ZEVS Forum

Močna nevihta z nalivom in točo na območju Komende

Začel/a Astra, 09. Avgust 2010, 00:17:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Astra

Na območju občine Cerklje na Gorenjskem, kjer je padala tudi toča, je zaradi močnih padavin meteorna voda zalila kletne prostore nekaterih objektov. Sredi vasi Voglje v občini Šenčur je močan veter podrl 200 let staro lipo, ki je bila pod varstvom kulturne dediščine. V Komendi so gasilci PGD Komenda posredovali pri izčrpavanju meteorne vode iz kleti treh objektov, so zapisali na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje RS. (24ur.com)

Na širšem Komenškem območju so se padavine koncentrirale poleg pogorja Krvavca, predvsem v smeri Lahovč in Brnika. Medtem pa je bilo v smeri Šinkovega Turna, Mengša in Vodic že precej manj padavin oz. dalj časa suho, saj so se nevihtne celice z zelo nizko bazo (Paradolf bo še kaj več predstavil, pa še kdo od članov ZEVS v reportažah...) pomikale od SZ proti JV.

Na območju Komende je med eno uro in pol trajajočim nalivom z nekaj presledki padala tudi pomešana toča s premerom do 1 cm. V Mostah pri Komendi je padlo v slabi uri in pol skoraj 37 litrov padavin na kvadratni meter. Spodaj se nahaja nekaj foto utrinkov iz širšega območja Komende in Vodic v času trajanja nevihte.

Opazilo se je, da je bilo v smeri Lahovč in Brnika vse huje, saj je bila tam intenziteta padavin in verjetno tudi toča po podatkih sodeč precej večjega premera. Na žalost sem se ujel v nevihtni piš in sem zaradi toče obstal predolgo časa pod drevesnimi krošnjami. Ampak nekaj "fotk" sem vseeno ujel.

Močan inflov od leve proti desni, oz. od JV proti SZ v nevihtno jedro!

Ujel sem se v repu zgoraj narisane rdeče mrcine (seveda toča in naliv)

A tole koga spominja na zelo nizko bazo in še kaj, kar se pogosteje pojavlja predvsem v ZDA (malce rotacije je bilo):

Počasi sem ušel nevihtni celici proti Vodicam (malce pozno že, saj se je večerilo):

Impozantna zavesa z nalivom in točo (v daljavi je šumelo - proti Brniku):

V Komendi so črpali meteorno vodo:

Ker je non stop treskalo, se je po odhodu nevihtne celice pokazalo nekaj "suhih" strel na Mengeškem polju:

Za konec še ena skorajda večerna panoramska s tem močnim sistemom, ki je okoli 20 ure še vedno neusmiljeno tolkel od območja Cerkelj, Brnika, Komende pa še tja povčez v pogorje Krvavca in Črnivca:

Škoda, da se nismo s kakšnim čejsarjem srečali. Očitno smo se ravno zgrešili. Pa drugič, čeprav je bil tale nedeljski šov za mene kljub določenim dolgoletnim izkušnjam danes več kot ne presenečenje. Za lažjo predstavo, okoli 18 ure je bilo več ali manj še delno jasno vreme. Okoli 18.30 se mi je čudno zdelo, ko so pričeli nad Brnikom, Karavankami v zrak leteti kumulusi. Ko sem ob 19 uri videl, da vse naokoli kipijo kumulusi, sem že slutil, da se lahko razvije kakšna nevihta, ne pa takšna mrcina. Noro, a neda.  :icon_wink:

Lp.  ;)
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Aquatic

Odlična reportaža. Nas je bilo kar nekaj takrat na terenu. Nam pač nič ne uide. :icon_wink:
Davis Vantage Pro2

Ciklon

Lepo dokumentirano!
Res je bil buren supercelični večer! Jas sem v videu ujel LM in RM updraft-a. Zanimivo res!

Škoda pa za našo vaško lipo!  :shrug:
Raj je v naravi :buttrock:

lukamarti

Fajn reportaža...sam škoda, ker te ni blo do Lahovč... Vode blo čez kolena tko da smo s cca 10objekotv prečrpali vodo in tudi s ceste, ki pripelje mimo avto salona Ambrož, ker se je natekla vsa voda s ceste in polja... Po pripovedovanju vaščanov je bilo kot pozimi, vse belo od toče.

paradolf

Bil je zanimiv večer. Skupaj bomo sestavili celoto. Ko te ujame zavesa kaj dosti ne moreš več narediti. Lepo dokumentirano. Na četrti fotki deluje kot "inflov tail". :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

gradiščan

krt

No, sam živim v prvi ulici novega naselja, ki lepo skozi polje gleda naprej proti Šmarni gori.

Nevihta je bila res impozantna, tale inflow sem pa lahko spremljal praktično pred nosom in sem samo čakal, kdaj se bo kaj spustilo do tal. No, če me oči niso varale, sta se vsaj dvakrat ustvarila tudi manjša in kratkotrajna vrtinca.

mat89

Capillatus

max

Matej, enkratno dokumentirano :icon_wink:

alešrozman94

:praise: To je bil res pravi "bum" včeraj  :praise:

Odlična reportaža! :clap: :beerchug:
VREME BO!