno potovanja.
Brez vremena ni življenja.

ŠTROMAR

Citat od: gradiščan dne 28. September 2010, 13:34:03
zelo lep izlet...tudi vreme je bilo lepo..čeprav se mi zdi, da kar malo vroče. Kaj tista železnica je ozkotirna in gorska?? Ki se lepo vidi, koliko ovinkov in tunelov. Tudi Guča-super.. zabava na višku...

Ja, železnica je ozkotirna in trenutno dokončujejo obnovo odseka do Višegrada v dolžini 18 km. Vsekakor vredno ogleda. :buttrock:

wisky

Štromar,
super reportaža. :icon_wink: :icon_wink:
Zanima me ali je še v Sarajevu na Baščaršiji restavracija znameniti BEGOV HAM in na koncu Baščaršije znamenita čevapčičarnica PLAVI 9 - Ferhatovič. To sta bili moji postojanki v letih 1984 - 1988, ko sem bil kar 45 krat službeno v Sarajevu. Drugače pa me je primila nostalgija, da bi tudi sam še enkrat obiskak kraje "dobre stare juge"

Odlično  :icon_wink: :icon_wink: :icon_wink:
Lp Wisky

P.S. Kaj si to bil organizirano s kakšno skupino ali ???
VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320

ŠTROMAR

Citat od: wisky dne 28. September 2010, 14:45:09
Štromar,
super reportaža. :icon_wink: :icon_wink:
Zanima me ali je še v Sarajevu na Baščaršiji restavracija znameniti BEGOV HAM in na koncu Baščaršije znamenita čevapčičarnica PLAVI 9 - Ferhatovič. To sta bili moji postojanki v letih 1984 - 1988, ko sem bil kar 45 krat službeno v Sarajevu. Drugače pa me je primila nostalgija, da bi tudi sam še enkrat obiskak kraje "dobre stare juge"

Odlično  :icon_wink: :icon_wink: :icon_wink:
Lp Wisky

P.S. Kaj si to bil organizirano s kakšno skupino ali ???

Seveda je na Baščaršiji še vedno restavracija GAZI HUSREV-BEGOV VAKUF

medtem ko one druge pa nisem opazil.

Popotovanje je bilo popolnoma v lastni režiji in organizaciji. Z avtom 1800 km, nekaj rezervacij po internetu in cca. 250 EUR stroškov za vse skupaj.

wisky

Super,  :icon_wink:
drugo leto bom tudi jaz šel na pot in te bom prosil za morebitni kakšen nasvet ter priporočilo kje in kaj.
Lp wisky :smash:

max

Ja, lepi spomini na staro jugo  ;D :bouncy:
Jaz grem v Bosno čez dobrih 14dni(15-17.10) po dolgem in počez :buttrock:

@.sonček. če ti ni všeč se lahko vzdržiš komentarjev, sploh pa si premlad, da bi imal kakšne spomine na naše bivše republike :shrug:

Georgje

Odlična reportaža in še malo skominov po vročem poletju in mesnih dobrotah :beerchug:

Sem ravno poleti prebral Andrićev Most na Drini in vidim, da je še vedno dobro ohranjen.

@ .sonček. za ogled slik iz Gardalanda, boš moral obiskati kakšen drug forum ::)

wisky

@sonček, ne zamerim tvojemu komentarju, saj ko sem pogledal tvojo letnico in sem ugotovil, da si star toliko kot mojka hči, vrjamem, da te takšne reportaže ne pritegnejo. Vendar že do spoštovanja nekoga, ki se je potrudil tudi za nas druge, da nam prikaže sedanje stanje "bivše juge", bi se na tvojem mestu raje izognil komentarju. Pa brez zamere.

@Štromar še enkrat res čestitke za fotke in odlično reportažo. :icon_wink: :icon_wink: :icon_wink:
Lp wisky :smash:

Astra

Vau, lepon ste se imeli. Ja, Bosna skriva veliko lepot!  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si