ZEVS Forum

Točonosna nevihta v Furlaniji 31.3.2010

Začel/a Est! Est!! Est!!!, 01. April 2010, 00:10:25

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Est! Est!! Est!!!

Zadnje čase nisem nič kaj preveč priden pri objavljanju prispevkov na forumu, a žal ni bilo veliko časa, saj je pomlad prinesla obilico dela. :shrug: Vseeno se me je delo danes na srečo usmililo in to ravno na dan, ko so bili ugodni pogoji za nastanek neviht v Furlaniji in Z Sloveniji. Dasiravno sem se sprva še nekaj obiral, ali naj grem pogledat, kaj je na stvari, ali ne, sem se naposled odločil pravilno = AKCIJA! :icon_wink:

Najprej dve besedi o vremenski situaciji (zelo na hitro...če napišem kakšno neumnost me popravite...verjetno brez neumnosti ne bo šlo :shrug:):

Torej v zadnjih dneh je nad Furlanijo z JZ vetrovi dotekal topel in vlažen zrak, medtem ko je pokrajino danes popoldne prešla hladna fronta, ki je ohladila zgornje plasti ozračja in povečala labilnost atmosfere ter s tem ustvarila ugodne pogoje za nastanek neviht.

Temperature na 850 hpa pred prehodom fronte:

In ohladitev v višinah po prehodu fronte:

CAPE in labilnost atmosfere:

Sprva sem bil še zelo neprepričan, saj je radar kazal na razvoj neviht tam daleč v okolici Benetk in tako daleč danes pač nisem bil pripravljen hoditi. Vzhod Furlanije pa ni kazal kakega obetavnega dogajanja. Najprej sem se tako odločil za pogled z vrha oz. od daleč. Odpeljal sem se na hrib nad Goriškimi Brdami (Korada, 812m), seveda ne do vrha, pač pa le do točke, ki je ugodna za opazovanje ravnine. Pogled je razkril tole:

Lep razgled sicer, ki pa mojemu neizkušenemu očesu ni razkril nič več kot obetavno črnino in dežne zavese, ki sem jih pripisal lokalnim ploham. Rekel sem si, nekje je treba začeti in tako sem se odpeljal skozi Goriška Brda proti Furlaniji, da vidim zadevo še od spodaj gor, saj tako vidiš stvari precej drugače, kot sem se naučil v mojem zadnjem čejsu lanskega novembra.

Kam je potrebno iti, mi je postalo jasno, ko sem prihajal proti Gonjačam (Goriška Brda). Temni, zgoščeni oblaki in dežne zavese v smeri Krmina (Cormons), to sta tista dva hribčka, ki ju vidite za razglednim stolpom v Gonjačah:

Proti Krminu torej. Ob prihodu na ravnino se je kaj hitro pokazalo, da je pred menoj precej impresivna nevihtna celica. Tu pa sem naredil tudi prvo napako, saj sem se postavil na njen S del...zakaj napaka, boste kaj kmalu videli. :icon_rolleyes: Našel sem mesto, kjer sem lahko ustavil avto in kjer razgled ni bil povsem zastrt s hišami (Huh, ta Furlanija...sama naselja, naselja, naselja :banghead:). Razgled je bil res impresiven. Pravzaprav sem prvič stal na ravnini pod čem podobnim, saj sem prej vse nevihte doživljal med hribi:

Proti JZ (zametek shelf-a?):

Proti J:

Od tu naprej se je moj čejs popolnoma sesul. :icon_cry: Nadaljeval sem naprej proti zahodu, misleč, da se bom nevihti postavil ob bok in jo potem spremljal na njeni poti proti vzhodu. Evidentna napaka, moral bi takoj na vzhod! :banghead: :banghead: Tako sem se kaj kmalu izgubil v dežni zavesi in furlanskem prometu...katastrofa! :icon_rolleyes: Nekaj lepih pogledov na nevihto sem pa še vseeno bil deležen:

Pogled proti JV na temne oblake, ko sem nevihti že gledal v rit: :icon_rolleyes: :icon_lol:

