ZEVS Forum

ds1820s preko LPT porta

Začel/a Lincolin, 06. Julij 2007, 00:24:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

MINIMAX

Kabel od miške je 4 žilen in ni kaj ustvarjati, konektor je pa zalit, tako da bo treba kar konektor kupit  :shrug:

Jasno, človek se vedno spravi ustvarjat takrat, ko so trgovine zaprte :banghead:

MINIMAX
MINIMAX
Lj-Polje

Mr.Bear

Konektorju se strokovno re?e "mini DIN", da bo

MINIMAX

Mislim, da bo DB9 serial ženski bolj prav, mini DIN se mi zdi da je nekaj drugega? V glavnem vem kaj rabim, a vseeno hvala  :icon_biggrin:. Upam, da bo potem že enkrat fertig.
MINIMAX
Lj-Polje

Mr.Bear

Ja, torej imaš zelo staro miško na kateri je še DB9 konektor :icon_biggrin: Če bi prej bolj pazljivo prebral, bi po številu pinov lahko vedel, da gre za DB9 :icon_razz: Sorry za spam :icon_cry:

MINIMAX

Tako. Stvar je zvezana, preizkušena in celo deluje  :clap:. Po fohu namreč nisem električar in sem zato kar ponosen da funkcionira. Sicer pa je tako trotl ziher razloženo, pa če še fantje na forumu kaj pomagajo res ni problema. Sem pa najprej poskusil z enim senzorjem, nato pa še paralelno dodal še drugega in je vse tako kot mora bit.  :icon_wink:

MINIMAX
MINIMAX
Lj-Polje

MINIMAX

Zanima me ali obstaja kakšen freeware, ki bi omogočal avtomatski zajem podatkov in shranjevanje v datoteko (ali pa če ga je kdo izdelal pa je tako prijazen da ga odstopi oz. zamenja za nekaj EUR; ne bi zdaj na drugi konec sveta pošiljal 10$). Imam le Digitemp demo verzijo, ki tega ne omogoča.

LP
MINIMAX
MINIMAX
Lj-Polje

polo

Če še nisi probaj poiskat na eMule :icon_smile:

MINIMAX

Bom kar tule nadaljeval temo...

Hotel sem narediti še nekaj merilnih mest in sem si kupil dodatne senzorje (DALLAS 1820) a glej ga šment, novi senzorji ne delajo. Nisem ravno elektronik, zato prosim če  mi kdo pomaga. Stari senzorji so imeli sledeče oznake:
DALLAS
DS1820
0605C2
+382AC

novi pa imajo takole:
DALLAS
DS1820
0822C3
+127AC

EDIT:

Zadnji dve oznaki menda označujeta serijo izdelave, tako prodajalec. Ker sem podvomil v serijo sem šel v drugo trgovino in tam kupil senzor iz druge serije, vendar isto sranje, tako da ne vem več naprej.  :icon_cry:

MINIMAX
Lj-Polje

MINIMAX

Tako. Sem poskusil še s senzorji iz druge serije pa prav tako ne deluje. Zdaj mi je pa to že malo smešno  :icon_question: . Ali se je kdo v kratkem ukvarjal z Dallas DS1820 senzorji  :wavey: ?
MINIMAX
Lj-Polje

lrajselj

Imam nekaj izkušenj s temi Dallas-i.

Sicer ne vem, kaj bi v tvojem konkretnem primeru lahko bilo narobe, mogoče pa bo kakšna info koristna:

- Vsak DS1820 senzor ima svojo ROM številko, ki je zapečena v senzorju. V primeru, da je na enem pinu več senzorjev (vzporedna vezava) ... je vsaj v primeru mikroprocesorja tako, da master (uP) skenira možne ROM številke. Če so ROM-i blizu drug drugemu je to skeniranje zelo kratko, v nasprotnem traja nekoliko dlje. Nisem pa še imel situacije, ko bi bila ROM številka izven območja skeniranja. ... LAhko pa, da je to možno ...  :icon_question:
Vezano na tvoj problem: Kakšen je program, ki bere senzorje? Je lahko problem ravno v teh ROM številkah... če niso preskenirane.

