ZEVS Forum

Nevihtni dnevnik - April, Maj 2010

Začel/a Est! Est!! Est!!!, 14. April 2010, 15:30:02

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Est! Est!! Est!!!

Ker je april vremensko nepredvidljiv mesec, bi bilo nesmiselno za vsako nevihtico odpirati nov topik. Zato sem za vse aprilsko dogajanje odprl en topik, ki ga bom sproti dopolnjeval z novimi chase-i, v kolikor me ne muhasti mesec demantira in bo poslej vsak dan sijalo sonce. :icon_question: :icon_haha:

Zadnjih nekaj dni nisem kaj pretirano spremljal kart, razen tistih, ki ste jih nalagali v "Smeh in solze", zato nisem niti pričakoval kakršnekoli nevihte v teh dneh. Prej občasne krajevne plohe. Vseeno je Osmer v svoji napovedi stalno risal strele širom Furlanije in imeli so prav! Seveda je vse razvidno tudi iz kart, ki pa sem si jih ogledal šele po današnjemu "nevihtolovu". :icon_mrgreen:

Cape in Lifted index:

Jutro na 14. april 2010 je nad Lokvico prineslo ploho, pogled na radar pa je razkril zanimiv odboj nekje v okolici Gradišča ob Soči:  

Ni bilo treba dvakrat reči, hop in sva se jaz in fotoaparat že vozila proti Farri d'Isonzo. V Farri sem zavil desno proti St. Lorenzu in se kmalu ustavil ob cesti, da si natančneje ogledam zadevo. Sprva nisem videl nič pametnega, potem pa mi je grom povedal, kam sploh gledati. In pogled je bil tak:

Pomislil sem, da sem slabo postavljen, zato sem nadaljeval pot proti S v St. Lorenzo in naprej proti Morari. Takoj iz St. Lorenza sem se spet ustavil, tu je zadeva že začela dobivati obliko:

Še nekaj trenutkov kasneje:

Celica se je gibala v smeri SSV, zato sem pomislil, da se ji lahko še nekoliko približam in dobim še kak lepši pogled nanjo. Tako sem se odpravil še kaka 2 km severozahodno na polja S od vasi Moraro. Tam se je odprl lep pogled na celico z zelo nizko bazo:

Super! Sicer je tu že zmerno deževalo, zato sem fotkal kar iz avtomobila (odprta šipa in mokra noga :icon_mrgreen:). Razelektritve pa so bile zelo redke:

Celica je rastla, struktura oblaka je bila vse lepša in lepša:

Medtem se je za nakaj trenutkov pojavila sodra...dve zrni sta vidni na vetrobranskem steklu, a preden sem izostril na šipo in škljocnil, je bilo vse skupaj že skoraj mimo: :icon_redface:

Medtem se je celica, ki se je sicer premikala s polžjo hitrostjo, vse bolj približevala:

In postajala vse bolj veličastna:

Ko je bila že skoraj nad mano, sem se odločil umakniti. Od tu sem naredil še nekaj fotk zadnjega dela celice, ki se je sedaj že pomikala proti gričevnati pokrajini v okolici Krmina in Goriških Brd. Tja gor pa ji nisem nameraval slediti. Še nekaj fotk zadnjega dela, razvrščenih od vzhoda proti zahodu (pogled proti severu, fotkano iz St. Lorenza). Nisem naredil panorame, ker nisem imel stojala, pa še deževalo je:

Od tu sem nadaljeval nazaj proti Farri d'Isonzo in zavil levo v Villanovo, od kjer so še ti zadnji posnetki oddaljujoče se nevihte. Tu je že bila mimo Krmina in južnega dela Goriških Brd. Se je pa razpotegnila v nekakšno multicelico. :icon_question: Radarska slika in fotka:

V Goriških Brdih, na območju Dobrovega, Nebla in Hruševlja je padala sodra...

Pa še dve fotki, ki nimata toliko dokumentarne vrednosti, sta pa lepa prizora iz Furlanije.