Vračanje nazaj na V in obupan lov za pobeglo nevihto:

Hitro sem spoznal, da mi je stvar ušla iz rok in da se ne da več veliko storiti. Zato sem se vrnil v Goriška Brda in od tam naredil še nekaj fotk dežnih zaves v smeri Nove Gorice, kjer je nevihta spustila svoj tovor v obliki toče. Menda je bilo vse belo. Iz Brd je stvar izgledala takole:

Še ena majhna strela, za katero se moraš potruditi, da jo vidiš:

In to je bil tudi konec mojega prvega chase-a po Furlaniji. Veliko šutarij sem naredil, a na napakah se učimo. Velik problem je tudi furlansko cestno omrežje, ki onemogoča kakršnekoli hitre premike. Še satelitska in radarska slika dogajanja:

P.s.: Prosim, da me bolj izkušeni lovci na nevihte kaj poučite skozi komentarje o vsej stvari. Hvala!
Life is like weather! www.wineandweather.net/

MaRkUš

Dobra reportaža :icon_wink:, škoda le, ker si malo zgrešil pravo lokacijo. 
Za fotkanje si pa dobro opremljen (a je Sigma 10-20mm) :icon_question:

Est! Est!! Est!!!

Lokacija, ja...bo drugič boljše, vsaka šola nekaj stane. :icon_wink: Objektiv je točno ta, ja.

matrix

dobra reporaža ;) :icon_wink: sezona je tu in tema se bo počasi zbudila.. :icon_wink: :icon_wink:

gradiščan

paradolf

Pri čejsanju se vseskozi učiš. Problem pa so seveda tudi slovenske ceste. Majhna napaka pa si zaradi cest ob marsikateri dober pogled na nevihto.
Sicer pa čestitke in hvala za reportažo :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Astra

Pohvale, lepa reportaža. Počasi se daleč pride.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Est! Est!! Est!!!

Hvala za komentarje! Včeraj se je tudi nekaj obetalo in sem šel spet v akcijo. Na koncu se ni zgodilo nič omembe vrednega, sem pa posnel en time lapse konvekcije nad Vipavsko dolino in vpliv južnega vetra v višinah. V drugem delu videa se na nebo navleče še oblačnost poslabšanja z zahoda. Na koncu pa je nad Vipavsko dolino vidna manjša ploha. Posneto med 16:00 in 17:00 na 1.4.2010 iz opazovalnega stolpa v Gonjačah (Goriška Brda), cca.45m višine. Na vrhu stolpa je tudi fajn vleklo...bi rekel zmeren jugo. Kvaliteta posnetka ni najboljša (se je poslabšala ob uploadu na youtube...čeprav obljubljajo, da se bo s časom izboljšala :surprised:):

http://www.youtube.com/watch?v=6MFCLeiXWTI

Sicer v Furlanski ravnini nisem uspel najti nobene nevihte, nekaj bliskanja je bilo zvečer, okoli 20:00, a takrat nisem bil več na terenu. Je pa lokalno kar močno deževalo. Nekaj več dogajanja je bilo videti na obali. :shrug:

beowulf

alze

Dobra reportaža.

Jaz sem pa doma gledal kako mi toča tolče po en teden stari postaji  ;D

<- Klik

Est! Est!! Est!!!

O, kul, fotka iz NG! :icon_wink: Imaš samo to, ali imaš mogoče tudi kakšno fotko zrn toče od blizu, pa mogoče celice same...bi bilo zanimivo videti iz te strani.

alze

Citat od: Est! Est!! Est!!! dne 13. April 2010, 23:45:30
O, kul, fotka iz NG! :icon_wink: Imaš samo to, ali imaš mogoče tudi kakšno fotko zrn toče od blizu, pa mogoče celice same...bi bilo zanimivo videti iz te strani.

Sem nov na forumu tako, da nisem niti vedel, da tukaj delate take reportaže  ;D

Naslednjič bom kaj več poslikal  :icon_wink:

<- Klik

Est! Est!! Est!!!

Odlično, Alze, hvala! Tvoje fotke so dobrodošle, kar pogumno! :icon_wink: