ZEVS Forum

Davis dežemer

Začel/a Pihe, 30. November 2009, 08:31:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Pihe

Glede na to,da je to najbolj "šibka" točka Davis vremenskih postaj, odpiram novo temo,kjer bomo stokali,kako nas ti dežemeri "okrog" prinašajo. ;D
Meni pa je padla v oči trenutno ena zadeva in sicer,da beleženje padavin ni vedno enako.Enkrat se prekucne (in na konzoli zabeleži) za 0,3 mm, drugič pa 0,2 mm padavin. To me bega in si ne znam razložit. :icon_question:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Ciril

Matematika: 1"=0.25mm. Torej previ prekuc zaradi zaokrožitve napiše 0.3mm, naslednjega (0.25+0.25) pa 0.5mm (govorim o skupni vsoti padavin).

LP Ciril

max

Citat od: Ciril dne 30. November 2009, 08:48:40
Matematika: 1"=0.25mm. Torej previ prekuc zaradi zaokrožitve napiše 0.3mm, naslednjega (0.25+0.25) pa 0.5mm (govorim o skupni vsoti padavin).

LP Ciril

Tako imam jaz odkar je dežemer modificiran ;D (WMR)

Cimet

@Ciril - se popolnoma strinjam s teboj. Vse je v matematičnem zaokroževanju.  :icon_wink:

@Pihe - kdaj pa ti meriš tako majhne količine. Pri tebi je velik (več kot 20) ali pa nič.  :icon_cool:
Davis Vantage Pro2

http://strazisce.zevs.si/

Pihe

Citat od: Ciril dne 30. November 2009, 08:48:40

LP Ciril

To očitno velja za kontinuirane padavine,ko enemu prekucu zaradi dežja,kmalu sledi naslednji.Ko pa so padavine slabotne in se zgodi samo en prekuc....in pol dolgo časa nič....pa spet manjša ploha s prekucem za 0,3 mm, pa lahko govorimo o napaki naprave, saj v takih primerih prišteje 0,05 mm preveč padavin.Groza! ;D

@Cimet.ja,merim take filigranske količine!Običajno takrat, ko vsi drugi cm ali dm snega štepate. :icon_arrow: :icon_haha:
www.bovec-vreme.si

Oblak69

Ja tudi meni  danes okrog 11h ni zabeležilo nič padavin, čeprav je zunaj nekaj časa rahlo deževalo.

Oblak69

Ali mi lahko kdo odgovori, zakaj mi je dežemer do danes do 18h zaznal le 0.3mm padavin( včeraj okoli 13h) od stopljenega snega, saj so dnevne temperature že včeraj in danes pozitivne, tja do 2C? Snega pa je padlo do petka zvečer 10cm, danes ga pa je še 1-2cm. Sem šel gledat dežemer in v posodi ga je še cca 3cm. ???

max

Temperature so takšne, da se zelo počasi topi, zemlja je pa bolj topla in ga prej pobere.

Pihe

Citat od: Oblak69 dne 06. December 2009, 18:13:29
Ali mi lahko kdo odgovori, zakaj mi je dežemer do danes do 18h zaznal le 0.3mm padavin( včeraj okoli 13h) od stopljenega snega, saj so dnevne temperature že včeraj in danes pozitivne, tja do 2C? Snega pa je padlo do petka zvečer 10cm, danes ga pa je še 1-2cm. Sem šel gledat dežemer in v posodi ga je še cca 3cm. ???

Na tisti ozki odprtini,ki vodi iz lonca na žličko, se ti je pač naredila plast ledu, ki upočasnjuje prehod vode.
Druga možnost pa je,da ti je v lonec padla kaka smet(drekec,list,ipd.)
Poskusi s kako tenko tenko pletilko ali čim podobnim prebit tisto zaporo.Sicer boš tako v hipu dobil poplavo in rekordni rainrate, ampak na nek način le moraš sprostit tisto odprtino. :shrug:
www.bovec-vreme.si

Oblak69

Citat od: Pihe dne 06. December 2009, 19:02:33
Na tisti ozki odprtini,ki vodi iz lonca na žličko, se ti je pač naredila plast ledu, ki upočasnjuje prehod vode.
Druga možnost pa je,da ti je v lonec padla kaka smet(drekec,list,ipd.)
Poskusi s kako tenko tenko pletilko ali čim podobnim prebit tisto zaporo.Sicer boš tako v hipu dobil poplavo in rekordni rainrate, ampak na nek način le moraš sprostit tisto odprtino. :shrug:

@Pihe, prav si imel, res je bila ena mala smetka v tisti luknjici in preprečevala izhod vodi na "merjenje". Ta čas pa izgleda, da je sneg v loncu ali že stopljen v vodo izpuhtel preko vlage v zrak, saj mi je namerilo tisti dan bore 0.3mm padavin, bilo jih je pa vsaj cca. 8mm- vir PP Šentjošt -ARSO. Ja, je treba skoz malo "negovati in opazovati" postajo.

Ekolog

CitatJa, je treba skoz malo "negovati in opazovati" postajo.
Seveda, to je ključnega pomena :icon_arrow: :icon_wink:

Pihe

Nauk:če opaziš,da ob kolikor toliko normalnem dežju, dežemer ne reagira, je potrebna takojšnja akcija.Najprej prečekirat prenos in,če je to videt v redu,pa še sam lonec(vrstni red je lahko tudi obrnjen).Naši prijatelji ptički zelo radi zarajhajo tisto majhno odprtino na dnu lonca. :icon_arrow:
www.bovec-vreme.si

Aquatic

Ali si pa kakšna muha izbere lonec dežemera za svoj zadnji počitek. :icon_cry:
Davis Vantage Pro2

Ciril

Citat od: Pihe dne 13. December 2009, 08:28:43
Nauk:če opaziš,da ob kolikor toliko normalnem dežju, dežemer ne reagira, je potrebna takojšnja akcija.Najprej prečekirat prenos in,če je to videt v redu,pa še sam lonec(vrstni red je lahko tudi obrnjen).Naši prijatelji ptički zelo radi zarajhajo tisto majhno odprtino na dnu lonca. :icon_arrow:

Malo OT: pri meni se, opazil, da imajo ptiči zelo radi dežemer od WS-2300 in ročni dežemer, medtem ko jim dežemer od Daviske in WS-3600 ni po volji  ::)

LP Ciril

Aquatic

Na kakšen način imate ogrevane dežemere? Ali obstaja alernativni način ogrevanja Davisovega dežemera npr. preko solarnih celic ali baterij. Sam nimam namen vleči el. kabla od hiše pa do vremenske postaje.
Davis Vantage Pro2