Vinogradi, poti in osamljeno drevo ter nevihta v ozadju:

Furlanska vinogradniška kmetija med trtami:

Za konec lahko rečem, da sem s tem 2. furlanskim chase-om zadovoljen. Videl sem tisto kar sem hotel videti in nevihta mi je ušla šele, ko sem sam tako hotel. Nabral sem si še nekaj izkušenj in to je dobra priprava za poletne dni, ko bo šlo zares. :icon_wink:

Hvala za ogled!

P.s.: Pravkar me je klical stric iz Goriških Brd (Hum) in mi posredoval nekaj podatkov iz njegove postaje v času ob prehodu nevihte, se pravi vzhodnega dela nevihte:

Gibanje temperature:

Temp. (11:00): 9,0°C
Temp. (14:00): 6,8°C
Temp. (15:50): 10,3°C (po prehodu nevihte)

Max sunek vetra: 17 km/h. Žal brez podatka o smeri. :shrug:

Padavine RR:

Od 12:00 do 14:00 je bil RR 5,4 mm/h, ob 15:00 je padel na nulo. Kar precej padavin torej. Razvidno je tudi počasno gibanje nevihte, saj je deževalo praktično debeli 2 uri. :zaba: Močni nalivi so bili tudi v Novi Gorici.

Podatke je izmerila postaja WMR200.
Life is like weather! www.wineandweather.net/

Est! Est!! Est!!!

Druga polovica aprila se je izneverila...nič neviht. :icon_razz: Zato pa bom v ta topik stlačil še včerejšnje dogajanje 6.5.2010 v Furlaniji in Z Sloveniji.

Zame se je začelo okoli 16:00. Bil sem v Novi Gorici in sem se odločil zaviti še malo v Furlanijo, da vidim kaj se dogaja. Prva težava se je pojavila še pred prečkanjem meje. Mobilni internet ni hotel sodelovati, zato sem ostal brez kakršnekoli radarske slike. Vseeno sem nadaljeval pot preko meje in preprosto šel tja, kjer so bili oblaki najtemnejši, pa bude što bude. Kmalu sem naciljal lepo ploho s fotogenično dežno zaveso, praktično na istem mestu kot nevihta v prejšnjem postu. Nekaj sličic iz St. Lorenza, in sicer J del plohe:

Pa še severni del:

Ploha je svoje vodno bogastvo spuščala Z od Mariana, zato sem se ji komot še nekoliko približal. Šel sem do Korone, tam pa zavil desno za Krmin. Takole se vse skupaj zgledalo od blizu (pogled proti Marianu):

Pogled proti Krminu:

Potem me je kmalu zajel dež, zato sem se umaknil proti Goriškim Brdom in že nameraval domov, toda kmalu se je ozračje sčistilo in skozi raztrganine v oblakih je začelo sijati sonce. V upanju, da pofotkam kak imeniten prizor, sem se odpravil na Korado (k.812m), kjer se mi je odprl pogled na dva svetova. Dežja očiščena Furlanija:

In ploha v Soški dolini. Nekajkrat je celo zagrmelo. Od leve proti desni: Kuk, Vodice, Sv. gora (Skalnica), Škabrijel, na drugi strani doline Sabotin. Opazujte nastajanje meglic ob vrhovih hribov:

Na Koradi sem se utaboril kar za kako uro in čakal, da me morebiti doseže sonce, saj sem imel nekaj lepih kadrov naštudiranih, manjkala je le prava svetloba. Pa se ni zgodilo. :shrug: Namesto sonca, se je oblačnost v Furlaniji zgostila, zaslišalo se je oddaljeno bobnenje, kmalu sem ugledal še strele. Na obzorju se je risala temna črta nevihtnega oblaka. Preizkusil sem, če se je moj mobilni operater prebudil in glej ga zlomka, delovalo je. Radarska slika je kazala razpotegnjeno celico, daleč v Furlaniji:

Imel sem dve možnosti. Sesti v avto in se odpeljati tja dol, ali počakati na vrhu hriba, da se vse skupaj približa in mogoče ujamem kakšno strelo. Vendar, ker lovljenje strel na vrhu hriba ni ravno zdravo početje, pa še od struktur oblakov nimaš kaj veliko, sem hitro pohitel do avta in gas nazaj v Furlanijo. :zajec:

Še ko sem bil na Dobrovem, je stvar super zgledala, potem pa je hitro začela slabeti in ko sem jo prestregel nekje severno od Palmanove, na Z bregu reke Tore, od nje ni ostalo več veliko, reakcijski čas je bil preprosto predolg. :banghead: So bile pa fantastične barve.

