ZEVS Forum

Orkanska burja v Vipavski dolini - 10.3.2010

Začel/a Sado, 10. Marec 2010, 13:02:12

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

markokorosec.net

Citat od: TAĐIKI dne 11. Marec 2010, 20:00:49
Dejansko smo na Nanosu izmerili 200km/h, saj je 185km/h na 1250m.n.v. nekje 200km/h, saj šalčkasti Windmaster in podobni anemometri delujejo samo zaradi upora zraka, ki je zelo odvisen od nadmorske višine.

To je že res, ker je gostota zraka nižja zaradi nižjega pritiska... vendar, a se zavedaš, kolikšna napaka je pri teh plastičnih igračkah pri visokih hitrostih? Sem že primerjal enkrat s profi merilci, pa ti povem, da nad 120km/h je napaka tudi 20-30%... kakopak v plus. Sem že razmišljal na kak način bi to zadevo 1/1 stestiral ob različnih močeh burje, ali pa da bi ga nesel kam v vetrovnik. Ali tega windmasterja, ali windy remote ali katerega drugega, pa bi potem lažje vedel. Jst imam na Nanosu izmerjeno 199km/h takrat, ko smo bili skupaj gor za Božiča '08, pa glede na razliko pritiska je bilo potem prek 220km/h. Pa ti lahko garantiram, da ni bilo primerjave s to brutalnostjo, ki smo jo včeraj doživeli v Ajdovščini. In včeraj smo merili v sunkih 190-220km/h, senzorji so pa profesionalni ultrazvočni VAISALA WS425.

Je pa tudi že ugotovljeno, da vsaj Windy remote javlja max do 199km/h, kar je tud en drug kolega že parkrat nabil do te meje (most na Krk). A spet, odkar sem opazil te velike napake, ne verjamem več tej plastiki. Cifre so bolj hišne številke kot kaj resnega.

Aja, koliko je pa Blaž nameril z mojim Windy-jem? Vidim, da ste Mareta fajn zaposlili in upam, da je podoživel svojo željo. :icon_mrgreen:

mat89

Citat od: skywarn.si dne 11. Marec 2010, 23:53:02
To je že res, ker je gostota zraka nižja zaradi nižjega pritiska... vendar, a se zavedaš, kolikšna napaka je pri teh plastičnih igračkah pri visokih hitrostih? Sem že primerjal enkrat s profi merilci, pa ti povem, da nad 120km/h je napaka tudi 20-30%... kakopak v plus. Sem že razmišljal na kak način bi to zadevo 1/1 stestiral ob različnih močeh burje, ali pa da bi ga nesel kam v vetrovnik. Ali tega windmasterja, ali windy remote ali katerega drugega, pa bi potem lažje vedel. Jst imam na Nanosu izmerjeno 199km/h takrat, ko smo bili skupaj gor za Božiča '08, pa glede na razliko pritiska je bilo potem prek 220km/h. Pa ti lahko garantiram, da ni bilo primerjave s to brutalnostjo, ki smo jo včeraj doživeli v Ajdovščini. In včeraj smo merili v sunkih 190-220km/h, senzorji so pa profesionalni ultrazvočni VAISALA WS425.

Je pa tudi že ugotovljeno, da vsaj Windy remote javlja max do 199km/h, kar je tud en drug kolega že parkrat nabil do te meje (most na Krk). A spet, odkar sem opazil te velike napake, ne verjamem več tej plastiki. Cifre so bolj hišne številke kot kaj resnega.

Aja, koliko je pa Blaž nameril z mojim Windy-jem? Vidim, da ste Mareta fajn zaposlili in upam, da je podoživel svojo željo. :icon_mrgreen:

Windmaster ima merilno območje od 2-150km/h ,tako da večje hitrosti ne meri točno.No jas sem zadovoljen z Windmasterjem.Prejšnji teden(28.2.2010) sem z njim izmeril 86km/h (24m/s) ,že pri tej hitrosti sem imel težave z ravnotežjem,kaj šele pri 200km/h menda bi me kar odneslo.No enkrat imam željo izmerit takšne hitrosti(vsaj do 150km).Imam tudi največjo željo in sicer iti v Ameriko opazovat tornade(finance bi kar dopuščale)

markokorosec.net

Mogoče le za občutek, kaj to pomeni orkanska burja v Trstu... na 7. pomolu je pri 175km/h prestavljalo kontejnerje iz ladij!  :buttrock: No, ta podatek je bil izmerjen na enem od pomolov, ne morem trditi, da ni bilo na tem 7. pomolu še več, ker se že vsak meter pozna zaradi razgibanega terena okoli Trsta.

http://www.youtube.com/watch?v=nm1z-GKsgYU

Komentar kako močne sile so temu pripomogle, verjetno ni potreben.

Cumulonimbus

Glede na lahkoto, kako je veter podiral kontejnerje sklepam, da so bili verjetno prazni, pa še vsen je sila, ki je k temu pripomogla nepredstavljiva! :zaba:

lp
Član ZEVS :)

blazek

Res neverjetna sila burje. Kontejnerji izgledajo, kot da bi bili iz kartona.

Nekaj podobnega je menda delalo z Darsovimi kontejnerji. Enega naj bi odneslo 10m daleč, ostalo skupino pa je kar soildno premaknilo. Videl na Dnevniku.

asocialec

še ena povezava:

http://www.stormhunters-austria.com/t792f2--Extremwetterchase-quot-Bora-quot-km-h-Triest-Italien.html
Je sicer v nemščini, ampak mislim, da ne bo večjih težav (drugače pa google translate).
Malo nižje je še youtube posnetek