ZEVS Forum

Vremensko dogajanje na dopustu v okolici Pule

Začel/a paradolf, 06. Junij 2010, 16:21:26

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Letos smo z družino zopet dopustovali malo bolj zgodaj in na isti lokacijo kot lansko leto. Konkretno v avtokampu Puntižela blizu Fažane pri Puli. V dobrih 10 dneh smo imeli vsega po malem, tako da se je tudi za fotoaparat našlo nekaj.
V navezi sem bil z @Markuš-i tako da so mi malo posredovali info o dogajanju v moji okolici in seveda tudi doma. Se zahvaljujem :icon_wink:

No, takole sicer izgleda pogled proti jugu-jugozahodu iz naše peščene plaže ko je nebo kot bi rekel "dolgočasno" modro in voda kot bi jo zlikal.
Pa ne bom kaj dosti pisal o tem  :smash:

Prvih nekaj dni je bilo v znamenju vzhodnika in na celini Istre so se delale nevihte, ki jih je nosilo v našo smer, a nobena ni uspela priti prav do nas. Že nekaj km pred nami so se dobesedno posušile. Enkrat je celo padlo nekaj manjših kapelj ob tem ko je sijalo popoldansko sonce.

Prva prava nevihta nas je prešla 27.05. ko se nam je iznad morja od zahoda približal večji nevihtni sistem.
Kar nekaj časa sem lahko poslušal grmenje v daljavi, vidnost pa je bila zelo slaba in vse kar se je videlo v smeri grmenja je bila temna sivina. Vseskozi je kazalo da bo stvar potovala severno od mene in bo od opazovanja ostal le dolg nos.
No k sreči pa temu ni bilo tako.
Na kratko. Situacija kot sem jo sam lahko videl je bila takšna, da so bili v višinah zahodni vetrovi, pri tleh pa je vlekel šibak do zmeren jugo.
Stvar ki mi je vzbudila zanimanje je bil nizek oblačni pas južno od mene.
Izgledal je kot pas kopastih oblakov, ki jih nese proti nevihti ki je bila desno izven kadra te fotke.
Ko sedaj gledam tole pa vidim drug vzrok. Visoka baza zgoraj z zadnjim robom spušča vodo in nastaja outflow, ki je kot kaže začel riniti topel in vlažen zrak pred sabo v višino. Pri tleh je bil namreč južni veter, če ne celo jugovzhodnik. Oblaki so tako navidezno potovali na fotki od leve proti desni. Dejanska smer gibanja pa je bila proti meni  :drool:

Tule sem malo pozumiral. Ni videti ravno lepo, a se lepo vidi kako je tule kar kipelo v luft. Na hitro se je naredil celo Pileus.

Tule pa se mi je zdelo da stvar dobiva vse bolj podobo shelf-clauda.

Vmes ko se je stvar bližala, sem naredil še nekaj fotk nekih strukturic v bližini.

Obenem se je center glavne nevihte že pomaknil toliko blizu, da se je dalo že nekaj razločiti in označiti kot "zanimivo". Nevihta je v centru sicer slabela, a vzhodni rob je dajal neke ostre obrise.

Nazaj na jug. Zgornji del tega oblačnega pasu je postal zalizan. Oblika je bila vedno bolj podobna shelfu. Tudi vse bližje je bila zadeva.

Njen zahodni del. Spodaj se lepo vidi kako sesa en del ki je malo nižje. Kaj je dejansko bilo tam ne morem reči. Predaleč :shrug:

Postaja temno. Na nebu pa vedno več kontrasta. Tukaj je bilo ozračje še relativno brez omembe vrednega vetra.

Vse bližje in bližje. Če boste vzeli fotko bolj pod drobnogled boste lahko celo videli zametke ene slim "pijavice" pod kotom 70° na desnem delu svetlega območja. Res je bila kot list tanka in če bi jo sikal kakih 10 sekund prej bi se še bolje videla. Jaz seveda glavo vrtel vsepovsod in stvar mi je ušla :banghead:

Postalo je zelo temno. Pričel pa je pihati tudi precej močan veter, kar se vidi tudi po naježeni vodi spodaj. Pihnilo je do 54km/h kolikor je nameril moj Windmaster. Oko je bilo pozorno na manjši lijaku podoben izrastek na desnem delu a to ni bilo to. Zadaj pa so tiste meglice frčale na vse strani. Vidi se tudi manjša dežna zavesa ki je že zakrila del vzhodnih Brionov a nič posebnega.

Ko nas je dosegel shelf, se je severozahodno od mene pošteno uscalo.

Prav tako pa je parkrat zagrmelo tudi vzhodno od mene in radar lepo pokaže kako smo jo odnesli skoraj brez padavin, medtem ko je bilo tudi vzhodno nekaj dežja. Mislim pa da zarad oddaljenosti Lisce le ta tudi ni videla vsega. Odboji glede na zgornjo fotko vsekakor niso pravilni. Vsega skupaj je deževalo morda 5 minut pa še to le eno minuto pošteno.

Po dežju se je hitro jasnilo in nevihta je bila že dokaj daleč.

Čez dva dni(29.05.) ko je bilo kar dosti dogajanja v Sloveniji pa smo pri nas lahko le opazovali od daleč da se nekaj dogaja doma.

Spet Pileus

In pripadajoči radar.

02.06.
Dan po famoznem poslabšanju ki je zalil dele Hrvaške. Pri nas ni bilo nič posebnega. Ponoči me je sicer prebudilo oddaljeno bobnenje nevihte, a sem nato na obali dve uri zastonj čakal na šov, Nevihta zahodno od mene je bila zavita v nizke stratuse in bliskov nisem prakično niti videl, kaj šele strele. Potem se je uscalo in jaz nazaj spat.

Zjutraj je bilo nebo umito a so popoldan nastajali kopasti oblaki v hladnem zraku v višinah.
Tole je nastalo nad mojo glavo in sistemu se ni prav nič mudilo.

Je bilo kar aktivno spodaj. Precej je mešalo a precej neorganizirano. Počasi se je stvar pomikala proti jugu. Spreda(levo) je sesalo, zadaj pa je po malem deževalo.

Oblaki so se počasi pričeli pripravljati na svoj izliv.

In ga doživeli.

Pričelo je pošteno scati. Umaknil sem se pod nizko oljko dokler ni začelo iz nje kapljati. Grmelo mi je praktično nad glavo in samo čakal sem kdaj bo počilo. K sreči so bile razelektritve le v oblaku. Sicer bi pa ob prvi CG poiskal varnejše zavetje.
Vsa ta silna voda ki je padala z neba, je nato nad severnim robom k višku poslala nove oblake.

Zametki.

In razvitost čez nekaj minut. Bodite pozorni kako se je razlezel majhni oblaček vizuelno nad drevesi.

Potem mi je začelo teči po hrbtu in sem jo ucvrl v prikolico. Nebo je tako ali tako postalo enakomerno sivo. No ampak kasneje pa je enkrat počilo blizu :icon_mrgreen:

Zvečer sem komajda ujel še en majhen košček jasnino po tem ko je sonce že zašlo.

Ja nč, tkole je blo glede vremena.

Edt.
Izjemoma sem tokrat fotke nalagal preko Imageshacka ker je meni bolj priljubljeni Slikomat nekaj mlel. Če komu ne odpre fotk do konca pomaga kot kaže F5.

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

JaniS

Pihe

To pa ni bil dopust Robi,to je bil ja šiht za Zevs! :icon_haha:
Lepo. :clap:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

MaRkUš

gradiščan

Aquatic

Dopust, ki si ga vsak ljubitelj vremena le želi. Odlična reportaža! :praise:
Davis Vantage Pro2

matic

"Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, čeprav za prvo nisem prepričan!" (A.Einstein)

max

Domček

Super reportaža! Nevihte na morju so nekaj najlepšega (če niso premočne).