J del celice v okolici Palmanove. Zgledalo je kot shelf, vendar ni kazalo znakov življenja:

S del, mislim da se skrajno desno vidi ostanek inflow tail-a:

Prav ta se je pozneje spet združil z glavnim delom oblaka in zdelo se je, da se bo celica spet okrepila:

Torej nazaj proti V in bomo videli kaj bo. Najprej ni bilo nič, potem pa je celica na J, tista nad Palmanovo, spustila en mega svetlobni efekt. Odločitev je bila takojšnja...desno za Palmanovo... Kar je bila seveda napaka! :icon_mrgreen: Cesta proti Palmanovi je namreč vodila proti JZ, direkt v dež, ki ga je spuščala omenjena celica. Mrzlično sem iskal pot proti vzhodu in jo kmalu tudi našel ter dohitel celico. Vendar le dohitel, ne pa tudi prehitel, saj se je gibala zelo hitro. U bistvu kaj veliko nisem videl, le hitel sem, kolikor je bilo mogoče in skušal priti pred njo. Delno mi je uspelo v Farri d'Isonzo, kjer sem na hitro naredil nekaj fotk J dela celice. Zdela se je gromozanska in njen J del, ki je prečkal Kras, je drsal praktično po tleh. Pogled proti Krasu:

Šlo je prehitro za kaj pametnega pofotkat. Postalo mi je jasno, da jo moram konkretno prehiteti, če hočem kaj videti. Zato sem se hitro spravil do mejnega prehoda Vrtojba in na avtocesto, ter odbrzel s tistimi dovoljenimi 130 km/h proti izvozu Vogrsko. Hitrost je očitno zadostovala, saj sem se potem lahko v miru pripravil na fotkanje. Odprl se je čudovit pogled na celico s shelf cloudom:

Strel ni bilo veliko, oziroma so bile bolj severno od celice. Tu se vidi tudi inflow tail:

Prehod na hribovito območje je kaj hitro prekinil inflow:

Ostanek inflow tail-a je zadel ob Škabrijel (hrib desno, katerega vrh se v megli oz. oblaku). Vidna je še dežna zavesa:

In potem je nevihta nemudoma oslabela, zame pa se je chase končal, čeprav je bilo pozneje še kar nekaj dogajanja...največ na obali.

Še nekaj podatkov o vetru. Na Vogrskem, ko se je celica približevala, je pihal nevihtni piš iz celice meni v obraz...downdraft. Alze-jeva postaja v Novi Gorici je ob prehodu nevihte izmerila največji sunek 23,8 km/h.

Še radarska in satelitska slika:

Ter slika atmosferskih razelektritev:

Tako. Komentarji dobrodošli, predvsem glede poimenovanja struktur. lp

Est! Est!! Est!!!

Še par fotk celice v Furlaniji 12.5.2010.

Pogled na nevihtne oblake od daleč... Slišati je bilo bobonenje:

Celica od blizu:

Celica z druge strani. Lepo je vidna dežna zaveza:

Nekaj trenutkov pozneje, ko se je prikazalo še sonce:

Še dva pogleda na zanimive strukture nevihtnih oblakov. Tu je bilo vidnih precej razelektritev, žal nisem nobene uspel ujeti:

Konvekcija na vzhodu - pogled proti Sloveniji:

Konvekcija nad Slovenijo, pogled proti Vipavski dolini:

H2o

Hvala za lepe fotografije in za trud, ki ga posvečaš lovljenju celic ter obširnim poročilom. Le tako naprej! :icon_wink: Upam, da se ti čim prej nasmehne sreča s kakšno supercelico.  :icon_mrgreen:

ŽUPMART

Super tole.  :icon_wink:

Ko bo kazalo na kaj resnejšega jo pa lahko kam skupaj mahnemo v Furlanijo.  :icon_smile:

Astra

Čestitke za redno spremljavo dogajanja. Zelo lepo opisuješ same dogodke ob nevihtah. Pohvalno.  :praise:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si