ZEVS Forum

Supercelici 18. in 19.6.2010 nad Krasom in Trstom

Začel/a Est! Est!! Est!!!, 21. Junij 2010, 12:54:27

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Est! Est!! Est!!!

Izjemen nevihtni vikend je za nami. Poleg moje prve supercelice, sem uspel fotografirati praktično vse pomembne nevihtne strukture. Takole je bilo...

18.6.2010 - Okoli 17:00, ko sem bil še na šihtu, je bilo severno od mene v Goriških Brdih vse črno. Slišalo se je grmenje, strukture oblaka pa so bile nerazpoznavne:

Tam nekje zadaj je zlivalo kar kakšno uro, preden se je sistem začel pomikati proti jugu, torej proti meni. Ob 18:00 se je zame chase začel. Najprej skozi dežno zaveso, ki ni vsebovala trdih dodatkov, do Gorice oz. še malo naprej, južno od Lučnika. Odprl se mi je pogled na celotno celico (fotke od Z proti V):

Radar:

Zdelo se je, da se vse skupaj sploh ne premika, a se vendarle je...po polžje. Navajen običajne smeri Z -> V, niti najmanj nisem pričakoval, da bom doživel vse to, kar je sledilo. Kmalu je namreč postalo jasno, da ima ta celica nekoliko drugačno smer SSV -> JJZ. Torej sem se pomaknil še nekoliko bolj južno, da dobim lepši pogled in hkrati ostanem na njeni poti. V Villanovi je zgledalo takole (isto od Z proti V):

Potlej sem skušal še nekoliko južneje, da dobim v kader morebiten shelf cloud, a me je pri Farri d'Isonzo ustavil greben Kraškega roba. Zato sem se odpravil nazaj proti V, obkrožil grič pri Farri in odprl se mi je razgled na interesantno znižanje baze:

Pobližje:

Mogoče wall cloud, a nisem prepričan, saj nimam več zaporednih fotk, kjer bi lahko ocenil rotacijo. Vzhodno od znižanja je bilo moč opaziti inflow cloud, a na tej fotki mogoče ni najbolj očiten, saj sem bil slabo postavljen:

Postalo mi je jasno, da bo zadeva skočila čez kraški rob na Kras in potem najbrž proti italijanski obali in Trstu. Zato sem se spravil na A4 do Gradišča od Soči, od tam pa direkt v Tržič (Molfancone). Prispel sem naravnost pod shelf cloud (fotka malo čudna, ker sem pritisnil med speljevanjem s semaforja :surprised:):

Ker se je celica še vedno tako počasi premikala, sem zlahka prišel pri Sesljanu v še ugodnejši položaj za fotko shelfa:

Radar:

In potem sem se izgubil. Ne vem kako in ne vem zakaj...no, najbrž zato, ker sem nagnjen h kompliciranju. :banghead: Ampak tokrat je bila celica pripravljena odpuščati napake. Ko sem se spet našel, sem šel hitro na AC in vuššš proti Trstu skozi dežno zaveso. Kmalu sem bil precej pred nevihto. Nad Trstom sem si našel ugoden položaj za fotkanje in od tu so te fotke SC, ki je očitno rotirala, kar pa sem opazil šele pozneje na fotkah doma. Pogled na mezociklon in inflow tail nad Trstom:

Radar:

Tu je poleg mezota viden tudi RFD:

Radar:

Še zadnja fotka, preden je celica izpustila dušo in oslabela:

Ko se je v Trstu končalo, se je začelo v okolici mojega doma. Na radarju je bil viden lep padavinski pas, bliskanje pa je bilo opaziti celo nad Trstom. Vračal sem se preko Krasa, v upanju, da pridem domov do časa, za kakšno fotko strele. Razelektritve so bile res pogoste. In sem prišel...v Goriška Brda. Strela nad Sabotinom (levo Sveta Gora, spodaj Kojsko):

Tudi JV od Nove Gorice se je zorganizirala ena lepa celica, ki je spuščala svetlobne efekte:

Velja omeniti, sa je bila ob tem času ob italijanski obali še veliko interesantnejša celica, a bila je predaleč, da bi hodil do nje, zato sem se raje odpravil domov na zaslužen počitek. Še radar ob času fotografiranja strel:

Bilanca dneva: Ena SC z lepim mezociklonom, shelf cloud, možen wall cloud in nekaj lepih razelektritev.

