ZEVS Forum

06.07.2010 Shelf nad Ljubljano

Začel/a paradolf, 07. Julij 2010, 00:59:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Končno spet malo akcije.
Dan se je začel z oblačnim vremenom in malo je bilo bojazni da bo premalo zagrelo pred fronto.
Dopoldan se začne malenkost pucat, a že takoj se na SZ začnejo delati prve plohe in nevihte pa je bilo komaj malo čez poldne. V službi precej dela a se lahko izvijem nekaj čez trinajsto...skrajni čas.
Pridem ven in pogled na nebo me zmede. Vse nekako enakomerno pokrito s temnejšimi odtenki na zahodu. Iz Dobrunj od koder štartam se odpeljem po severni obvoznici. Naj povem da sem šel povsem na slepo. Brez mobilnega neta in tudi GSM nima možnosti nalaganja svežih radarskih slik. Gor dobim neko eno uro staro ponavadi in jo niti ne gledam.
Tako se je začela vožnja sem in tja. Se mi zdi da bi moral najprej proti severu malo, kjer sem pred odhodom iz službe še zadnjič pogledal na radar in videl eno celico v okolici Kranja. Res zapeljem proti Šentvidu a takoj ko to storim, imam občutek da bi bilo bolje ostati južneje. Obrnem na Brodu in grem do Lj-Brdo.
Tam nekako dobim en košček prostora za prvo fotko v smeri zahoda.

Spet mencam in ne vem kam bi.Sedaj imam občutek da bo tisto na prvi sliki šlo severneje. Hudiča...spet nazaj na obvoznico in do izvoza Gameljne. Nekako je tisto od prej izginilo in tole je bilo kar sem videl.

Nič posebnega. Skrajno desno naprej proti gorenjski viden nek zametek shelfa ali pa zgolj scud.
Ostanem še malo v Gameljnah . Med tem začne pihati SZ vedno bolj in bolj. Verjetno outflow celic na gorenjskem. Tako se stvar začne prožit južno od mene. Tole je nastalo izredno hitro.

In se nadaljevalo v smeri Katarine nad Ljubljano. Hitro je začelo tudi zlivati.

Vedel sem da je skrajni čas da se poberem stran če hočem še kaj kje ujeti. Spet nazaj proti jugu. Malo pred Šentvidom pridem v zlivanje in še dobro da je tam tunel, da se je dalo hitreje voziti. Pridem ven, spet zlivanje na polno. Folk vozi z vsemi štirimi smerniki 40-50km/h. K sreči je pri priklučku severne obvoznice naliva konec. Pridem na plano in vidim črno gmoto na zahodu.

Tukaj se nisem mogel odločiti ali proti Vrhniki  vsaj do Brezovice ali kar po južni obvoznici proti vzhodu. Odločim se za slednjo varianto , sam bom imel tako vsaj malo časa za razmislek. Zapeljem na bencinsko ko vidim tipa kako snema s kamero v oblak. Sem mislil da je eden od "naših" pa na koncu vidim da le meri svetlobo pred intervjujem z eno osebo  :icon_haha:
Na bencinski se mi odpre pogled proti zahodu. Shelf in zadaj inpresivna zavesa.

Proti centru(smer sever) Ljubljane. Zadaj je res zelo zlivalo.

Tu sem naredil večino fotk. Južni del ki se je precej spreminjal.

Malo zooma na shelf

Res impresivno je zlivalo a razelektritev ni bilo zelo veliko, tako da nisem niti poizkusil lovit dnevne strele. Časa vseeno ni bilo na pretek.

Zadeva je zelo hitro napredovala in tole je že pogled proti vzhodu pred mano.

Še zadnji škljoc, potem pa naprej da me ne povozi. Prične kapljati.

Malo pred odcepom za "ta staro dolenjko" vidim zahodno od Krima od dežja zakrit izraziti shelf ki so ga ujeli Markuši. Prej ga nisem videl zaradi dreves in tovornjakov na parkirišču. Instinktivno zadnji trenutek zavijem iz obvoznice in imam v načrtu smer Škofljica in nato smer Borovnica. Drek... Iz izvoza iz obvoznice naletim na tole:

Zgodba zaključena več ali manj. Predenj sem prišel na dolenjko sem bil že v dežju povsem. Tako spet obrnem nazaj na obvoznico in nato proti Novemu mestu v upanju da še kaj ujamem jugovzhodneje, kjer naj bi bili še boljši pogoji kot nad Lj kotlino. Celo pot je precej padalo in na Višnjegorskem klancu tudi zlivalo da je bilo veselje.
Komaj okoli Novega mesta se otresem dežja a pogledi niso bili nič kaj vzpodbudni. Praktično povsod pokrito in večinoma tudi deževno. Ustavim se malo pred Krškim.
Pogled proti jugu

In proti SZ od koder se je že bližal sedaj že formiran MCS, ki pa je že pešal.
Sicer je še dajalo neke znake življenja, a glede na to, da je za mojim hrbtom tudi že deževalo sem ocenil da ni veliko možnosti za karkoli. Vetra pri tleh pa praktično ni bilo.

Game over :shrug:
Moj prvi "chase", saj sem do sedaj bil bolj spotter.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

MaRkUš

Lep chase.  :icon_smile:
Na začetku pa je bila res nič posebna črnina nad Ljubljano.

Pihe

-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Aquatic

Super reportaža in čestitke za uspešno opravljen prvi "chase". :clap: :icon_wink:
Davis Vantage Pro2

mat89

Ledeni

Ja, dober chase in veliko kilometrov.  :icon_wink:

Ko je MCS prišel do nas, je že precej oslabel. Ni bilo videti nobenih izrazitih struktur na nebu, le veter je potegnil do 34 km/h. Zmeren dežek pa je pustil le 4 mm dežja.

gradiščan

Astra

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si