ZEVS Forum

Šmartinsko jezero 11.02.2010

Začel/a matic, 11. Februar 2010, 14:51:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

matic

Zjutraj sem se odpravil preveriti kako je stanje na jezeru po sveži ~30cm snežni oddeji, oz. koliko jezera je v ledu... Prehodil sem pot ki je na prvi sliki označena z zeleno.

Podrobnejša slika

lp,
Matic
"Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, čeprav za prvo nisem prepričan!" (A.Einstein)

Snežak

Lepo tole zgleda,upam da si užival :clap:

Zgleda pa tole malce nevarno,za nekoga ki nebi vedel kje točno je jezero,ker je čez led snežna odeja.Naprimer jaz :icon_haha:
Življenje je lepo,ČE ga živiš

matic

Jap  :icon_wink: super je bilo, povsem sam sem bil in en kuža[bernski planšar] v istem krogu, ampak nekje na pol poti pred mano... Da bi pa zgrešil pot je malo verjetno, ker je bilo že po potki potrebno gaziti, zunaj potke pa ponekod snega skoraj do kolen, tako da te prej mine - preden prigaziš do ledu :icon_mrgreen:... Sem pa kak teden prej hodil po ledu na varni razdalji seveda in se je zdel precej debel. Zadnjič sem videl da so na priobalnem delu jezera, na sliki kjer je klop, mizica ob drevesu in modra tabla z napisom "drstišče" pripravljali :icon_question:[predvidevam] površino za hokej, samo se sedaj ne vidi ker je zasneženo...  ;)
"Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, čeprav za prvo nisem prepričan!" (A.Einstein)

Est! Est!! Est!!!

Zelo lepa pokrajina! Bo treba kdaj obiskati tole jezerce. Čemu pa je primarno namenjeno? :icon_question:

Edit: Hvala za link...seveda ima Wiki vse odgovore! :icon_wink: :icon_mrgreen:
Life is like weather! www.wineandweather.net/

matic

alešrozman94

Lepo  :icon_wink:
Letos je res fantastična zima :buttrock:
VREME BO!

Davor

Ah ta naš ¨Šmarjak¨, kakor celjani pravimo temu jezeru. Od poletja odkar je sedaj urejena sprehajalna pot okoli jezera je ob sončnih deh kar veliko sprehajalcev s hišnimi ljubljenčki. Poleti po jezeru vozi turistična ladjica. So pa v jezeru tudi tekmovanja v daljinskem plavanju in tudi s kajaki se vozijo. Voda ni priporočljiva za kopanje.
Izven Celja proti Vojniku je ob jasnih nočeh pogosto megla in kot pravijo domačini je za to meglo poglavitno krivo prav to jezero.

Lepe fotke. :icon_wink:

Lep dan še naprej
Brez oblakov ni ciklona!

trim

mi je zelo poznano, smo ne v tej podobi- zimski

clio_RS

Citat od: Est! Est!! Est!!! dne 11. Februar 2010, 15:22:48
Zelo lepa pokrajina! Bo treba kdaj obiskati tole jezerce. Čemu pa je primarno namenjeno? :icon_question:

Edit: Hvala za link...seveda ima Wiki vse odgovore! :icon_wink: :icon_mrgreen:

Šmartinsko jezero poznam zelo dobro, saj sem strasten ljubitelj ribolova in nasplošno narave.  Jezero je bilo sprva mišljeno kot zaščita proti poplavami in za industrijo ( predvsem za Cinkarno). Vendar se potem jezero ni uporabljalo za industrijske namene.  Šmartinsko jezero skriva, kar veliko kapitalnih primerkov različnih rib (Beli amur, krap, som, tolstolobik najde se tudi kakšna ščuka in smuč).  Dno jezera je večinoma muljnato. Problem Šmartinskega jezera je ravno v mulju, ki ga ponekod sploh ni, ponekod ga je pa po 1,5 metra in več, kar onemogoča rast rastlin. Tako, da  če se gre kdo potapljati ne bo videl nič, ker je vidljivost nula.  Drugi problem je to, da še ni kanalizacije okoli jezera in so vse odplake speljane v jezero. V prihodnosti bi se naj uredilo še kopališče, saj je drugje kopanje lahko nevarno, ker ko se je je jezero zajezilo se ni vse sčistilo in so nekatere grme in drevesa kar pustila. Na te ostanke dreves se  zapletajo ribiške vrvice in se lahko zgodi, da so ob potapljanju sam zapleteš v to.  Pred leti se je ponesrečil tudi en kopalec ( pri  zalivu pri koči), ker je iz čolna skočil z glavo na štor. Tako, da tisti ki se radi kopate v tem jezeru, priporočam da ste zelo previdni.
Kar se pa tiče turizma pa sem bolj deljenega mnenja.  Okoli jezera se bi naj naredila pešpot, ki bo onemogočala ribolov, saj bo ponekod 2 metra od jezera.  Prvi del poti je lesen, če prideš iz smeri Prekorij. Na tistem lesu zna biti kar spolzko, ko je deževno. 
Pokrajina okoli jezera je izredno lepa in  lahko ob jezeru uživaš v naravi ( ribolov, pikniki in še ostale dejavnosti, zelo popularna je čolnarna in tudi ladjo imamo ki vozi ljudi po jezeru) ... vsaj zanekrat.