19.6.2010 malo po 15:00 na Trstom: Naslednji dan me je pot vodila na Hrvaško, a ne po nevihte, pač pa po drugih opravkih. Vseeno si nisem mogel kaj, da se ne bi ustavil za trenutek ob poti in pofotkal še eno lepo celico nad Trstom:

Mojo pozornost je kmalu pritegnil desni del te strukture, kjer se je skrival en manjši mezociklon, ki je kmalu povrgel funnel cloud. :o Na fotki je lepo viden wall cloud in inflow cloud na desni:

Kakorkoli, funnel je kmalu izginil, a nekaj minutk za tem se je razvil nov wall cloud in iz njega se je spustil nov funnel, še lepši kot prejšnji:

Za trenutek se je zdelo, da se je dotaknil tal. Je potemtakem postal EF0 tornado!? :zaba: Tudi tu je desno lepo viden inflow tail:

Še pobližje:

In kakšno minuto kasneje je že razpadel:

Radar v času dogodka:

Skratka še en interesanten dan z lepo strukturo funnel-a, ki sem ga ulovil povsem po naključju, preprosto ob pravem času na pravem mestu. 8)
Life is like weather! www.wineandweather.net/

Gorazd

Čestitke, res lepo.

Ni samo sreča, je tudi nos.

Mejte se radi

paradolf

Čestitke za odličen ulov in sploh za funnel-a.  :clap:
Res se tako zdi da bi se lahko funnel spustil do tal. Sezona se dobro odvija na vašem koncu :icon_wink:
Seveda če imaš čas in kot je že @Gorazd  napisal "nos", potem lahko ujameš marsikaj kar navadnim smrtnikom ostane skrito.
Še enkrat čestitke :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

chris93

P_Nut

Lepa supercelica. :icon_wink:

(le napisi na fotkah me grozno motijo ker človeka zmedejo in skrijejo detajle v strukturi).

Lp

hrošč

Super si tole ujel. Funnel :beerchug:

Se pa strinjam s P_nutom, napisi cez celo fotografijo so prav moteci :-\

Ciklon

Citat od: Est! Est!! Est!!! dne 21. Junij 2010, 12:54:27
Mogoče wall cloud, a nisem prepričan, saj nimam več zaporednih fotk, kjer bi lahko ocenil rotacijo. Vzhodno od znižanja je bilo moč opaziti inflow cloud, a na tej fotki mogoče ni najbolj očiten, saj sem bil slabo postavljen:

Po teh fotkah SC mi deluje to bolj kot "inflow scud clouds" kot pa "wall cloud", saj ni opaziti konkretnega stika (zlitja) teh oblakov z "rain free base" oz. z "updraft base".

Si pa poslikal lepe strukturce. Čestitke, bravo! :icon_wink:

Raj je v naravi :buttrock:

MaRkUš

Super reportaža po dolgem času, odlično :praise:
Lepe strukture, funneli so res lepo vidni, ni dvomov v to, vglavnem še enkrat čestitke :buttrock:

Pihe

V dobrega lovca se razvijaš @Est!!Est!!Est!!  :icon_wink:
Pohvalno in res dobra reportaža. :clap:
Moram pa kljub temu rečt to,kar so že eni pred mano:tisti vodni napis čez fotko je zelo moteč! :(
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

gradiščan

Opa..odlično..pravi mojster si postal... Čestitke  :clap:

Domček

Odlična reportaža in čudovite fotke!  :praise:  :icon_wink:

Aquatic

Odlične fotke in reportaža, ki si zasluži vse pohvale.
Davis Vantage Pro2

matic

"Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, čeprav za prvo nisem prepričan!" (A.Einstein)

gregach

"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."

max