ZEVS Forum

Napoved vremena [1.7 - 15.7.2007]

Začel/a TWISTER, 02. Julij 2007, 11:00:04

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

TWISTER

evo mene z dopusta in že delam :clap:

no sem prav zadovoljen da se vreme še ne misli ustaliti, danes in v sredo se lahko tudi kaj zanimivega skuha... predvsem sreda lahko prines ponekod tudi lepe količine padavin :icon_wink:

drugače sem imel pa v Vrsarju eno lepo nevihto, slik je bolj malo ker je tako pihalo da mi je še stojalo prevračalo :icon_exclaim:

paradolf

Zanimivo se mi zdi da Meteorisk opozarja na možnost močnejših neviht predvsem za jugovzhodne alpe, Estofex pa ni nalimal nič posebnega. :icon_question:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

TWISTER

jah to so pač ločene organizacije in vsaka napoved je delo delo posameznika(recimo sploh pri estofexu), lahko da gledajo tudi drugačne karte...več dejavnikov je... sej veste ko je imela SLO moderate risk na Estofexu, pa na koncu tudi nevihte ni bilo...

blazek

Današnje popoldne oz večer bi znala bit kar pestra. Predvsem na jugu in JZ Slovenije bosta dokaj visoka Cape in Li, poleg tega pa bo tu še kar močan vertikalni dvig. Zato se lahko kje kakšno neurje skuha.

V sredo nas ob prehodu hladne fronte čakajo lokalno kar obilne padavine.

Pihe

SVARILO!!!!

V roku par ur bodo močne nevihte dosegle jug,vzhod in sever Slovenije.Glede na to, da je bilo že v zahodni polovici(in je še vedno!) zelo pestro in divje, pričakujem da bo v teh delih Slovenije še bolj, saj je temperatura zraka tam še vedno mnogo previsoka, da bi lahko pričakovali miren prehod fronte. :icon_arrow:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

paradolf

K sreči sem k napovedi danes zjutraj dodal tudi opozorila za močne nevihte danes. Arso pa je spet zamočil. Ne vem zakaj so tako previdni s temi napovedmi. Saj jih nič ne stane če dodajo zraven opozorila  :icon_question:
Pihe. Glede na to da je v osrednji SLO že kar precej padlo, bi bilo morda možno da bo fronta nekoliko oslabela. Na vzhodu pa se morda res lahko spet okrepi.
Davis Vantage PRO2

Pihe

Citat od: paradolf dne 02. Julij 2007, 21:54:15
K sreči sem k napovedi danes zjutraj dodal tudi opozorila za močne nevihte danes. Arso pa je spet zamočil. Ne vem zakaj so tako previdni s temi napovedmi. Saj jih nič ne stane če dodajo zraven opozorila  :icon_question:
Pihe. Glede na to da je v osrednji SLO že kar precej padlo, bi bilo morda možno da bo fronta nekoliko oslabela. Na vzhodu pa se morda res lahko spet okrepi.

Tudi meni gre ta ARSOvska boječnost pri napovedi izrednih dogodkov precej na živce.Saj vsi vemo, da kaj dosti se ob takih dogodkih ne da naredit, vendar moram vsaj s stališča svoje profesije povedat, da bi npr.: tako opozorilo lahko nekoga odvrnilo od obiska gora,kanjona,ipd. in celo rešilo življenje. Pa tudi gospodinje bi bile vesele, ker bi lahko cvetlične lonce umaknile s polic in balkonov pred ujmo. :icon_smile:
Še sreča, da imajo nas amaterje, da to ljudem povemo,kajne? :icon_biggrin: :clap:
www.bovec-vreme.si

Pihe

Kaže na to, da bo druga fronta malce upočasnila preko Alp in bomo glavnino fasali jutri popoldne.Zaradi hitrega vdora hladnega zraka s severa, ki bo ravno nekje nad nami trčil s toplim sredozemskim, si lahko obetamo spet zelo zelo pestro dogajanje z obilnim treskanjem in še bolj obilnimi nalivi(mestoma).
V kolikor nas kje berejo kaki civilnozaščitniki, naj naša opozorila vendarle jemljejo resno.Da bodo gasilci pripravljeni na štalo tipa "Vrhnika včeraj".Ni nujno,da bo tako, velika možnost za kako tako zadevo pa obstaja. :icon_arrow:
www.bovec-vreme.si

paradolf

Vsekakor.
Sploh če bo glavnina dogajanja v popoldanskem času ko bo energije največ. Zaenkrat kaže na to.
Davis Vantage PRO2

blazek

Na ARSO-tu so se odločili dat opozorilo pred krajevnimi neurji za jutri, kar je pohvalno. Pa čeprav bi to lahrili že za včerajšnji dan.

Skratka jutri bi znalo bit kar hudo. Kasnej ko bo fronta prišla, hujše bo lahko. Bo močan vertikalen dvig zraka, Cape in Li bosta razmeroma nizka. Meja med toplim in hladnim zrakom nekje nad nami in seveda hladna fronta.

TWISTER

hmmm...po gfs-ju pa trenutni zagon ne daje kake posebnosti za jutri :icon_question:
cape in li nič posebi, točka rosišča tudi ne, konvergenčna linija naj bi se šele na Hrvaškem naredila :icon_question: vertikalni dvig je sicer hud, ampak to je itak ob vsaki normalni fronti :icon_rolleyes:
no sam tudi jaz mislim da se bo gfs še malo spremenil, bomo videli

paradolf

Meni se zdi zadeva povsem solidna. Za Cape in Li niti ne smemo pričakovati kakšnega extrema. Konec koncev je bila včeraj le fronta nad nami. Tako hitro pa vseeno ne gre, čeprav smo v zenitu poletja. Če bi se pred jutrišnjo fronto kopali v lastnem znoju en teden+, bi pa potem jutrišnje dogajanje že lahko napovedovali kot možnost nekega extremnega dogajanja...tako pa bomo morda imeli srečo da temu ni tako.
No Aladin kljub temu ni tako skromen. Bi znali z večine dobiti med 20 in 30 mm. Lokalno seveda tudi več.

Davis Vantage PRO2

TWISTER

no pa sej to hočem povedat, da za neurja so bili včeraj boljši pogoji...jutri je pač običajna fronta na kartah gfs... 20mm je sicer nekaj padavin, ampak ni pa spet za posrat :icon_biggrin: tok jih je večina dobila že včeraj :icon_wink:
no mogoče, se pa tudi gfs še kaj popravi :clap:

paradolf

Ja GFS je precej skromen tudi s padavinami. Od 5-10mm po esemblih 00Z. 06Z se mi zdi vseeno nekoliko boljši  :icon_question:
Davis Vantage PRO2

alan

Zdej pa ni več take suše oz. pomankanje vode. Zemla je in bo dobila kar nekaj padavin (vsaj ponekod)