- Drug podatek, verjetno nekoristen pa vseeno: DS1820 serija je ukinjena. Mislim ,da so v odprodaji le še trenutne zaloge. Naslednik ima oznako DS18S20.
Čeprav ne verjamem, da bi v tem lahko bil razlog, ampak poizkusiti ni greh.

Pa srečno!  ;)
Ah.... to vreme!

MINIMAX

Uporabljam DigiTemp od Brian C. Lane. Nadgraditi sme ga nameraval v full verzijo ampak moram najprej rešiti tale hardwarski problem. Zanimivo je, da mi je posamičen senzor občasno uspelo "priklicati"; javil je ROM številko, potem pa sem hotel odčitati temperaturo ga pa program, ni več našel. Pa gotovo ne gre za napako v vezavi. Sem čisto brez ideje.

Sicer pa tisti S pomeni le natančnost.
MINIMAX
Lj-Polje

kekec46

Dallas termometer prek USB:
http://slo-tech.com/forum/t256401/0

Jaz uporablam tega in morem rečt da se super obnese!  :)

lrajselj

Citat od: MINIMAX dne 15. November 2010, 10:34:54
Uporabljam DigiTemp od Brian C. Lane. Nadgraditi sme ga nameraval v full verzijo ampak moram najprej rešiti tale hardwarski problem. Zanimivo je, da mi je posamičen senzor občasno uspelo "priklicati"; javil je ROM številko, potem pa sem hotel odčitati temperaturo ga pa program, ni več našel. Pa gotovo ne gre za napako v vezavi. Sem čisto brez ideje.

Sicer pa tisti S pomeni le natančnost.

Ne poznam DigiTemp-a. Sem pa malce pogooglal in naletel na tole: "Before you can read the sensors you need to initialize the list of serial
numbers (each 1-wire sensor has a unique 64 bit serial number used to address
it on the bus). When you add sensors to your lan you need to rerun the
initialization process."

Link do polne novice: http://www.filewatcher.com/p/digitemp_3.5.0ds1-1_powerpc.deb.132970/usr/share/doc/digitemp/README.gz.html

Glede na to, da izključuješ hardware napako ... je mogoče treba iskati na software strani.

In še ena moja ideja: Skušaj "preslikati" vsebino LPT porta na kakšen terminal. Da ugotoviš, če sploh poteka komunikacija.
Kako to "preslikavo" opraviti, bi pa kakšen bolj računalniško podkovan član znal povedati. 
Ah.... to vreme!

H2o

@MINIMAX, kolikšna je oddaljenost senzorjev od računalnika? Jaz imam precej izkušenj glede zanesljivosti delovanja na daljših razdaljah - uporabljal sem zaporedni (serial) port (ne paralelnega). Ali uporabljaš 2 ali 3 vodnike?

MINIMAX

Kot rečeno sem naredil vse enako kot takrat ko sem se v postu 15.septembra davnega leta 2007 hvalil da vse funkcionira. V bistvu sem na vezje, ki omogoča priklop na RS232 (jaz imam potem še pretvornik na USB) priključil nov senzor, da bi ga pač sprobal predno ga dam na kasneje nedostopno mesto. In kot rečeno ni funkcioniral. Sem nataknil ta starega je ta stari delal, sem poskusil drugega novega iz iste serije, ni delal, sem šel v drugo trgovino, da sem dobil senzorje iz druge serije, spet ni delalo. Ob preletu (inicializaciji) se je novi senzor sicer občasno javil z ROM številko, a ko si hotel dobiti temperaturo je spet javil napako pri iskanju 1-wire LAN (kot da ga ne bi priključil). Sumim, da tole moje vezje z diodami in uporom ne ustreza novim senzorjem (sicer nimam pojma o elektroniki razen srednješolske teoretične osnove).    :icon_question:
Kar se pa dolžin tiče delam trenutno vse na razdaljah do 1,0m
MINIMAX
Lj-Polje